Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prioritet su individualni razvoj i postavljanje sustava, rezultat bi bio tek dodana vrijednost

21.07.2021. 07:12


Među kvartetom zadarskih stručnjaka koji su nakon rezultatski uspješnih sezona dobili priliku biti dijelom reprezentativnog ljetnog programa ističe se ime novopečenog glavnog trenera Sonik Puntamike i izbornika muške selekcije za košarkaške do 16 godine Stipe Kuliša. Mladi Zadranin je nakon zlata iz Novog Sada u ulozi pomoćnika Milanu Karakašu ove godine dobio priliku samostalno voditi kadetsku reprezentaciju na FIBA European Challengeru koji se ovog ljeta igra umjesto tradicionalne europske smotre. Pripreme su počele 5. srpnja i trajat će dugačka 42 dana tijekom kojih će Kuliš imati priliku »u dušu« upoznati svoje igrače i s dvanaestoricom najboljih krenuti po što je moguće bolji rezultat u Bugarskoj.
– Sama činjenica da ćemo zajedno biti 42 dana govori koliko se predano i posvećeno pristupilo ovom programu. Trenutno se nalazimo u Daruvaru gdje smo došli nakon inicijalnog ciklusa odrađenog u Velikoj kraj Požege. Za sada sam iznimno zadovoljan odrađenim, kao i dinamikom napretka, kako kandidata u individualnom segmentu tako i progresijom kvalitete izvedbe kolektiva – kazao je u uvodu izbornik hrvatske kadetske reprezentacije Stipe Kuliš.


Motiv i radna etika
Na početku priprema okupilo se 19 mladića iz svih krajeva Hrvatske koji su u Veliku stigli sa željom za dokazivanjem novom izborniku i sa samo jednim ciljem – izboriti svoje mjesto među odabranima koji će u Bugarskoj braniti reprezentativne boje.
– Svi igrači su došli u veoma dobrom fizičkom i psihičkom stanju. Ti kriteriji su značajan indikator njihove želje za dokazivanjem i radne etike koje posjeduju, kao važnog temelja za praćenje procesa koji je pred njima – istaknuo je Kuliš.
S obzirom na specifične okolnosti uzrokovane globalnom pandemijom koronavirusa koja je obilježila prošlu sezonu pred zadarskim stručnjakom nije bio nimalo lagan zadatak odabrati kremu hrvatske košarke u kadetskom uzrastu.
– Odabir reprezentativnih kandidata bio je veoma kompleksan proces s obzirom na to da je ova generacija imala restrikciju održavanja utakmica i treninga zbog situacije s covidom. Inicijalne informacije o mladićima te o progresiji njihovog igračkog napretka od vremena zadnjih odigranih utakmica morao sam skupljati kontaktirajući mnoge trenere i selekcionirajući sve dostupne informacije. Srećom, u samoj završnici sezone momcima se omogućilo igranje određenog broja utakmica što je uvelike pomoglo u detaljnijoj i sustavnijoj analizi reprezentativaca – naglasio je novi trener Sonik Puntamike.


Velike nepoznanice
Koronavirus je stvorio probleme i u pronalasku protivnika tijekom priprema za FIBA European Challenger, no na koncu su nađeni »sparing-partneri« te će Hrvatska spremna otputovati u Bugarsku.
– Situacija oko covida je iznimno zakomplicirala organizaciju pripremnih utakmica tako da smo po tom pitanju dugo bili u jednoj neizvjesnoj i samim time nezahvalnoj poziciji. Međutim, na koncu smo uspjeli dogovoriti određeni fond utakmica. Prva na rasporedu nam je Makedonija u Daruvaru, nakon čega slijede putovanja u Crnu Goru, Mađarsku i Sloveniju – otkrio je mladi Zadranin koji pod paskom ima četvoricu sugrađana: Davida Pavina, Juricu Zagoršaka, Roka Lukića i Vita Perkovića.
S obzirom na sve okolnosti, što se može očekivati od hrvatskih mladića u Sofiji?
– Eventualne rezultatske ciljeve i mogućnosti je veoma nezahvalno i, rekao bih neutemeljeno, analizirati u ovom trenutku. Razlog tome je što su sve reprezentacije u inicijalnoj fazi priprema, što znači da su velike nepoznanice o konačnoj slici pred svima. Međutim, ono što smo postavili kao prioritet je individualni napredak reprezentativaca, razvijanje i poštivanje sustava igre te utvrđivanje standarda funkcioniranja u reprezentaciji Hrvatske. Nadamo se da će sam rezultat biti dodatni benefit, ali nikako nije primarni cilj – zaključio je Kuliš.




Sinergija unutar stožera
Kulišu će u U16 reprezentaciji asistirati Kruno Rimac i Edi Rački, fizioterapeut je Tomislav Međimorec, dok je za kondicijsku pripremu zadužen Zvonimir Galovac, »stari znanac« s Europskog prvenstva 2018. godine s kojim dijeli prelijepe uspomene iz Novog Sada.
– Sinergija unutar stožera je na optimalnom nivou, svi članovi posjeduju stručne i ljudske kvalitete, što daje dodatan užitak u svakodnevnoj intenzivnoj suradnji – kazao je Kuliš.