Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

FOTOGALERIJA: Uz ribu i vino Dobropoljana zaboravila na brige

21.07.2018. 18:44
FOTOGALERIJA: Uz ribu i vino Dobropoljana zaboravila na brige


 Svako dalmatinsko misto svoju feštu ima, a na feštama se najbolje vidi kako stojimo s ponudom tradicionalnih i ostalih domaćih delicija dalmatinske kužine. U Dobropoljani na otoku Pašmanu je to u noći sa četvrtka na petak bila peta gastro-zabavna manifestacija pod nazivom "Dobropoljanski gušti" koju uz potporu Općine, Turističke zajednice, KUD-a Bokolje i Športskog društva Bokolje organizira Udruga DUM (Dobropoljanska udruga mladih).
Uz boje i okuse mora i soli, prodajnu izložbu autohtonih proizvoda s oznakom HOP-a na Sajmu otočkih proizvoda te melodije hrvatske tradicije na dupkom punoj dobropoljanskoj rivi kod moglo se do mile volje degustirati brojne domaće specijalitete.


Bogata ponuda plodova mora
Gosti uživaju u bogatoj ponudi ribljih jela i školjaka, za meso na ovoj fešti mjesta nema. Sve je začinjeno omamljujućim pjesmama klape Iskon, ponosno će Guste Bašić iz Udruge DUM.
I zaista, veliki redovi, moglo bi se reći jagma za okusima mora. Buzara od 95 kilograma dagnji meštra Vjeke zamirisala je cijelu Dobropoljanu i nevjerojatno brzo planula. Tako je bilo i za 20 kilograma pohane pasovine, 37 kilograma pečene tune, šest ili sedam kašeta pečenih srdela, 110 porcija slasnih špageta s plodovima mora pripremljenih u fritaji, idealnog obroka za sve zaljubljenike u okuse i mirise mora, a i tjestenine te čak 1.650 komada fritula koje su pripremile fritulašice, Plavija i Milena.
-Iduće godine na šestim "Dobropoljanskim guštima" Milena i ja idemo na obaranje svjetskog rekorda za Guinnessovu knjigu rekorda, ma koliko to komada frita bilo, što u šali što u zbilji će Plavija, dobropoljanska nevista iz Debeljaka.


Bodulski autohtono
Veliki uspjeh bodulske autohtone manifestacije u Dobropoljani, životopisnom naselju između Neviđana i Banja. Nakon fešte sv. Tome, 3. srpnja, i prve procesije s kipom sveca kupljenim prilozima župljana i prijatelja početkom godine, 17. međunarodne smotre folklora KUD-a Bokolje predsjednice Nevena Dujmović Prižmić i 14. Malonogometnog turnira Dobropoljana 2018., jubilarni "Dobropoljanski gušti" ispunili su sva očekivanja i više.
-U velikom broju ovoljetnih događanja u Općini Pašman svaki domaćin i turist može izabrati nešto prema svome ukusu i afinitetu. Ništa nije identično, jer svaki je događaj specifičan za mjesto u kojemu se organizira. Najvažnije da se događanja ne preklapaju, rekao je Krešimir Ćosić, pašmanski načelnik iz Dobropoljane.
Zbog prirodnih ljepota otoka i dobre prometne povezanosti Zadarske županije Pašman je sve traženija destinacija.




Spektakularno i nostalgično
-Dugo godina ljetujemo u Dobropoljani na Pašmanu. Evo se gostimo i ne znamo što je bolje, riba, školjke ili vino. Idemo po još jednu turu, govori bračni par u srednjim godinama iz slovenskog Ptuja.
Vesela otočno-bodulska, dalmatinska zabava koja miriše na pečenu ribu i školjke koje se jedu rukama.
-Ovo je ono o čemu su nam pričali naši roditelji, djedovi i bake. Atmosfera, noć, more, ljeto, masa ljudi i zabava, sve to ostavlja predivan dojam. Vjerojatno će nam se pridružiti i ti romantični dalmatinski galebovi, poželjela je Majda iz Zagreba.
Dopropoljana kao da je zaboravila na sve brige i probleme, i živjela je tu noć sa četvrtka na petka onako kako treba, opušteno i zadovoljno.
– Zahvaljujem se svim sudionicima manifestacije, svi oni su svojim zalaganjem, znanjem i iskustvom doprinijeli da Dobropoljana ima ovakvu spektakularno-nostalgičnu feštu, poručio je Bašić.