Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Žarkim bojama o unutarnjem cvatu čovjeka

21.07.2021. 12:47


U galeriji Kapetanova kula u ponedjeljak je otvorena izložba »Cvjetanje«, mlade zadarske umjetnice Mirte Boban, koju je organizirala uz potporu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar. Naziv izložbe ne simbolizira samo doslovnu raskoš i cvjetanje biljaka i cvijeća, već i unutrašnje cvjetanje osobe. Dio izložbe su slike u tehnici akril na platnu, zatim digitalne ilustracije i skulptura, uz obilje žarkih boja, ženskih motiva, citata i pokoje psovke.
– Dio izložbe je deset slika, šest ilustracija i jedna skulptura. Tema izložbe je »Cvjetanje«, što ne označava samo promjene na biljkama, već i unutrašnje cvjetanje čovjeka. Ne volim puno govoriti o svojim djelima, jer želim da ona govore sama za sebe. Tema izložbe je dosta ženska, što je jedna od prepoznatljivih odrednica mog rada. Koristim dosta žarke boje, a na djelima se mogu vidjeti i poneke psovke, kazala je Boban i objasnila svoj kreativni proces.
– Inspiraciju obično uzimam iz sebe same i nečeg zanimljivog što primijetim u okolini. U djelima se često koristim i zanimljivim citatima i izrekama na koje naiđem u romanima koje čitam ili na društvenim mrežama. U svoja ih djela ukomponiram na drugačiji način, od onoga kako su prezentirani u originalnom obliku, objasnila je Boban, te za kraj rekla nešto više o jedinoj skulpturi, koja je dio izložbe »Cvjetanje«.
– Jedina skulptura, koja je dio izložbe, je zapravo lutka iz trgovine odjećom, koju sam oslikala akrilom. Podsijeća me na antičke kipove bez ruku i nogu. Na svoj sam je način pretvorila u umjetničko djelo, zaključila je Boban.
Mirta Boban rođena je u Zadru 1992. godine, magistrirala je slikarstvo 2017. godine na Arthouse Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani. Iza sebe već ima veliki broj skupnih i nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Ukrajini, SAD – u i Sloveniji.