Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U PRIRODU BEZ MINA Zatvorene neke planinarske staze i šumski putovi u NP Paklenica

21.07.2020. 13:54


Zbog radova na razminiranju područja južnog Velebita u sklopu projekta Fearless Velebit pojedine planinarske staze i šumski putevi u Nacionalnom parku Paklenica od subote su ponovno privremeno zatvoreni.
Radovi se izvode neposredno uz planinarske staze Stajine – Vagan, Bunovac – Vagan – Štirovac, Bunovac – Malovan – Vaganski vrh, Medak – Struge, Bunovac – Čičina dolina te uz šumske prometnice: Raduč – Bunovac, Papuča – Stajine i
Mali Alan – Liščana draga.


Sigurnost gostiju prioritet
Ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić, zamolila je sve posjetitelje za razumijevanje te poručila da u narednom razdoblju ne koristite navedene staze i prometnice iz sigurnosnih razloga. Podsjetila je kako je upravo u Nacionalnom parku Paklenica 15. studenog prošle godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit« vrijedan 266,5 milijuna kuna, a koji su potpisali tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.
– Radovi na razminiranju, koji se izvode većinom na ličkom dijelu Velebita, započeli su još ove zime. Kako se radi o područjima na velikoj visini oni su zbog vremenskih uvjeta morali biti privremeno obustavljeni, a onda se dogodila i ova situacija s epidemijom koronavirusa. Radovi su sada ponovno započeli pa smo radi sigurnosti naših gostiju morali privremeno zatvoriti neke staze i šumske puteve. Trenutno u Parku imamo oko 500-600 ljudi, mahom Čeha i Slovenaca i njihova sigurnost nam je prioritet, rekla je Andačić te se osvrnula i na ovogodišnju sezonu koju je okarakterizirala kao zadovoljavajuću obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa.


Dosegli 70 posto lanjskog prometa
– U našem kampu koji ima 30 samostalnih jedinica i kapacitet za prijem 90 osoba dnevno je oko 50 gostiju, a u večenjim satima još njih 15-ak dolazi na noćenje. Što se posjetitelja u Parku tiče, u lipnju ih je bilo oko 50 posto u usporedbi s lipnjem prošle godine, a prvih deset dana srpnja ta brojka se kretala oko 70 posto u odnosu na lanjsku godinu. Obzirom na situaciju mi smo zadovoljni, kaže Andačić te dodaje kako sezona protječe mirno i bez ikakvih problema vezanih uz epidemiološke mjere. Ističe i kako je s radom započelo dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koje na dnevnoj bazi provodi preventivne radnje te u slučajevima nezgoda promptno intervenira na terenu.
Za relativno uspješnu sezonu u NP Paklenica zasigurno je zaslužna i uprava koja je donijela odluku o zadržavanju predsezonskih cijena i u lipnju te brojni popusti i olakšice koje se posjetiteljima nude.
Andačić napominje kako će se u sklopu radova na razminiranju ujedno i urediti šumski putevi, staze i protupožarni putevi, a očekuje kako će trenutni radovi biti okončani do konca ljeta.
 




Više od 30 tisuća mina nije uklonjeno


U studenom prošle godine, prilikom potpisivanja ugovora za radove koji su u tijeku, tadašnji ministar Tomislav Ćorić kazao je kako je još uvijek u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine te da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina i veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić tada je podsjetio kako su
Hrvatske šume od osnutka uložile goleme napore u razminiranju šuma i u tu svrhu iz sredstava OKFŠ-a utrošile oko 600 milijuna kuna, a dodao je kako to i dalje čine kroz projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije.
 


Razminiranje i zaštita šuma


Cilj projekta Fairless Velebit je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno bi trebalo biti razminirano 1.676,34 ha šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta, a 31,08 ha zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste rekonstruirano. Na taj način se želi osigurati siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci iz rata.
Realizacija priojekta trebala bi omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetanu provedbu 12 šumskogospodarskih planova u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama.