Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šest tjedana »krvi, znoja i suza« za Zadrane, Posedarce i Biograjce

21.07.2021. 07:17


Sva tri trećeligaša iz Zadarske županije krenula su s pripremama za predstojeću sezonu. Prvi je prozivku obavio Krešimir Sunara koji je prošloga petka na igralištu Kazimir i Silvestar okupio igrače Primorca iz Biograda, da bi s treninzima započeli u ponedjeljak. A tog dana svoje igrače okupili su i Josip Butić, trener Hrvatskog viteza Posedarje koji je na igralištu Gordan Demo obavio prozivku, te Želimir Terkeš koji je igrače Zadra okupio na stadionu Stanovi. S obzirom da bi prvenstvo, barem neslužbeno trebalo startati 28. kolovoza stratezi sva tri kluba planirali su šest tjedana priprema u kojima će pokušati svoje igrače dovesti u optimalnu formu, kako fizičku, tako i taktičku. Ono što je sigurno, očekuje ih teška sezona u kojoj će samo najbolji pronaći put do ostanka u jedinstvenoj Trećoj HNL. Zato ne treba sumnjati da će za ove pripreme važiti onaj stari trenerski postulat »krv, znoj i suze«. I nadajmo se, da će proći sa što manje ozljeda.


Ponoviti proljeće
Josip Butić dogovorio je ostanak na klupi Hrvatskog viteza Posedarje s kojim je prošlo proljeće imao sjajne rezultate te doveo momčad s pretposljednjeg do sedmog mjesta na ljestvici, sa samo četiri boda manje od trećeg Splita.
– Prvi trening su odradila 23 igrača. Došli su nam Ivan Brkić iz Primorca i Marko Gambiraža iz Zadra, igrači koji osim kvalitete imaju i tu prednost što se uklapaju u kvotu mladih s kojima moramo početi utakmicu. U odnosu na prošlu sezonu otišli su Denis Remšak, Josip Babić i Luka Vrsaljko – kaže Butić koji ne očekuje znatnije promjene u igračkom kadru.
– Za sezonu planiramo imati 26-27 igrača. Velika većina njih bit će oni s kojima smo igrali i do sada, a kad je riječ o pojačanjima dovest ćemo samo one s kojima možemo podignuti kvalitetu igre. Nema smisla imati previše igrača sličnih mogućnosti.
U planu su i trening utakmice, ali pitanje je gdje će ih Posedarci igrati.
– Moguće je da će se ovo ljeto na našem igralištu mijenjati trava. Za sada još nemamo potvrdu da se kreće u te radove, ali ako se to dogodi treninge ćemo morati prebaciti negdje drugdje. Do tada treniramo svaku večer na našem igralištu. Planirani smo odigrati šest prijateljskih utakmica, što bi trebalo biti dovoljno da spremni dočekamo početak sezone u kojoj očekujemo da ćemo biti na razini onoga što smo prikazivali prošlo proljeće. Ambicije nam moraju biti puno više od borbe za ostanak – zaključio je Butić.


Izvući maksimum
Krešimir Sunara će povesti momčad Primorca (B) u novu sezonu, nadajmo se uspješniju nego što je to bila prošla koju su vođeni istim trenerom završili na 10. mjestu.
– Kao i u svakim priprema cilj nam je na najbolji mogući način odraditi šest tjedana priprema. Svi znamo da su dobro odrađene pripreme glavni preduvjet za uspješnu sezonu. Zato ćemo se maksimalno fokusirati na ovih šest tjedana i iz njih pokušati izvući maksimum. Još uvijek nismo do kraja ekipirani, vjerujemo da će nam doći još nekoliko igrača na probu, ali kostur momčadi ostao je iz prošle sezone. Naravno, vrlo važno je da nas zaobiđu i ozljede u ovom periodu.
Sunara planira odigrati nekoliko prijateljskih utakmica u kojima će njegova momčad brusiti formu za nadolazeće prvenstvo.
– Vrlo važno je tijekom pripremnog perioda odigrati što veći broj oglednih susreta. Zbog samo uigravanja, ali i da ja kao trener ako budem trebao napravim određene korekcije prije same sezone. Za sada imamo dogovoreno pet oglednih utakmica, a vjerujem da će ih biti još barem dvije – kazao je u telefonskom razgovoru Sunara.




Što jači suparnici
Sličnog je razmišljanja i njihov kolega na klupi Zadra Želimir Terkeš. Zadar je u kvalifikacijama na kraju prošle sezone u sudaru s GOŠK-om iz Kaštela uspio ostvariti »povratak« u Treću HNL jug.
– Obavili smo prozivku igrača i sada je pred nama onaj teži dio posla. U ovih šest tjedana pokušat ćemo u tri faze dovesti momčad u što bolju formu i pripremiti ih za teško prvenstvo koje nas očekuje. Ne treba ponavljati koliko su svake pripreme važne, bez njih nitko ne može očekivati dobar rezultat. Što se tiče igračkog kadra nadam se i vjerujem da ćemo uspjeti dovesti još poneko pojačanje, ali to će ponajprije ovisi o financijama s kojima će klub raspolagati. Na meni i mom stručnom stožeru je da što bolje pripremimo momčad, a kada vidimo s kojim igračima ćemo raspolagati, moći ćemo postaviti i rezultatske ciljeve.
Terkeš s obzirom na igračku karijeru, a sada i trenersku, zna da je u ovom periodu vrlo važno dogovoriti određeni broj prijateljskih utakmica.
– Bez oglednih utakmica pripreme nisu potpune. Mi već imamo dogovoren određeni broj susreta, a s nekim potencijanim suparnicima još smo u fazi pregovaranja. Vrlo važno mi je da te ogledne utakmice budu odigrane protiv što jačih i kvalitetnijih suparnika. Idemo korak po korak i vjerujem da će se to u konačnici vidjeti i na našim rezultatima. Sada nije vrijeme za previše pričanja, na tapetu je naporan rad koji će donijeti rezultate – zaključio je Terkeš.


Hrvatski vitez Posedarje
Igrači: Karlo Jurjević, Marko Ivančić, Mario Pedišić, Luka Klanac, Jure Ivandić, Domagoj Torbarina, Lovre Klanac, Josip Jurjević, Mihael Viduka, Toma Magaš, Roko Jurić, Ivan Tokić, Ivan Brkić, Marko Gambiraža, Mario Surać, Josip Ivković, Roko Kovač, Patrik Knežević, Vedran Smokrović, Karlo Torbarina, Mateo Rončević, Josip Brkić, Vito Rodić, Nino Jurjević, Duje Pevalović, Roko Klanac i Ivan Klanac.
Stručni stožer: Josip Butić, Ivan Šimurina, Ante Džaja.
Primorac Biograd
Igrači: Mate Stojanov, Luka Borgolleti, Tomislav Knez, Kevin Mondziaou, Marko Colić, Duje Bezinović, Vice Birkić, Pjero Lokin, Luka Vodopija, Alex Klopp, Stefan Lazarevski, Lucijan Labus, Roko Nakić, Nikola Jurišić, Mate Bajić, Tomislav Kuman, Lovre Banović, Karlo Kadija, Muhamed Reza, Josip Crnjak, Dominik Gobin.
Stručni stožer: Krešimir Sunara, Stipan Banić, Radenko Šimunov.
HNK Zadar
Igrači: Jakov Pinčić, Anđelo Subašić, Max Matulić, Jure Jerbić, Josip Iveljić, Marko Jurica, Jakov Šarić, Toni Bugarija, Boris Labus, Igor Banović, Luka Begonja, Vlatko Blažević, Ante Vukadinović, Luka Erstić, Ričard Djevelekaj, Ivan Modrić, Kristijan Šestan, Josip Šestan, Karlo Kurtin, Marko Kojić, Zvonimir Glavan, Bartul Lisica, Dino Kulaš, Josip Anić.
Stručni stožer: Želimir Terkeš, Dragan Blatnjak, Krešimir Jaklin.