Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

S novim dresovima prema sezoni s puno upitnika

22.07.2018. 18:52
S novim dresovima prema sezoni s puno upitnika


Nakon što je prije tjedan dana obznanjen raspored utakmica košarkaša Zadra u HT Premijer ligi za sezonu 2018./19. saznali su nakon sastanka ABA lige u Beogradu i raspored utakmica za novu sezonu u regionalnoj ligi. Podsjetimo, u ABA ligi koja starta 29. rujna bit će kao i lani 12 klubova, a umjesto skopskog MZT-a u regionalno društvo vratila se Krka iz Novog Mesta. Zadar će startati na gostovanju u Železniku kod FMP-a, a prvi susret sa svojim navijačima u ABA ligi ove sezone imat će u 2. kolu kad na Višnjik stiže Cedevita. Igra se kao i lani dvokružno sa ukupno 22 kola dok će u doigravanje četiri prvoplasirane momčadi. Polufinale se igra na dvije dobijene dok će finalna serija ići do tri ostvarene pobjede.


Superkup u Laktašima
Uvertira u regionalnu sezonu za igrače Aleša Pipana bit će nastup u Superkupu ABA lige od 20. do 23. rujna u Laktašima što je u koliziji sa Zadar Dogus Basketball Tournamentom gdje će ove sezone izgleda izostati nastup domaće momčadi. Na regionalnom Superkupu pravo nastupa ima prvih sedam momčadi iz minule sezone (Budućnost VOLI, Crvena zvezda mts, Cedevita, Mornar, Partizan NIS, Zadar, Petrol Olimpija) plus domaćin turnira, Igokea. Uz ovaj tehnički dio vezan za itinerar momčadi s Višnjika u nadolazećoj sezoni novost predstavlja i novi dizajn dresova koje će košarkaši Zadra nositi u sezoni 2018./19. U proteklih nekoliko dana ostvarena je suradnja s novim tehničkim sponzorom, tvrtkom Visualsport koja je na svojim službenim stranicama predstavila nove dresove KK Zadra za nadolazeću sezonu. Novi dresovi odišu suvremenim vizualnim dizajnom i rade drastičan odmak od generičkih izdanja u kojima smo Zadra gledali proteklih sezona. Na prednjoj strani se ističu simboli grada Zadra, crkve Svetog Donata i Svete Stošije. A zanimljivost je da je Visualsport također tehnički sponzor rivala iz Draženovog doma, Cibone, koji su u sličnom trendu istaknuli na prednjoj strani simbol maskote kluba, vuka, a na stražnjoj je zagrebačka katedrala.


U iščekivanju Pipana
Osim ovih svježih novotarija vezanih za raspored utakmica i novo ruho koje će nositi košarkaši Zadra u sezoni 2018./19. sve drugo je i dalje zamršeno pravim velom tajne. Bolje reći, nastao je vakuum djelovanja i informacija kroz ove vruće srpanjske mjesece iako je iz kluba najavljivano nakon neuspjele akcije zadržavanja Ive Ivanova kako će se novoustoličeni trener Aleš Pipan u Zadru pojaviti 9. srpnja. No, do dana današnjeg niti P od Pipana na svome radnom mjestu, a vrijeme kao da je stalo na Višnjiku. Slovenski stručnjak se opravdao zdravstvenm problemima pa se još uvijek očekuje njegov dolazak te i ono što svi najviše iščekuju, slaganje igračkog kadra. A za sada su jedini korak u klubu napravili što se tiče te tematike produženjem suradnje sa Lovrom Bašićem. Šime Špralja i Jakov Vladović svoj bi status trebali riješiti po dolasku Pipana, a kako je sve krenulo traljavo i tromo čini se da ne miriše na dobro, a nije se još ni krenulo sa kadroviranjem, a kamoli sa pripremama. Dovoljno je pogledati u susjedno dvorište kod najljućih rivala, Cibone, koji su godinama unazad recitirali istu pjesmicu kao i na Višnjiku o besparici i financijskim dubiozama, a bome u Draženov dom je već sletio kapitalac što se tiče regionalnih okvira. Ponajbolji pojedinac lani u momčadi viceprvaka ABA lige Mornara iz Bara, američki šuter Brandis Raley-Ross pojačao je redove Cibosa i time su u metropoli istaknuli kandidaturu za povratak u vrh regionalnog društva. A gdje je u toj priči Zadar? Rekli bi naši boduli: Di je priša?




Planinić i Erslan na juniorskom Euru
Košarkaški klub Zadar imat će svoja dva predstavnika na juniorskoj europskoj smotri u Latviji. Jure Planinić i Roko Erslan nalaze se među 12-oricom putnika predvođenih izbornikom Vladimirom Anzulovićem.
Nakon uspješnih prijateljskih utakmica s reprezentacijama Poljske i Slovenije u kojima se ukupno četiri puta slavilo te osvojenog turnira u Francuskoj, U-18 reprezentacija polako završava s pripremama za Europsko prvenstvo.
Juniori su u konačnom sastavu otputovali u Finsku gdje igraju dvije prijateljske utakmice, posljednje probe prije pravih europskih ispita. Zatim iz Helsinkija lete za Latviju gdje će se od 26. srpnja do 5. kolovoza boriti za mjesto pod europskim suncem, a ždrijeb nas je svrstao u skupinu A s reprezentacijama Grčke, Italije i domaćina Latvije. Osim Planinića i Erslana, Anzulovićev sastav za EP u Latviji čine: Oton Janković, Luka Šamanić, Lovre Runjić, Edi Patekar, Jan Palokaj, Filip Vujičić, Mario Rajčić, Vito Čubrilo, Kruno Macner i Danko Branković.


Raspored Zadra u ABA ligi 2018./19.
1. kolo (29. rujan) – FMP, 2. kolo – Cedevita, 3. kolo – Petrol Olimpija, 4. kolo – Mornar, 5. kolo – Partizan NIS, 6. kolo- Krka, 7. kolo – Mega Bemax, 8. kolo – Cibona, 9. kolo – Budućnost, 10. kolo – Crvena zvezda mts, 11. kolo – Igokea.