OŽIVJELI TRADICIJU Posedarci i njihovi gosti uživali su u morskim delicijama, dobrom vinu i dalmatinskoj pismi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Održana treća Fešta od ribe i vina - Posedarje 2019.
Uz bogatu ponudu domaćih delicija, tradicionalnih slastica i vrhunskog vina Posedarci su oživjeli i spomen na lov ribe »braganjom«, mrežom potegačom kojom su se služili njihovi preci te na vrganje dagnji, tehniku otvaranja živih dagnji, svojevrsnog simbola Posedarja
Vedran SITNICA
Dagnje su pravi zaštitni znak Posedarja

Na posedarskoj rivi u subotu, održana je treća po redu Fešta od ribe i vina koju je u suradnji s udrugama za ruralni razvoj Ravni kotari i Posedarje moje te Turističkom zajednicom općine Posedarje i volonterima organizirala Općina Posedarje. Usprkos visokoj temperaturi vrijedni volonteri su već pred zalazak sunca potpalili vatru i prihvatili se spremanja srdela na gradelama, girica i brudeta od dagnji za koje su Posedarci posebno vezani, a za ovu feštu osigurali su čak 800 kilograma školjki izvađenih iz Novigradskog mora. Marko Brala opisao je i tradiciju vrtanja dagnji, posebne tehnike koju su ovladali Posedarci za otvaranje živih školjki koje se potom mogu pripremati na, kako je kazao, milijun načina. Tajna je u spretnom uvlačenju vrška noža među stijenke školjke i razdvajanja tako da samo meso ostane cjelovito. Kroz priču jedne starije mještanke oživljena je i uspomena na tradiciju nošenja vode u kablovima na glavi kojom je morala ovladati svaka Posedarka.
 

Bogatstvo proizvoda OPG-ova

Kao i prethodne dvije godine riva se već u poslijepodnevnim satima pretvorila u prodajni prostor lokalnih izlagača i OPG-ovaca koji su okupljenima nudili suvenire, nakit, razne rukotvorine, ali i vrhunsko vino, domaće sireve, slastice i delicije od smokava i meda. Nadaleko već poznati OPG Eugen Novaković izložio je svoje suhe smokve, smokvenjake, energetske pločice i džem od smokava, valjšuke sa sokom od bazge, medom, orasima, te ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje. OPG Baričević iz Maslenice koji posjeduje 60 košnica meda, uz sam med, rakiju s medom i ljekovitim lokalnim biljem te vino od meda nudio je i pjenušac s medom za koji ponosno ističu kako su ga na hrvatsko tržište prvi plasirali. Mihovil Čulina na Feštu od ribe i vina donio je svoje rukotvorine od bračkog kamena, a u paleti proizvoda ima zidne satove, razne uporabne predmete poput mužara za pripremu začina, slanika, raznih posuda pa do nakita. Tvrtka Diadora iz Podrgadine iznijela je svoja vina – sauvignon bianco i black, a slikar i profesor likovnog odgoja Mihovil Mihajlov okupljenima je nudio svoja već gotova djela, ali i mogućnost izrade »brzinskog« portreta.
 

Prikazani stari običaji

– Ja u Posedarju imam vikendicu, a inače sam iz Čakovca. Već nekoliko godina sam u mirovini i ovdje u Posedarju zaista uživam. Slikanje me je vratilo u život, a more je nepresušan izvor inspiracije, kaže ovaj likovnjak. Na štandu do njega našli su se i jedini otočani – OPG Oblak iz Brbinja na Dugom otoku sa svojim kozjim sirom.
- Imamo 43 koze i uz to 300 kokoši. Time se bavi cijela obitelj, kazao nam je vlasnik ističući kako se u Hrvatskoj ipak može živjeti od obiteljskog gospodarstva ako se sve fino posloži.
Organizatori »Fešte od ribe i vina – Posedarje 2019« kao cilj istaknuli su prikazivanje autohtonih običaja ribarenja i upotrebe starih ribarskih alata koji u Posedarju imaju dugu tradiciju pa je demonstriran i lov mrežom potegačom u Posedarju poznat kao ‘’braganja’’. Za edukativno-zabavni dio pobrinulo se KUD Sokoli s izvedbama starih napjeva, a šlag na kraju bio je nastup klape Rišpet uz koje se zapjevalo i zaplesalo.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika MARIA
Zajam Jose Luis, pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, a također financiramo projekte od 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za sve osobe ili tvrtke kojima je potreban kredit. novac za zadovoljavanje nekih njihovih potreba. Ako vam je potrebna pomoć, recite nam koliko vam treba i željeni rok otplate. Brz kredit i beskrajni stres plaćanja.   pošaljite nam e-poštu na (joseluisloans@gmail.com)