Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vuković: Zbog ilegalnih apartmana Zadarska županija gubi godišnje 8 milijuna kuna

20.07.2016. 22:00
Vuković: Zbog ilegalnih apartmana Zadarska županija gubi godišnje 8 milijuna kuna


Vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u Gradskom vijeću Duško Vuković kaže da je jedna vijest koja je objavljena u ponedjeljak žalosna i sramotna, a vijest glasi ovako: Carinska uprava, uz pomoć eVisitora, središnjeg mjesta prijave i odjave turista, do sada je otkrila 40 ilegalnih iznajmljivača koji nisu ishodili odgovarajuća rješenja za obavljanje djelatnosti, izvijestili su u iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Prije svega, navode, radi se o iznajmljivačima koji su se oglašavali na platformama za iznajmljivanje, a nisu bili prijavljeni u sustav eVisitor.
– Broj od tek 40 otkrivenih ilegalnih iznajmljivača u cijeloj Hrvatskoj, kap je u moru, ako se uzme u obzir razlika u broju oglašenih i službeno prijavljenih apartmana samo u Zadarskoj županiji – ističe Vuković koji, inače, i iz prakse dobro poznaje djelatnost turističkog iznajmljivanja.
– Naime, poznat je podatak da je u nadležnom uredu državne uprave Zadarske županije prijavljeno, odnosno službeno registrirano 2.400 objekata za pružanje usluge turističkog smještaja. A samo na Booking.com- u se oglašava čak 7.491 apartman s područja Zadarske županije, dakle tri puta više od broja službeno registriranih pri nadležnom uredu. Preko Tripping.com-a, pak, oglašava se još veći broj apartmana iz Zadarske županije – čak 13.839! Dakle, svi su ti apartmani u ponudi za goste iz čitavoga svijeta koji se preko tih sustava mogu prijaviti i zatražiti boravak u jednom od njih. Uspoređujući, dakle, broj oglašenih i službeno registriranih apartmana s područja Zadarske županije, lako je izračunati da je broj stvarnih u odnosu na one službeno prijavljene višestruko veći – upozorava Vuković koji je o ovom problemu, doduše bez ikakve reakcije nadležnih, upozorio i na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća. Jedino je dogradonačelnik Vrančić reagirao pokazavši razumijevanje za ovaj ozbiljan problem, ali uz naglasak da nažalost lokalna samouprava u tom smislu nema ovlasti uvođenja reda.
Vuković je, slijedeći podatke oglašenih apartmana na Booking.comu prema kojima je razvidno da u Zadarskoj županiji djeluje čak oko 5.000 ilegalnih smještajnih kapaciteta, izračunao da samo u Zadarskoj županiji gubimo godišnje 1,15 milijuna eura nenaplaćene boravišne takse što iznosi oko osam milijuna kuna. Veći dio tog novca išao bi lokalnoj samoupravi, a manji dio državi.
– Podatak da je Carinska uprava do sada otkrila tek 40 ilegalnih iznajmljivača, i to na području cijele Hrvatske, bio bi smiješan da nije žalostan, smatra Vuković. Pa, toliko ih možete naći na području jednog zadarskog mjesnog odbora, kaže on, čudeći se zašto carinici ne odu na Booking.com i prema tamošnjim podacima odaberu dnevno po desetak oglašenih apartmana i jednostavno svima zakucaju na vrata.