Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SIGURNOST PROMETA Ni bolja plaća nije privukla željeni broj mladih prometnika

21.07.2019. 12:43
SIGURNOST PROMETA Ni bolja plaća nije privukla željeni broj mladih prometnika


Prometna jedinica mladeži ovoga ljeta u Zadru broji 12 pripadnika. Na najprometnijim gradskim punktovima, na križanju Ulice Josipa bana Jelačića i Ulice Josipa Jurja Strossmayera, te Strossmayerove i Ulice Stjepana Radića, kao i na mostu rade u srpnju i kolovozu. Plaće im osigurava Grad Zadar. Gradska je uprava odobrila prijem 32 djelatnika, kao i povećala plaće s dvije tisuće kuna, koliko su iznosile dugi niz godina, na tri tisuće kuna, koliko iznose ove.
– Prometna jedinica mladeži djeluje već niz godina i to kroz sedmi i osmi mjesec. Uzimaju se djeca srednjoškolske dobi, s tim da moraju imati najmanje 16 godina. Nakon toga prolaze kratak tečaj, tu kod nas u policiji, dobivaju odoru i pravac – regulacija prometa na frekfrentnim gradskim raskrižjima, konkretno na križanju Ulice Josipa bana Jelačića i Ulice Josipa Jurja Strossmayera, nakon toga i na križanju Ulice Josipa Jurja Strossmayera i Ulice Stjepana Radića te na mostu, informira nas voditelj Službe policije Božidar Budiša.
Dodaje kako se godinama prijavljivalo više kandidata od traženih, što nije slučaj i ove.
– Do sada nismo imali nikakvih problema, prometni punktovi se osiguravaju po planu, vozači su se pokazali profesionalni, kulturni…, vozači koji poštuju regulaciju prometa Prometne jedinice mladeži. Osim spomenutih lokacija, osiguravaju se i drugi punktovi, ovisno o potrebi i onda premještamo mlade prometnike, naglašava Budiša.
Karolina Škara već treću godinu radi u Prometnoj jedinici mladeži. Dolazi iz Zadra, ima 18 godina i ističe kako joj se posao svidio već u samim počecima i stoga je već treću godinu za redom u bijeloj uniformi.
– Sviđa mi se ovo raditi. Tu sam već treću godinu za redom i ništa mi nije teško. Zna biti gužvi što je naravno malo problematičnije za savladati, no sve je to u opisu posla i ne bih se nešto posebno žalila, ističe Karolina.
Dodaje kako uvijek ima problematičnih vozača koji joj znaju dobaciti da prometni policajci stvaraju veće gužve nego semafor, no naviknula se na to.
– Sa strancima znam biti više posla jer su očekivano sporiji i znaju pitati u kom smjeru krenuti, no isto tako imaju više razumijevanja za nas, ističe dalje Karolina.
Za razliku od nje šesnaestogodišnji Zadranin Marino Štura je ove godine po prvi put u Prometnoj jedinici mladeži.
– Ja sam prvi put tu, htio sam nešto raditi preko ljeta i ovo mi se svidjelo. Uplašio sam se doduše vrućine, no da vam pravo kažem do sada i nije bilo nešto neizdrživo. Brzo sam se uhodao i nekih problema nisam imao. Da je hladnije bilo bi bolje naravno, pogotovo na mostu gdje nedostaje hlada, no smjena traje pola sata i to se da izdržati. A onda u hlad. Plaća je bolja nego prošle godine i to mnogo bolja, tako da je zaključak – mogao bih ja ovako i iduće ljeto, najavljuje Marino.