Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ukoliko mogu pohađati redovni program, djeca s teškoćama imaju pravo na inkluzivni predškolski odgoj

21.07.2021. 07:08


Nakon objavljivanja članka »Zbog dijagnoze moje dijete ne može se upisati u redoviti vrtićki program«, koji je u Zadarskom listu objavljen 9. srpnja, reagirala je Udruga za autizam Zadar te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak. U dopisima koji su poslani gradonačelniku Branku Dukiću, pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josi Nekiću i ravnateljicama gradskih vrtića navodi se da je odluka gradskih vrtića Radost i Sunce da odbiju prijavu predsjednice udruge Cukrići Doris Bailo za upis djeteta s poremećajem iz spektra autizma u redoviti vrtićki program diskriminatorna, te kako se treba revidirati i ispraviti na dobrobit djeteta.


Sve za boljitak djece
Ponovno smo razgovarali s Doris Bailo, koja nam je kazala kako njezin medijski istup ni na koji način nije napad na Grad Zadar, već pokušaj roditelja da njihovo dijete dobije isti tretman kao redovita djeca. Situaciju je komentirao i Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar, koji nam je, nažalost, potvrdio kako mu ovakve odluke nisu nepoznanica, ali da se Udruga prvi put našla u situaciji da je netko o roditelja javno istupio i govorio o problemu.
– Članak koji je objavljen došao je do osoba koje zastupaju osobe s invaliditetom i proslijeđen pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. Ured pravobraniteljice izvršio je uvid u Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra, te proučio sadržaj novinskog članka, počela je Bailo, te dodala kako ona i njezin suprug čekaju da ih ravnateljica Dječjeg vrtića »Sunce« Ana Dunatov, pozve na razgovor, kako bi se još jednom provjerili uvjeti prijave.
– Dodatno, od vrtića smo dobili i odbijenicu na žalbu koju smo uložili vezano za odluku vrtića da našu prijavu ocijeni neuvjetnom. Ista je situacija zadesila i još jednu obitelj, koja također ima dijete s autizmom. Svoju su odluku na žalbu obrazložili pozivom na Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra i članak 6. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Odluka je drugostupanjska te nam u ovom trenutku jedino ostaje da pravnim putem pokušamo riješiti ovaj problem, što je za nas vremenski i financijski neodrživo jer bi naše dijete u međuvremenu ostalo bez mjesta u vrtiću, objasnila je Bailo, dodajući kako su o ovom problemu kontaktirali i pravobraniteljicu za djecu i od njezinoga ureda zatražili potporu.
– Još uvijek čekamo njihovo očitovanje. Ovim bih putem željela još jednom istaknuti kako svojim istupom ne želim napadati nikoga u Gradskoj upravi ili ravnateljice gradskih vrtića, već želim riješiti ovu diskriminatornu odluku na boljitak svog djeteta, kao i sve djece s teškoćama kojoj je odbijen upis u redoviti program. Zakon treba mijenjati jer se ovakve nepravde događaju već godinama. Mi nismo sami. Iza nas stoji i Udruga za autizam Zadar, Savez udruga za autizam Hrvatske, kao i Hrvatski savez dijabetičkih udruga. Naš je potez inicijativa za promjenu i bolje sutra, zaključila je Bailo.


Upisi djece s teškoćama
Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar kazao nam je kako se Udruga prvi put našla u situaciji da je netko od roditelja, koji su na ovaj način oštećeni, odlučio javno istupiti i govoriti o ovom problemu.
U dopisu, koji je Udruga poslala Uredu gradonačelnika, pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo, te ravnateljicama gradskih vrtića »Sunce« i »Radost«, Ani Dunatov i Larisi Pavlović, stoji kako je odbijanjem upisa dvoje djece s teškoćama iz spektra autizma prekršen Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Obiteljski zakon. Tom je odlukom djeci, koju su roditelji u redoviti vrtićki program željeli upisati sa svrhom što bolje socijalizacije i savladavanja životnih vještina za nadolazeće redovito školovanje, pogrešnim tumačenjem zakona i paušalnim tumačenjem Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra, uskraćeno pravo na napredovanje, rehabilitaciju i temeljno ljudsko pravo na obrazovanje.
– Obitelji djece s teškoćama prvi su se put odlučile javno govoriti o ovom problemu, pa čak i uputiti žalbu u Gradsku upravu. Ovakve su diskriminatorne odluke, nažalost, učestala praksa. Djecu s teškoćama odbija se bez obzira na pozitivne preporuke stručnjaka i njihovo trenutačno zdravstveno stanje. Obitelji djece s invaliditetom ili teškoćama, trebaju imati pravo da svoje dijete, ukoliko ono može pohađati redoviti vrtićki program, mogu upisati u vrtić koji je najbliži njihovom mjestu stanovanja, objasnio je Armanini i naglasio kako svako dijete s dijagnozom autizma prolazi obvezno vještačenje stručnjaka, kako bi se utvrdio stupanj teškoće njegove dijagnoze.




Upisni parametari, žalbe, odbijenice
– Ukoliko dijete dobije dijagnozu trećeg ili četvrtog stupnja, to postaje jedini razlog odbijanja upisa u redovni program, bez da upisno osoblje u vrtićima studioznije prouči upisnu dokumentaciju i preporuke stručnjaka i rehabilitatora. Ako dijete s poremećajem iz spektra autizma mora često mijenjati okolinu u kojoj boravi, to za njega predstavlja veliki stres. Donose li se ovakve odluke svjesno ili nesvjesno, one dijete izoliraju od ostatka društva i njegovih redovitih vršnjaka, što čini veliku štetu, kazao je Armanini i dodao kako se lista uvjetnih parametara za upis u redoviti vrtićki program često koristi kao izlika za neupis djece s teškoćama u redovite programe.
– Što se tiče ovog slučaja, nakon procjene stručnjaka u Latici, dvije obitelji – Bailo i druga koja nije medijski istupila, svoju su djecu odlučile upisati u redovni vrtić. No, dobile su odbijenicu gradskih vrtića. Mi smo kao Udruga čekali da obitelji dobiju rješenje na žalbe koje su uložile, kako bismo ovu problematiku iznijeli pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. Ono što nas posebno pogađa, jest da je u obrazloženju odbijanja žalbe čak navedeno i da su obitelji za svoju djecu tražile desetosatni boravak u vrtiću, što apsolutno nije točno. Obitelji su tražile poludnevni program boravka, između 2,5 i 5 sati, pojasnio je Armanini.
U dopisu Udruge za autizam Zadar nadalje pojašnjavaju kako je temeljem jednog od priloženih dokumenata za upis u vrtić, jednom djetetu određen III., a drugom IV. stupanj autizma, a da sva druga priložena dokumentacija nije uzeta u obzir.
– Kada redoviti vrtići odbijaju upis djece s teškoćama često se pozivaju na manjak kapaciteta i stručnog osoblja. Mi želimo da takva praksa prestane, jer je izrazito diskriminatorna prema djeci s teškoćama. Vrtići Grada Zadra imaju kapaciteta za upis djece s teškoćama, kontinuirano se provode obrazovanja i unaprjeđenja odgojnih programa, što znači da ovakve paušalne odluke i nepotpuno proučavanje upisne dokumentacije nemaju čvrste temelje, zaključio je Armanini.
Pokušali smo dobiti komentar spomenute problematike i od strane nadležnog gradskog pročelnika Jose Nekića, no jučer u tome nismo uspjeli.


Mišljenje pravobraniteljice
O situaciji o neuvjetnom upisu djece s težim teškoćama u redovite vrtićke programe, očitovala se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak. U dopisu se navodi kako izražavaju zabrinutost zbog sumnje na povredu prava djece s teškoćama u razvoju na inkuzivni predškolski odgoj.
– Prema članku 20 stavak 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju prednost pri upisu u dječje vrtiće, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i regionalne samouprave ili u državnom vlasništvu, imaju djeca s teškoćama u razvoju. Iz navedenoga članka proizlazi da odredba Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće Grada Zadra – da se prednost pri upisu dodatno boduje samo kod djece s lakšim teškoćama, nezakonita i diskriminatorna, stoji u priopćenju, u kojem se nadalje navodi kako inkluzivni predškolski odgoj, koji podrazumijeva pravo djeteta s teškoćama u razvoju na uključivanje u redovne vrtićke programe ravnopravno s drugom djecom i uz osiguranje potrebne podrške, nije samo lijepa želja, već predstavlja obvezu za sve dionike tog procesa.
– Odstupanje od prava djeteta na inkluzivni predškolski odgoj dopustivo je isključivo ukoliko uključivanje djeteta u redovne programe može imati štetne učinke po njegov tjelesni, intelektualni ili emocionalni razvoj, o čemu se procjena donosi u svakom pojedinom slučaju, a nikako generalnim aktom, kojim bi se bilo koje dijete s određenom razvojnom smetnjom smatralo nesposobnim za boravak u redovnim obrazovnim skupinama. U tim smislu, mišljenje stručnog povjerenstva, stručnih suradnika, ravnatelja i drugih dionika, koji donose prosudbu o uključivanju djeteta u program predškolske ustanove, treba biti prvenstveno usmjereno na procjenu oblika podrške, kako bi se inkluzija djeteta s teškoćama u razvoju i ostvarila, neovisno o vrsti i stupnju oštećenja zdravlja. Paušalno odbijanje upisa djeteta u vrtić uz obrazloženje da ustanova i/ili osnivač ne mogu osigurati potrebne uvjete nije prihvatljivo i predstavlja nezakonito i diskriminatorno postupanje u smislu odredbe članka 4 stavka 2. Zakona o suzbijanju diskriminacije, objašnjeno je u dopisu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u kojem se nadalje navodi kako se slijedom svega navedenoga, Gradu Zadru preporučuje da pristupi izmjenama Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra. Upravnim vijećima DV- a Radost i Sunce preporučuje se da kroz žalbeni postupak preispitaju odbijene prijave za upis djece s teškoćama u razvoju uvažavajući iznesena upozorenja i preporuke.