Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BEZ IZNENAĐENJA Hrvatska dobiva mlađu i manju Plenkovićevu vladu

21.07.2020. 08:30


Za razliku od predsjednika Republike, da, ja ću doći na konstituirajuću sjednicu Sabora i sljedeći dan Saboru predstaviti svoju novu vladu, za koju očekujem podršku. Mi nemamo vremena za čekanje, idemo raditi svoj posao, izjavio je šef HDZ-a i mandatar Andrej Plenković, nakon što je jučer popodne na središnjim tijelima svoje stranke dobio, kako kaže, jednoglasnu potporu za sve svoje nove, i stare, ministre.
– Program nove vlade se finalizira i bit će uskoro predstavljen, pojasnio je. A radi se o vladi koja je mlađa i manja od prethodne.
Upravo kako su mediji i pisali, potpredsjednici Vlade bit će Tomo Medved, koji će biti i ministar branitelja, Davor Božinović koji će voditi i MUP, Zdravko Marić u resoru financija, te Boris Milošević koji će kao potpredsjednik brinuti za društvene djelatnosti te ljudska i manjinska prava. Vlada će, kako je poznato, imati 16 ministarstava, umjesto dosadašnjih 20, a od dosadašnjih ministara njih četvero se vraća u Sabor – to su Gari Cappelli, Vesna Bedeković, Marko Pavić i Dražen Bošnjaković. »Svi smo mi isti tim, i oni nastavljaju posao u Saboru i saborskim odborima«, objasnio je Plenković.


Nove perjanice
Tako će obranu preuzeti Mario Banožić, koji dolazi iz Ministarstva državne imovine koje je ukinuto, odnosno spojeno s Ministarstvom graditeljstva, iz kojeg je slijedom izbornih rezultata morao otići Predrag Štromar, a preuzima ga Darko Horvat. On je pak dosad vodio Ministarstvo gospodarstva, no sad će umjesto njega mega-resor gospodarstva i održivog razvoja, što znači da će pod njim biti i sektor energetike, ali i zaštite okoliša, voditi Tomislav Ćorić. Unatoč aferi Rimac u kojoj se među ostalima spominjalo i njegovo ime, Ćorić kao autor HDZ-ovog programa ima puno povjerenje Plenkovića i preuzima mega-resor.
U drugom mega-resoru ostaje i Oleg Butković, vodeći sektor prometa, mora i infrastrukture, dok mlađi kadar Ivan Malenica sada osim uprave, ima pod sobom i pravosuđe – resor s gomilom problema. Josip Aladrović ostaje na čelu resora rada i mirovina, no dodaju mu se obitelj i socijalna skrb, dok Marija Vučković nastavlja voditi sektor poljoprivrede. Nataša Tramišak u europskim fondovima i Nikolina Brnjac u turizmu i sportu, nove su perjanice HDZ-a iz ženske kvote te Vlada uz Ninu Obuljen Koržinek koja ostaje na čelu kulture, ali i s pridodanim medijima, ima četiri žene u svojim redovima. Naravno, zdravstvo ostaje u rukama Vilija Beroša, koji i u drugi dio svog mandata ulazi s nastavkom rješavanja korona krize.


Manje dužnosnika
– Svi su oni dobili punu podršku stranačkih tijela, izvijestio je novinare Andrej Plenković nakon stranačkog sastanka, a na upite o tome da su mnogi s čuđenjem dočekali prelazak mladog kadra Banožića u resor MORH-a, on odgovara:
– Uobičajeno je da oko svega zna biti grintanja, ali rado bih razgovarao s onima koji bi mi javno to rekli. Ocjena je da sektor obrane sada, 2020. godine, treba voditi osoba drugačijeg profila nego dosad. Kolega Banožić je mlađe generacije, a sad smo, 2020. godine, u fazi kad Hrvatsku vojsku i Oružane snage ne mora voditi isključivo osoba koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, što kolega nikako nije mogao zbog svojih godina. Brzo će on pohvatati konce, a sreća je da smo u prošloj vladi imali dva generala, Damira Krstičevića i Tomu Medveda, pa sada možemo potražiti i osobe nešto drugačijeg profila. Kolega Banožić će sigurno opravdati povjerenje, ocijenio je Plenković. Iako je u MORH-u, pa i u dijelu stranke, doista bilo »grintanja« oko ovog rješenja, mandatar je smatrao da Banožić može taj resor voditi na menadžerskim principima.
On je i ovog puta najavio smanjivanje broja lokalnih dužnosnika, kojih je sada previše, kako kaže, a jednako tako i funkcionalno spajanje manjih općina.
Ponovio je i da se Zakon o obnovi Grada Zagreba očekuje do kraja kolovoza – bit će na prvoj sjednici nove Vlade, koja će se održati već ovoga petka, odmah nakon izglasavanja u četvrtak u Saboru, a onda će odmah u Sabor na prvo čitanje, te potom krajem kolovoza i na usvajanje.
– Za razliku od nekih koji misle da će se zgrade same obnoviti čim se donese zakon, ja mislim da tome treba pristupiti temeljito i srednjoročno. No, u svakom slučaju, održat ćemo svoje obećanje i taj će zakon prvi biti u novom Saboru, jer taj zakon to i zaslužuje, rekao je Plenković.




Večera s ministrima
Prema njegovoj najavi, a nakon razgovora sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen, Hrvatska može očekivati odmah 89 milijuna eura avansnog novca za potporu obnovi, a uskoro ukupno 500 milijuna eura, najavio je.
Plenković je za danas navečer, po povratku iz Bruxellesa, najavio večeru s novim sastavom Vlade, uoči izglasavanja u parlamentu, prije toga je na dnevnom redu zadnja sjednica njegovog starog kabineta, a u već u petak sjednica nove Vlade.
Plenković je predstavio i svoje ljude u Saboru: osim poznate činjenice da će predsjednik parlamenta biti Gordan Jandroković, potvrdio je nagađanja da će potpredsjednici Sabora u ime HDZ-a biti Željko Reiner i Ante Sanader, dok će šef kluba i dalje biti Branko Bačić.
Uz Plenkovića na izjavama za medije bila je osoba koju Plenković vidi kao najpouzdaniju za novog glavnog tajnika stranke, njegov osobni prijatelj i suradnik Krunoslav Katičić, za kojeg su ljudi koji su sudjelovali u HDZ-ovoj kampanji objasnili kako je bio glavna poluga šefa stranke na terenu, i kao takav odradio uspješnu kampanju za HDZ.
Nakon što je objavio ovu svoju kadrovsku »slagalicu«, Plenković je zaokružio svoju kadrovsku strukturu u Vladi, Saboru, ali i samoj stranci. Premda će u Saboru imati tek tanku većinu od 76 ruku s manjincima te Reformistima, HNS-om i HSLS-om, šef HDZ-a ne mora imati bojazan da mu ta tijesna većina može dolaziti u pitanje. On je u izjavama nakon izbora jasno rekao da vjeruje u tih 76 zastupnika, da neće tražiti podršku drugih stranaka ili zastupnika, nego da praktički čeka da mu oni sami pokucaju na vrata. Ako se to dogodi, to mora biti javno i transparentno, ponavlja šef HDZ-a.
 


Nikolina Brnjac krenula iz Butkovićevog ministarstva


Nova ministrica novog Ministarstva turizma i sporta bit će Nikolina Brnjac, prema javnim podacima diplomirana inženjerka prometnih znanosti, koja je potekla iz Butkovićevog ministarstva i prije mjesta državne tajnice u MVEP-u bila je državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.
Ta 42-godišnja Karlovčanka akademski stupanj doktora znanosti stekla je 2009. godine, stoji u službenoj biografiji, a govori aktivno engleski i njemački jezik. U HDZ se učlanila 2016. godine. Tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Nikolina Brnjac obnašala je i dužnost delegirane ministrice, predstavljajući Vijeće Europske unije u Europskom parlamentu. Na temu predsjedanja Vijećem EU-a nedavno je u našem listu rekla da je »Hrvatska unatoč svim nedaćama još jednom pokazala da je najbolja kad je najteže i uspješno se prilagodila novonastaloj situaciji«, a u stranci joj je evidentno honorirano kvalitetno zastupanje Hrvatske u europskim tijelima tijekom predsjedanja, dok je istovremeno dosadašnjem ministru turizma Gariju Cappelliju, koji će sada biti zastupnik, očito presudio relativno slab broj preferencijalnih glasova koje je osvojio u 8. jedinici, mada je bio visoko na HDZ-ovoj listi.
 


Boris Milošević brinut će o ljudskim pravima


Manjinski potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević rođen je 1974. u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je u Rijeci, a kasnije na Pravnom fakultetu u Zagrebu upisuje postdiplomski studij iz javnog prava i uprave. Bio je vježbenik na Općinskom sudu u Benkovcu, radio je i kao tajnik Općine Kistanje, a nakon trajnog preseljenja u Zagreb radio je i kao pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću.
Početkom 2012. počinje njegova nacionalna politička karijera – postaje pomoćnik ministra uprave, tada kod ministra Arsena Bauka u vladi Zorana Milanovića, te šef Uprave za politički sustav i lokalnu (regionalnu) samoupravu. Na izborima 2016. godine izabran je za saborskog zastupnika, te postaje predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a. U srpnju 2019. postaje predsjednik Srpskog narodnog vijeća. U izjavama za medije zadnjih dana ističe kako je za hrvatsko društvo dobro da Srbin ima priliku voditi resor ljudskih prava, dok mandatar Plenković za njega ističe da se od ranije dobro poznaju i da ima puno povjerenje u njega.
 


Nataša Tramišak uspješno upravljala fondovima EU-a


Eksponentica slavonskog HDZ-a pod izravnom dirigentskom palicom župana Ivana Anušića, bliskog Plenkovićevog suradnika koji kontrolira situaciju oko HDZ-a u cijeloj Slavoniji, Nataša Tramišak, također je novo lice u Vladi, odakle dolazi s mjesta županijske pročelnice za EU poslove u Osijeku. Vodit će resor regionalnog razvoja i EU fondova, a radi se o mladoj političarki (38), koja je karijeru počela 2009. godine kao zamjenica načelnika Općine Antunovac, i to već tada s Anušićem kao načelnikom te općine. Od veljače 2012. na čelu je LAG-a Vuka-Dunav koji okuplja osam općina, čije je osnivanje i inicirala, a kasnije prelazi u Županiju. U sedam godina njezina upravljanja fondovima EU-a u Općini Antunovac realizirano je 50-ak projekata vrijednih oko 100 mil. kuna, a slični su uspjesi i u samoj Županiji, pa je tako u energetsku obnovu 53 javne zgrade uloženo 178,9 milijuna kuna, a u pripremi za sljedeće programsko razdoblje su projekti vrijedni 3 milijarde kuna. Među njima se izdvajaju novi KBC Osijek, Gospodarski centar Osijek itd. Mandatar Plenković izjavio je jučer kako je Tramišak dala velik doprinos razvoju Osječko-baranjske županije, a isti angažman očekuje i na čelu ovog Ministarstva koje je možda i najvažnije u idućem razdoblju, u kojem Hrvatska računa na oko 20 milijardi eura kroz sedam godina.
 


Radovan Fuchs dobio novu priliku


Iako je kao čovjek koji je već jednom bio na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja znao kritizirati dosadašnju ministricu, HNS-ovku Blaženku Divjak, Radovan Fuchs će povratkom na čelo ovog ministarstva imati zadatak nastaviti reformu koju je započela upravo – Divjak. To je jučer potvrdio i sam mandatar Plenković, navodeći kako je glavni zadatak nastavak reforme.
– Pristao sam biti ministar, rekao je Fuchs jučer ujutro nakon izlaska iz Vlade, gdje je vodio finalne razgovore s Plenkovićem, a kao apsolutni prioritet istaknuo je nastavak nastave u školama najesen »ako je to sve ikako moguće«. Online nastava je bila najbolje rješenje u tom trenutku, ali stvari mogu uvijek biti i bolje. Ako ne bude drugačije moguće, bit će nastava online, izjavio je jučer Fuchs, no rekao je da će ta odluka tek biti donesena. »Nijedan ministar ne želi unazaditi posao«, rekao je, govoreći o prethodnici Divjak, no očito je da ima drugačije ideje o tome u kom smjeru se reforma mora nastaviti.
Fuchs je u dosadašnjoj vladi bio savjetnik premijera za obrazovanje, pa je jasno i da to glavni razlog da je sada dobio priliku za nastavak rada u samom Ministarstvu.