Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VELIKO PRIZNANJE ZADRU Šime Erlić bit će imenovan za državnog tajnika za EU fondove

21.07.2020. 08:00


Pročelnik Upravnog gradskog odjela za EU fondove, ŠIme Erlić, bit će imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Veliko je ovo priznanje Gradu Zadru i županijskom HDZ-u, kao i samom Erliću, s obzirom da će Zadar ovim imenovanjem dobiti još veći značaj u Vladi.
Naime, premijer Andrej Plenković sastav nove Vlade objavit će ovoga četvrtka, no ono što se već sada zna je da će jedno od zadarskih imena biti gradski pročelnik za EU fondove. No, to nije sve – osim Erlića, na dužnosti državnih tajnika ostaju Josip Bilaver i Marija Pletikosa, što znači da Zadar ima već tri sigurna državna tajnika.
Sudeći prema izjavi Božidara Kalmete, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, kojeg smo jučer dobili upravo na sastanku u Zagrebu, pregovara se o još nekim imenima za mjesta u hrvatskoj vladi. Josip Bilaver državni je tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i upravo zbog svojih rezultata ostaje na ovoj dužnosti, a Marija Pletikosa, također zahvaljujući radu u proteklom mandatu, ostaje državnom tajnicom u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Pregovori za još neka imena iz Zadra
Velika su ovo kadrovska pojačanja iz Zadra, no sasvim očekivana s obzirom na značaj županijskog HDZ-a na svim izborima, pa tako i parlamentarnim na kojemu je stranka u IX. jedinici dobila osam mandata. Situacija je tim povoljnija zna li se da, kako ističe Kalmeta, ovo nije kraj imenovanjima Zadrana u novu Vladu. Evo što nam je čelnik županijskog HDZ-a jučer javio sa sastanka u Zagrebu:
– Iako još ništa nije riješeno, s obzirom da tek treba konstituirati Hrvatski sabor i Vladu, ono što sa stopostotnom sigurnošću mogu reći je da će gradski pročelnik Šime Erlić biti državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. No, tu nije kraj, bit će u Vladi još naših kadrova iz Zadra. Šime Erlić je potencijal za ministra, no karte su se posložile upravo na način da će biti imenovan za državnog tajnika. Veliko je to priznanje njemu koji se kao stručnjak dokazao na poslovima s fondovima Europske unije, ali i veliko priznanje gradu Zadru. Bit će tu još kadrova koji će, siguran sam, pridonijeti izvrsno radu hrvatske Vlade, kazao nam je Kalmeta.


Respektabilni Erlićevi rezultati
Kako kaže ona stara, »dobar glas daleko se čuje«, tako su očito i u Zagrebu procijenili da su dosadašnji rezultati pročelnika Erlića u povlačenju sredstava iz EU fondova respektabilni. Svoje iskustvo na čelu gradskog Odjela za EU fondove Erlić će sada moći prezentirati i u Ministarstvu u kojemu mu je, naravno, mogućnost osiguranja europskog novca ipak znatno veća.
No, ne zaboravimo – Erlić je na zadnjim izborima bio i predsjednikom Gradskog izbornog stožera HDZ-a gdje je dodatno pokazao svoje organizatorske sposobnosti, te mu ostaje svoje menadžersko umijeće pokazati i u novoj Vladi Andreja Plenkovića.
U svakom slučaju, najnovija kadrovska rješenja Gradu Zadru i županijskoj organizaciji stranke doista daju veliko priznanje, s obzirom da je tri dana uoči sastava Vlade Zadar dobio već – tri državna tajnika. Velika je to stvar za Zadar i županiju koji ovime jačajusvoj politički i gospodarski utjecaj, a građanima se svakako šalje poruka kako će se razvoj grada sada još brže odvijati. Naime, Vlada je u koronakrizi u Zadarsku županju uložila 100 milijuna kuna u očuvanje radnih mjesta, a imenovanje ovako važnih kadrova u Vladi dodatni su jamac napretka grada i županije.