Mimohod KUD- ova, narodne igre i običaji, mul osvijetljen feralima i vatrama

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Brojni Filipjanci, mještani okolnih mjesta s mora i kraja, kao i mnogi turisti, okupili su se na Velikom mulu u Sv. Filipu i Jakovu gdje je bio priređen etno-gastro i zabavni program, šesta po redu manifestacija Folklora i igara "Brodom po Pašmanskom kanalu".

- Riječ je o manifestaciji kojom oživljavamo stara vremna, da ne padne u zaborav nekadašnja tradicija komunikacije kopna i otoka koja je u prošlosti bila puno drugačija, s više druženja, kazao je Ivan Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko, koji je domaćin manifestacije.

Nakon dolaska otočnih KUD-ova i klapa brodom na filipjanski Veliki mul sve je započelo mimohodom KUD-ova "Od bora do mora". Sudjelovalo je sedam KUD-ova: Kukljica iz istoimenog mjesta na otoku Ugljanu, Sv. Luka iz Ždrelca na otoku Pašmanu, Pakoštane iz Pakoštana, Zlatna luka iz Sukošana, Šibenske šustine iz Šibenika, Vodičke perle iz Vodica i Šokadija iz Bocanjevca, etno sela kod Valpova u Osječko-baranjskoj županiji.

- U stara vremena nije bilo mobitela, auta i brzih brodova već se putovalo gajetama te su ljudi svakodnevno putovali, družili se i komunicirali, podsjeća Lantana, čuvar filipjanske škrinje narodnog blaga.

Veličanstvena slika, blještavilo svjetla s brodova, mul osvijetljen feralima i vatrama, kao u staro doba, a nebo puno dima s brojnih roštilja. U svečanom salonu legendarnog broda Michelle za sve sudionike je bilo pečenog odojka i rashlađenog pića "do mile volje".

Na pozornici su se izmjenjivali KUD-ovi, a ispred pozornice natjecatelji u raznim narodnim igrama, nadmetanju u starim vještinama i običajima u kojima su se ogledali članovi i članice KUD-ova u živopisnim narodnim nošnjama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno