Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NOVA REALNOST Sukošan u srpnju ostvaruje neočekivanih 64 posto od lanjskog rekorda

21.07.2020. 13:12


Epidemiološka situacija u ovoljetnom turizmu na području Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) donijela je novu realnost. Brojke su iznad svih očekivanja, visokih 64 posto od rekordnih prošlogodišnjih rezultata.
Spasu turističke sezone presudili su dugogodišnji gosti te vikendaši koje nije uspio »legalizirati« ni Domovinski rat, ali je zato koronavirus.
– Prijava vikendaša je znatno veća nego prethodnih godina, a za sve je zasigurno kriva korona jer u ovoj situaciji, ako ne svi, onda ogromna većina, želi se prijaviti kako bi bili evidentirani u slučaju oboljenja. Štoviše, zbog izvanredne situacije u svezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za ‘nove’ vikendaše, korisnike kuća za odmor, kazao je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.


Nijemci i Slovenci najvjerniji gosti
U prvih 15 dana srpnja ovdje je boravilo 4.058 gostiju (strani turisti 3.300, domaći 858) što je s obzirom na prošlogodišnjih 6.420 turista ostvarenje dolaska od 63,21 posto. Oni su u 15 dana srpnja ostvarili 29.483 noćenja (strani turisti 23.290, domaći 6.183) što je s obzirom na isto razdoblje protekle godine kad je bilo točno 45.600 noćenja, ostvarenje od čak 64,66 posto.
Kad je riječ o podacima putem eVisitora od 1. siječnja 2020. do 20. srpnja 2020. s obzirom na isto prošlogodišnje razdoblje ostvareno je 57 posto dolaska i 63 posto noćenja, naveo je Milošević, istaknuvši kako su svi ovi podaci bez nautike koji godišnje ostvaruju ukupno oko 30 posto dolazaka gostiju.
Turisti se u neočekivano visokom broju vraćaju u ovu turističku destinaciju obiteljskog turizma.
– Jučer, 20. srpnja 2020. u ranim poslijepodnevnim satima prema podacima eVisitora u Sukošanu je boravilo preko 2.500 gostiju. Najviše gostiju je iz Hrvatske a potom iz Slovenije i Njemačke te Poljske, Češke, Austrije, Slovačke i Mađarske, nabrojio je Milošević.


Spremali se za sezonu kao da će biti rekordna
Sukošan se, kaže on, s uspjehom pozicionirao kao poželjna turistička destinacija obiteljskog turizma. Protekle godine oboreni su svi turistički rekordi, ostvareno je preko 450.000 noćenja.
– Sukošan i njegovo zaobalje pravo je mjesto za opuštanje bez stresa, pravi raj za sve ljubitelje prirode i mira, naglasio je Milošević.
Vjerne turiste očito nije strah od koronavirusa ne sprječava ih pandemija da sjednu u automobil i dođu na odmor u ovu turističku destinaciju nadomak nacionalnim i parkovima prirode.
– Osim povoljnih, pa čak i malih cijena boravka tu su brojne znamenosti, uvale i pješčane plaže, velika gastronomska ponuda sa svjetski poznatim konobama i restoranima, brojne mogućnosti rekreacije, trim staza kroz Tusticu. Dakako, sve je to proteklih godina upotpunjavao i veliki broj, preko 60, gastro, kulturno-zabavnih i sportskih događanja u »Sukošanskom litu«, istaknuo je Milošević.
Turizam na sukošanskom području inače kreće kasnije nego u gradovima i općinama koje imaju velike hotele.
– Općina, Turistička zajednica, komunalci, ništa nisu prepustili slučaju kao ni iznajmljivači turističkog smještaja. Spremali su se za sezonu kao da će biti rekordna, naglasio je Milošević.




Bez manifestacija »Sukošanskog lita«
Protekle godine oboreni su apsolutni turistički rekordi u svim segmentima, od turističkih dolaska i noćenja, do vanpansionske potrošnje i broja manifestacija.
– Zbog situacije s koronavirusom, kulturno-zabavno, gastro, etno i sportsko »Sukošansko lito« neće biti kao proteklih godina kad se održavalo rekordni broj događanja. Ako se situacija smiri vjerojatno ćemo u kolovozu održati poneku manifestaciju shodno epidemiološkim mjerama, kazao je Milošević.
A usprkos iznenađujuće dobrim turističkim rezultatima s obzirom na okolnosti, blagajna Turističke zajednice Općine Sukošan se nedovoljno puni. Prošlogodišnjih 1,2 milijuna prihoda zasigurno se neće ni približno ostvariti.
– Kao što je poznato zbog koronavirusa privatni iznajmljivači turističkih usluga oslobođeni su u 2020. plaćanja pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe. Sve moguće nove mjere očekujemo od ministarstva turizma, rekao je Milošević naglasivši kako u Turističkom uredu TZO Sukošan rade dvije stalno zaposlene djelatnice, naizmjenično jedan tjedan u uredu, jedan tjedan od kuće, bez uobičajenog zapošljavanja sezonaca.
 


Korona »otpuhala« slamnate suncobrane


Zbog epidemioloških mjera ovog ljeta na plaže nismo postavili 20-ak velikih slamnatih suncobrana, ponajprije zbog održavanja socijalne distance kupača koji nisu iz iste obitelji. Molim naše turiste za razumijevanje, svi na plažu mogu ponijeti manji osobni ili obiteljski suncobran. Mogu reći da će ih iduće ljeto dočekati novi ili obnovljeni slamnati suncobrani, a bit će omogućeno i iznajmljivanje uobičajenih suncobrana, kazala je Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.