Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

d pokvarene hrane, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu umire nekoliko milijuna ljudi, a najpogođenija područja su Afrika i jugoistočna Azija, o čemu svjedoči i ovotjedni slučaj u Indiji kada je najmanje dvadesetero djece umrlo nakon što su u školi pojeli otrovanu hranu, kontaminiranu pesticidima.

Iako u Hrvatskoj takvih ekstremnih slučajeva nema, ipak se svakog ljeta mnogi građani obraćaju liječniku zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica, a nisu rijetki ni slučajevi težih trovanja hranom. Naime, visoke ljetne temperature, kao i visoki stupanj vlažnosti zraka, uvjeti su za rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama u hrani koja može biti onečišćena u bilo kojoj proizvodnoj fazi - od tvornice do obiteljskog stola.

O opasnostima od trovanja hranom prof. dr. sc. Boris Dželalija, rukovoditelj Odjela za infektologiju u Općoj bolnici Zadar kaže:

- Zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama u hrani ljeti je trovanje hranom česta pojava. Iako je moguće da se hranom građani otruju i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, slastičarnicama ili drugim ugostiteljskim objektima, ističe dr. Dželalija i navodi da su najčešći simptomi trovanja hranom proljev, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u trbuhu, glavobolja te groznica, pri čemu kod pacijenta nastaje problem uslijed gubitka tekućine.

- Stoga je takvom bolesniku jako važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, što često biva otežano jer bolesnik tekućinu gubi zbog neprekidnog povraćanja i proljeva. Zbog toga se preporučuje da se oboljelome ne daju odjednom veće količine tekućine, nego po gutljaj svakih desetak minuta, savjetuje dr. Dželalija.

- Određene namirnice, ističe dalje, predstavljaju veći rizik. - To su prije svega sva jela koja imaju veći udio vode u sebi, zatim ugljikohidrata i bjelančevina koji su pogodni za rast mikroorganizama. Putem jaja najčešće se prenosi salmonela. Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo. Treba, također obratiti pažnju na svježinu morskih plodova koje se često konzumira tijekom ljeta, naročito na školjke, kaže dr. Dželalija.

Uz meso i mesne prerađevine, ribu i školjke, osjetljive namirnice su i svi mliječni proizvodi, koji ako se konzumiraju zdravstveno neispravni često uzrokuju proljev.

Preporučuje se kupačima, također da se nakon kupanja obvezno tuširaju, a uz pranje ruku, posebno treba voditi računa da se voće i povrće prije jela dobro opere, a oprez je potreban i kod konzumacije sladoleda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno