Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sugar Blue pokazao što znači živjeti blues

Autor: Ante Rogić

20.07.2013. 22:00
Sugar Blue  pokazao  što znači  živjeti  blues

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Iz instrumenta s naoko nevelikim mogućnostima, talentirani Sugar Blue izvlači ne samo najbolje, već postavlja nove, drugima nedostižne granice


Zadarsko kazališno ljeto u petak navečer ponudilo nam je  još jednu glazbenu poslasticu. Zadrani i gosti u dvorištu Providurove  palače imali su priliku uživati u  vrhunskom bluesu.
Dobitnik Grammyja i  američki virtuoz na usnoj  harmonici Sugar Blue,   umjetnik koji je svirao s Rolling Stonesima, Bobom  Dylanom, Frankom  Zappom, Stan Getzom, Eric Claptonom i drugim glazbenim velikanima,  sa svojim  Sugar Blue bandom oduševio je na 19. Zadarskom  kazališnom  ljetu!
Sugar Blue je glazbenik koji  je do statusa legende došao  preko trnja do  zvijezda. Od  uličnog svirača koji se tijekom djetinjstva u rodnom  Harlemu družio s majčinim  prijateljima poput Billie Holliday, s usnom je harmonikom, koju je dobio od tete na  poklon, izgradio veliku karijeru.  Ugledni časopis The Rolling Stone potvrdio ga je kao  jednog od najistaknutijih  svirača usne harmonike modernog bluesa uopće, a riječi  hvale nebrojeno je puta dobio od bliskih suradnika  Micka Jaggera i Miles Davisa.
Njegov je svirački stil tog  malenog instrumenta sasvim  jedinstven i autentičan. Iz  instrumenta s naoko nevelikim mogućnostima, talentirani  Sugar Blue izvlači  ne samo najbolje, već postavlja nove, drugima nedostižne granice.
Profesionalnu karijeru započeo je 1975. snimajući u  New Yorku za legende bluesa Brownie McGheea i Roosevelta Sykesa da bi se, u  potrazi za  novim izazovima, ubrzo preselio u Pariz na  nagovor svog prijatelja  Memphis Slima. Upravo se u  Francuskoj susreo s članovima Rolling Stonesa  koji su  bili oduševljeni njegovom  svirkom pa je idućih par godina proveo  snimajući i svirajući live koncerte sa Stonesima. Virtuoz usne harmonike  široj je publici do sad  možda najpoznatiji po svom  riffu i solo dionici u  hitu  Rolling Stonesa Miss You s albuma Some Girls.
Godine 1983. osniva vlastiti band Blues Star s kojima  1985. osvaja nagradu Grammy za Atlantic album, Blues  Explosion, snimljen uživo na   Montreux Jazz Festivalu. U svojoj bogatoj karijeri  svirao je i snimao sa  najvećim svjetskim velikanima  od Willie Dixona, Junior  Wellsa, B.B.Kinga, Muddy  Watersa, preko Bob Dylana,  Rolling Stonesa, Eric Claptona,  Ray Charlesa, Fats Domina, Jerry L. Lewisa i Franka Zappe do Stan Getza, Art  Blakeya, Lionel Hamptona i  dr.
– U interpretaciji glazbe važno je odabrati ili skladati pjesmu  koja dira  srce, um i  dušu,  unijeti u izvedbu točnost, ali  i  radost i spontanost te nastojati doprijeti  do srca  slušatelja i zabaviti ih na dobar, stari način, poručio je Sugar.
Sve što je naučio o glazbi prezentirao je i Zadranima, koji će još dugo  čekati dok u Zadar ne dođe bluzer ovakvog kalibra.