RJEŠENJE ŽDO-A Otvorena istraga protiv Irene Ćosić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog posudbe novca Zračne luke Zadar
Sporni novac posuđen udruzi Novi put svile bio je, kako doznajemo, namijenjen financiranju snimanja filma »Summer in Croatia« koji bi se emitirao na kineskom tržištu
Zvonko KUCELIN
Zračna luka Zadar nije dala pozajmice samo udruzi Novi put svile - Irena Ćosić
Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke u dobi od 55 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te protiv hrvatske državljanke u dobi od 74 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kako se neslužbeno doznaje radi se o Ireni Ćosić, bivšoj direktorici i Jasni Vukas, predsjednici udruge Novi put svile.

Isplata bez pravne osnove

ŽDO navodi kako postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 55-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društva (Zračne luke Zadar, op.u.), od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. na području Zadarske županije, u međusobnom dogovoru s drugookrivljenom 74-godišnjakinjom kao odgovornom osobom udruge sa sjedištem u Zagrebu (udruge Novi put svile); u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi toj udruzi, a na štetu svog trgovačkog društva; naložila računovodstvu svog društva da u tri navrata bez ikakve valjane pravne osnove na žiro račun udruge isplati novčana sredstva u ukupnom iznosu od 75 tisuća kuna. To je, kako ističu, pravdala u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima, iako od udruge nije tražila nikakva sredstva osiguranja plaćanja niti je s tom udrugom sastavila ugovore o zajmu.
Osnovano se sumnja da je u cilju prikrivanja svoje namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi navedenoj udruzi, a sve u dogovoru s drugookrivljenicom, naložila pravnoj službi da se nakon isplaćenih sredstava retroaktivno sastavi ugovor o zajmu i aneks ugovora s udrugom koja je prestala postojati odnosno koja je brisana iz registra udruga još 14. travnja 2016. Prvookrivljenica je svojim potpisom i pečatom društva ovjerila takav ugovor i aneks, tako da je drugookrivljenica odmah, po uplati novčanih sredstava društva na račun udruge, podizala ih te koristila za privatne potrebe, što nije u vezi s obavljanjem djelatnosti udruge, a ta sredstva do današnjeg dana udruga nije vratila društvu.

Ne osjeća se odgovornom

Kada je za ista ova kaznena djela u siječnju ove godine protiv Irene Ćosić podignuta kaznena prijava, ona je medijima izjavila kako se ne osjeća odgovornom.
- Ovdje nije riječ o pronevjeri novca, već o ugovoru o pozajmici koju sam sklopila s gospođom Vukas. Naime, ja sam tu ženu poznavala dulje vremena, a ona je od Zračne luke Zadar (ZLZ) zatražila pozajmicu zbog projekta koji je radila s Kinezima. To nije prvi put da ZLZ daje pozajmice. Pravna služba pripremila je ugovor u svibnju 2017. godine, a pozajmica se trebala vratiti do kraja te godine. Ugovor sam potpisala jer nisam imala nikakve osnove sumnjati u gospođu Vukas, s obzirom na to da smo i prije surađivale, kaže Ćosić dodajući kako je čistog obraza radila i čistog obraza otišla iz Zračne luke.
- Po dolasku novog direktora Josipa Klišmanića, Jasna je nastavila komunicirati s njim. Ja više nisam imala kontakt s njom, istaknula je tada bivša direktoricaZLZ-a koja je u studenom dala iskaz u PU zadarskoj u društvu odvjetnice.
Sporni novac posuđen udruzi Novi put svile bio je, kako doznajemo, namijenjen financiranju snimanja filma »Summer in Croatia« koji bi se emitirao na kineskom tržištu, s ciljem privlačenja što većeg broja kineskih turista u Hrvatsku. (ZL)

NOVAC DAN UDRUZI KOJA JE PRETHODNO UGAŠENA

Osnovano se sumnja da je u cilju prikrivanja svoje namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi navedenoj udruzi, a sve u dogovoru s drugookrivljenicom, naložila pravnoj službi da se nakon isplaćenih sredstava retroaktivno sastavi ugovor o zajmu i aneks ugovora s udrugom koja je prestala postojati odnosno koja je brisana iz registra udruga još 14. travnja 2016.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno