Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Duško Vuković traži ostavku šefa stranke!

21.07.2020. 12:36


Jedan od najlošijih izbornih rezultata na parlamentarnim izborima ostvarila je Hrvatska stranka umirovljenika. Iako su na izbore izašli u okviru Restart koalicije, zbog 1,24 milijuna umirovljenika računali su na veliku podršku svojih glasača. Naime, umirovljenička populacija njihova je sigurna baza svih izbora, zahvaljujući kojoj su i participirali u radu parlamenta. No, ni tako velik broj birača nije im omogućio rezultat kakvom su se nadali, pa je čak i predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja, u osmoj izbornoj jedinici dobio tek 3,48 posto ili 2.395 preferencijalna glasa. Zapravo mu se posrećilo što ga je Restart koalicija uvrstila na treću poziciju liste s koje je uspio i zadržati saborsku klupu.
Poražavajuća je ovo situacija za stranku koja se promovira kao ona koja se najviše bori za prava umirovljenika, osobito za mirovinsku reformu. I Silvano Hrelja dolazio je u Zadar predstavljati peticiju za veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje. Njome su tražili kvalitetnije zdravstveno osiguranje i zdravstvenu skrb starijih i siromašnijih građana, apelirajući i na podršku udruga, matica i sindikata kako bi prepoznali vrijednost zajedničkog cilja i podržali njihovu inicijativu.


Ni umirovljenici nisu glasovali za njih
Peticijom su zapravo htjeli poručiti kako svaki građanin ima pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u sustavu koji se temelji na sveobuhvatnosti i solidarnosti, a zadnjih je godina velikom broju starijih i siromašnih građana put do ostvarenja tog prava otežan ili pak onemogućen ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Iako su još u svibnju prošle godine Saboru u zakonsku proceduru poslali zakon o povećanju cenzusa za dopunsko osiguranje, vladajući HDZ samo nekoliko mjeseci kasnije odbio je ovaj zahtjev.
Svejedno, u HSU-u su računali kako će ova borba za prava umirovljenika biti prepoznata na parlamentarnim izborima. Rezultati su pak bili toliko razočaravajući da rukovodstvo zadarske organizacije sada traži – ostavku predsjednika stranke.
O njoj će raspravljati na sjednici Gradskog odbora, a zahtjev za Hreljinom smjenom jučer nam je potvrdio čelnik GO-a, Duško Vuković. Naime, evo što nam je o razlozima svojega stava, a koji će zacijelo izazvati prijepor s predsjednikom Hreljom, jučer rekao:


Moramo se suočiti s neuspjehom
– Hrvatska stranka umirovljenika, koja je na izborima sudjelovala s Restart koalicijom i koja je, kao i svi sudionici te koalicije, doživjela katastrofalan neuspjeh, priprema se za analizu izbornih rezultata i onoga što je na te rezultate utjecalo. Analiza će nam pomoći da se pozicioniramo i vidimo kakva je situacija i jesmo li mogli bolje. Naravno da smo mogli jer ovo je najgore od najgoreg te ćemo inzistirati na jednoj objektivnoj analizi koja će nas barem donekle dovesti do uzroka presudnih za ovakve rezultate. Izgubili smo izbore i za mene je normalna stvar dati ostavku, bez obzira o kojoj se stranci radi. Ako su izbori izgubljeni, treba dati ostavku, a tu mislim na predsjednike svih stranaka, tako i na svojega predsjednika. Ako ste sudjelovali u utakmici i izgubili je, promijenite trenera i sutra će možda biti bolje, poručuje Vuković, a na pitanje hoće li on osobno od predsjednika stranke, Silvana Hrelje, tražiti ostavku, odgovara:
– To je moj stav koji Odbor ne mora prihvatiti. Prijedlog ćemo raspraviti na sjednici Gradskog odbora, no ne želim prejudicirati, o tome ćemo raspravljati na GO-u i na općinskim odborima, potom i na Županijskom odboru te donijeti određene zaključke koje ćemo poslati Središnjici na razmatranje. To je normalan put da se suočimo s neuspjehom koji je evidentan, ističe Vuković.
Uskoro će se znati odluka zadarske organizacije HSU-a, no evidentno je kako je njezin predsjednik već sada za smjenu šefa stranke koji je, sportskim riječnikom rečeno, izgubio nedavnu utakmicu. Hrelji se ovakav rasplet situacije sigurno neće dopasti te ostaje vidjeti rasplet situacije u jednoj od najvećih umirovljeničkih stranaka, odnosno Hreljinu reakciju na zahtjev za ostavkom.