Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OŽIVJELI TRADICIJU Posedarci i njihovi gosti uživali su u morskim delicijama, dobrom vinu i dalmatinskoj pismi

21.07.2019. 19:00
OŽIVJELI TRADICIJU Posedarci i njihovi gosti uživali su u morskim delicijama, dobrom vinu i dalmatinskoj pismi


Na posedarskoj rivi u subotu, održana je treća po redu Fešta od ribe i vina koju je u suradnji s udrugama za ruralni razvoj Ravni kotari i Posedarje moje te Turističkom zajednicom općine Posedarje i volonterima organizirala Općina Posedarje. Usprkos visokoj temperaturi vrijedni volonteri su već pred zalazak sunca potpalili vatru i prihvatili se spremanja srdela na gradelama, girica i brudeta od dagnji za koje su Posedarci posebno vezani, a za ovu feštu osigurali su čak 800 kilograma školjki izvađenih iz Novigradskog mora. Marko Brala opisao je i tradiciju vrtanja dagnji, posebne tehnike koju su ovladali Posedarci za otvaranje živih školjki koje se potom mogu pripremati na, kako je kazao, milijun načina. Tajna je u spretnom uvlačenju vrška noža među stijenke školjke i razdvajanja tako da samo meso ostane cjelovito. Kroz priču jedne starije mještanke oživljena je i uspomena na tradiciju nošenja vode u kablovima na glavi kojom je morala ovladati svaka Posedarka.
 
Bogatstvo proizvoda OPG-ova
Kao i prethodne dvije godine riva se već u poslijepodnevnim satima pretvorila u prodajni prostor lokalnih izlagača i OPG-ovaca koji su okupljenima nudili suvenire, nakit, razne rukotvorine, ali i vrhunsko vino, domaće sireve, slastice i delicije od smokava i meda. Nadaleko već poznati OPG Eugen Novaković izložio je svoje suhe smokve, smokvenjake, energetske pločice i džem od smokava, valjšuke sa sokom od bazge, medom, orasima, te ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje. OPG Baričević iz Maslenice koji posjeduje 60 košnica meda, uz sam med, rakiju s medom i ljekovitim lokalnim biljem te vino od meda nudio je i pjenušac s medom za koji ponosno ističu kako su ga na hrvatsko tržište prvi plasirali. Mihovil Čulina na Feštu od ribe i vina donio je svoje rukotvorine od bračkog kamena, a u paleti proizvoda ima zidne satove, razne uporabne predmete poput mužara za pripremu začina, slanika, raznih posuda pa do nakita. Tvrtka Diadora iz Podrgadine iznijela je svoja vina – sauvignon bianco i black, a slikar i profesor likovnog odgoja Mihovil Mihajlov okupljenima je nudio svoja već gotova djela, ali i mogućnost izrade »brzinskog« portreta.
 
Prikazani stari običaji
– Ja u Posedarju imam vikendicu, a inače sam iz Čakovca. Već nekoliko godina sam u mirovini i ovdje u Posedarju zaista uživam. Slikanje me je vratilo u život, a more je nepresušan izvor inspiracije, kaže ovaj likovnjak. Na štandu do njega našli su se i jedini otočani – OPG Oblak iz Brbinja na Dugom otoku sa svojim kozjim sirom.
– Imamo 43 koze i uz to 300 kokoši. Time se bavi cijela obitelj, kazao nam je vlasnik ističući kako se u Hrvatskoj ipak može živjeti od obiteljskog gospodarstva ako se sve fino posloži.
Organizatori »Fešte od ribe i vina – Posedarje 2019« kao cilj istaknuli su prikazivanje autohtonih običaja ribarenja i upotrebe starih ribarskih alata koji u Posedarju imaju dugu tradiciju pa je demonstriran i lov mrežom potegačom u Posedarju poznat kao ‘’braganja’’. Za edukativno-zabavni dio pobrinulo se KUD Sokoli s izvedbama starih napjeva, a šlag na kraju bio je nastup klape Rišpet uz koje se zapjevalo i zaplesalo.