Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PATROLA CIVILNE ZAŠTITE Gradski stožer uveo inspekcije u tri smjene!

21.07.2020. 14:37


Nakon povećanja broja oboljelih od koronavirusa na razini RH, Stožer civilne zaštite Grada Zadra pojačao je inspekcije na području čitavoga grada. Zbog maksimalne zaštite građana, kao i gostiju, kontrole se sada obavljaju u tri smjene, postrojbe Stožera pojačane su novim članovima.
Naime, kada je riječ o borbi protiv Covida-19, Zadar bilježi jedan raritet, a taj je da je jedini grad u Hrvatskoj u kojemu inspekcije uslužnih objekata i društvenih okupljanja nisu stale niti jedan jedini dan. Čak i u vrijeme bez novooboljelih u Zadru, postrojbe Civilne zaštite obilazile su objekte u kojima se okuplja veći broj ljudi. Zahvaljujući tome, Zadar je i u novom valu infekcije imao daleko manji broj oboljelih od većine gradova u Hrvatskoj.
Ovakva situacija rezultat je izvrsne organizacije Gradskog stožera civilne zaštite na čelu s dogradonačelnikom Antom Babićem koji je ekipe ustrojio na način da vrlo učinkovito djeluju na terenu, prije svega educirajući građane o opasnosti od koronavirusa. Voditelj postrojbe Civilne zaštite, Mate Lukić, dodatno pazi na rad svojih ekipa obilazeći s njima sva najkritičnija mjesta, počevši od trgovina, kafića, frizerskih salona, ali i pireva.


Pirevi – najveći izazov
Pirevi su im zapravo najveći izazov jer su najveća mjesta slavlja i druženja na kojima je praktički nemoguće regulirati razmak među uzvanicima. Međutim, strpljivom edukacijom i razumijevanjem i za ove važne životne trenutke uspijevaju i na svadbenim svečanostima uvesti reda. Velika slavlja stoga više nisu mjesto tek povremenih kontrola, već i učestalih s obzirom na nedavni broj zaraženih s jedne zadarske svadbe.
Načelnik Gradskog stožera civilne zaštite, Ante Babić, navodi jedan vrijedan podatak, a taj je da njihova postrojba djeluje 146 dana.
– S obzirom na povećanje broja oboljelih u Hrvatskoj naša je postrojba ovih dana aktivnija. Nadzor provodimo u tri smjene kontrolirajući provođenja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. Jako smo zadovoljni situacijom u Zadru, osim eskalacije virusa na jednoj svadbi, a sve ostalo su pojedinačni slučajevi. Među boljima smo u Hrvatskoj, što nas sve u Stožeru jako veseli, ponajprije zbog naših građana koje nastojimo maksimalno zaštititi. Naša je postrojba tu više zbog educiranja i savjetovanja građana, nego zbog eventualnog kažnjavanja, kaže Babić.
O najnovijoj situaciji na terenu razgovarali smo i s voditeljem postrojbe, Matom Lukićem, nakon što je jučer ujutro podnio redoviti izvještaj Stožeru, a u kontroli mjera bili su članovi postrojbe Civilne zaštite Silvijo Kevrić i Deni Vučković.


Građani poštuju mjere
– Opseg posla povećao se od donošenja odluke o obaveznom nošenju maski i ostalih propisanih mjera, pa nadzore sada provodimo svakodnevno u tri smjene. Kontroliramo javni prijevoz, robne centre, noćne klubove, kafiće i restorane, a najveći su nam izazov pirevi. No, moram reći kako je veliki plus to što nas građani prihvaćaju i što je većina njih uvidjela da nismo ovdje da vršimo represiju, već da njima olakšamo situaciju educirajući ih i upozoravajući na kršenje mjera zaštite od virusa, kaže Lukić, dodajući kako se uvijek nađe onih koji se protive pravilima, makar izrečenih i od strane Nacionalnog stožera.
– Za takve postoje nadležne službe, ponajprije Državni inspektorat koji će ih sankcionirati. U Zadru već ima dosta turista, pa su se i građani malo opustili. No, Covid-19 je među nama te svi moramo dati sve od sebe kako bismo spriječili njegovo širenje. Prvih dana građani su se privikavali na nošenje maski, ali sada je već gotovo nemoguće zateći nekoga bez zaštitne maske u pošti, trgovačkim centrima ili nekom drugom zatvorenom prostoru, što je doista za svaku pohvalu, ističe na kraju voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra.
 




Lukić: Jedini u Hrvatskoj radimo 146 dana bez prestanka


Voditelj i članovi postrojbe Civilne zaštite imaju razumijevanja za građane, osobito za prodavače i obrtnike koji imaju problema s nošenjem maski, pojašnjavajući nam kako postupaju s onima koji ih ne mogu nositi.
– Znamo da nije lako satima raditi s maskom po ovim vrućinama, pogotovo fizičke poslove u zatvorenim prostorima. Ima i ljudi koji jednostavno ne mogu nositi zaštitnu masku radi nekih zdravstvenih problema, a takvi onda imaju i pismenu potvrdu. No, i sada kada ulazimo u špicu sezone izdržat ćemo svi skupa još ovih mjesec dana, kaže Lukić, dodajući kako je zadarska postrojba Civilne zaštite jedina u državi koja djeluje 143 dana bez prestanka.
– Tako već imamo i specijalizirane grupe za karantene, grupe za nadzore, one za ispomoć te najvažniju, grupu za posebne zadatke. Kako se Zadar ne može uspoređivati s bilo kojim gradom u unutrašnjosti, dali smo maksimum od sebe da budemo što sigurniji grad. Zadatak je jasan: načelnik Babić daje nam hodograme i zadatke, a ja sam zadužen da se oni provedu, što je sve lakše i lakše jer su građani sve svjesniji i odgovorniji, zaključuje Lukić.