Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog koronavirusa obnova skakaonice pala u vodu

21.07.2020. 14:30


Skakaonica na bazenu Kolovare, koja je nedavno proslavila 60. rođendan, odavno je kultno mjesto susreta i uživanja u moru i suncu mnogih generacija, a zbog svoje »fotogeničnosti« u svibnju ove godine završila je i na stranicama prestižnog pariškog modnog časopisa – Vogue.
Ovo je kupalište na kojem se okupljaju generacije Zadrana, ali i brojni turisti. Mjesto je to gdje se točno zna gdje koja ekipa sjedi, gdje se tko sunča, skače ili ulazi u more, gdje se igraju karte u hladu, basket ili odbojka na pijesku, hvata boja na tribinama i rashlađuje u moru. Ono što se uvijek mijenja su nove generacije skakača sa skakaonice, tj. djece i mladih koji od malena stječu vještinu i hrabrost za skokove, svakodnevno skačući i oduzimajući dah svojim vratolomijama. Kreće se sa skokovima s trice, da bi se s godinama došlo na peticu te potom na vrh – desetku.
Nakon godina skakanja, truda, vježbi i ponekih nezgodnih doskoka, mnogi postanu eksperti te brojni kupači mogu svakodnevno uživati u vratolomijama i različitim skokovima s desetke. Cijelo popodne se čuju uzvici: »Ne skači tri!«, »Ne skači pet i deset«, »Ne skači tri i pet!«. Ovi uzvici najavljuju kako se sprema koji skakač na skok u more. Izmjenjuju se tako oni iskusni koji skaču salta, na arbaka, na bauka, na glavu… dok oni mlađi skupljaju snagu i hrabrost za skok na noge. Naime, nije jednostavno popeti se na desetku, osjetiti vibracije i lagano ljuljanje visoke skakaonice dok se od pogleda dolje pomalo i vrti u glavi. Ipak, kad ste gore, nema nazad i jedini je put skočiti, jer lakše je skočiti nego preživjeti zadirkivanje vršnjaka.


Imali pripremljene projekte za sanaciju
Upravo zbog svega ovoga zadarski je otvoreni bazen postao sve omiljenije kupalište i brojnih turista koji dolaze uživati u skokovima koji su postali svojevrsna atrakcija. Čak je bilo planova kako bi se zadarska skakaonica zaštitila kao sportska memorija grada.
Ipak, zub vremena, more i vjetar pomalo nagrizaju bazen i skakaonicu kojoj treba rekonstrukcija. Brigu o otvorenom bazenu i skakaonici vodi Zadarski sport na čijem je čelu Jurica Dilber s kojim smo razgovarali o planovima oko sanacije skakaonice.
– Budući da je skakaonica već nagrižena morem, vjetrom i vremenom obavili smo podvodno snimanje temelja skakaonice kako bismo utvrdili točno stanje te kakva je sanacija potrebna. Istraživanje je pokazalo kako su oštećenja lokalnog karaktera te ne narušavaju globalnu mehaničku čvrstoću i stabilnost skakaonice, a nastala su uslijed djelovanja morskih valova u zoni plime i oseke te agresivnog utjecaja školjkaša, rekao je Jurica Dilber pojasnivši kako su svjesni oštećenja te kako su imali pripremljene projekte za sanaciju, ali ih je ove godine spriječila pandemija koronavirusa zbog čega su smanjena sredstva za bilo kakva ulaganja koja nisu od ključne važnosti.


Ima mnogo planova, ali nema novca
– Imamo mnogo planova za skakaonicu, njezinu valorizaciju te promociju, ali nemamo novca. Razmišljamo i o prijavi na EU fondove kako bismo ju uredili. Također, mislili smo organizirati natjecanje u skokovima u vodu, ali da sudjeluju rekreativci, mladi, te nekadašnji skakači. Također, želja nam je da skakaonicu osvijetlimo kako bi bila još atraktivnija kako s mora tako i s kopna, ali ove godine bojim se, ništa od toga, govori nam Dilber dodavši kako su na stepenice na skakaonicu postavili i leđobran u cilju zaštite skakača prilikom penjanja na vrh. Dodao je kako je svjestan da je potrebno promijeniti i reflektore na bazenu, a koji trenutno imaju halogene žarulje koje troše jako mnogo struje. Također, napomenuo je Dilber, svake se godine obnavljaju daske na dijelu izvan bazena gdje se uglavnom kupaju djeca.
– Imamo mnogo posla i mnogo planova. Htjeli smo napraviti i ulaz za osobe s invaliditetom, ali ni to sad ne možemo jer su sredstva za sport maksimalno smanjena zbog cijele ove situacije s koronavirusom. Imamo planove i spremnu dokumentaciju, samo moramo čekati malo bolja vremena, zaključio je Dilber.
Inače, preko ljeta bazen na Kolovarama pored brojnih rekreativaca koriste plivači, vaterpolisti, a svake godine održava se i tradicionalan plivački maraton Preko – Zadar na kojem se okupi na stotine plivača maratonaca koji nakon preplivavanja kanala uživaju u dobroj zabavi na bazenu.