Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SJEĆANJE Počast hrvatskom junaku na Šatoru odalo šezdesetak Termita

21.07.2019. 17:25
SJEĆANJE Počast hrvatskom junaku na Šatoru odalo šezdesetak Termita


Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom na mjestu pogibije na Šator planini te svetom misom u crkvi sv. Ilije Proroka u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova, šezdesetak članova URV 84. GBO Termiti i prijatelja iz HVO-a odalo je počast svom junaku, Zadraninu Deanu Nikpalju. On je hrabro i junački poginuo 26. srpnja 1995. u vojno- redarstvenoj operaciji "Ljeto 95". U istoj akciji, toga su dana od neprijateljskih granata i metaka bila ranjena još devetorica pripadnika Termita.
Narednik 84.gardijske bojne Termiti, hrvatski vitez Dean Nikpalj bio je dragovoljac Domovinskog rata, rođen 09.01.1964 u Zadru. U spomen na njegovo junaštvo u obrani Domovine danas u Arbanasima jedna ulica ponosno nosi njegovo ime.
Svake godine zadarski Termiti i Hrvati iz Bosanskog Grahova i Livna posjećuju ovo mjesto na kojem se postrojba "Termita" pokazala jednom od najboljih u Hrvatskoj vojsci. U tijeku žestokih borbi za planinu Šator, koja je imala izuzetno strateško značenje, bojna "Termiti" je na prostoru Završja dobila u srpnju 1995. zadaću da s dijelom svoje postrojbe ojača taj prostor i probije neprijateljsku liniju, koja je u to doba bila tzv. "Kineski zid" za obranu tzv. "Krajine".
Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47 dobro utvrđenih bunkera 84. gardijska bojna "Termiti" dobiva pismenu pohvalu predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.
U odavanju počasti sudjelovali su ratni liječnik 84.GBO Termiti, a sada gradonačelnik grada Zadra dr. Branko Dukić, te djelatni brigadni general HV-a Blaž Beretin.