U uljari-muzeju nude se i suveniri

Slika korisnika admin
uljara
Osim za degustaciju ulja, uljara otvara vrata i za razgledanje

U prostorijama uljare u Preku održana je degustacija maslinovog ulja. Dvanaest prečkih maslinara, uljara iz Preka "Drobnica" i uljara iz Kali ponudili su na degustaciju svoje maslinovo ulje koje je proizvedeno u prečkoj i kaljskoj uljari. Pored degustacije ulja, općinska komunalna tvrtka Otok Ugljan d.o.o. izložila je ekološko gnojivo koje se dobiva pripravkom od komine dobivene preradom maslina i smeđih morskih algi GI - 20. Inače na projektu komunalne zone, gdje će se prikupljati sav zeleni otpad i u obliku prirodnog gnojiva vraćati na zelene površine općine Preko, komunalna tvrtka Otok Ugljan d.o.o. radi već neko vrijeme.

Turisti u uljari
Posjetitelji su imali prilike vidjeti maketu zgrade iz 2. stoljeća koja se nalazi u Mulinama na otoku Ugljanu u kojoj se proizvodilo vino i maslinovo ulje. Između ostalog, izložena je bila nedavno izdana knjižica Rimsko poljoprivredno dobro na otoku Ugljanu, autora dr. Borisa Ilakovića.

Uljara u Preku ove godine otvorila je svoja vrata turistima i izletnicima te je, ujedno, jedna od rijetkih uljara-muzeja na zadarskom području. Osim uobičajenog razgledanja, u uljari se nude razni ručno izrađeni suveniri te ekološki proizvedeni sapuni od maslinovog i gospinog ulja, domaći med, smokve, rakija, "bubanići", frite i kroštule. Također, u prostorijama prečke uljare mogu se kupiti slike umjetnika s područja općine Preko.

Uljarska zadruga u Preku utemeljena je 9. svibnja 1905. godine. U to vrijeme vrlo aktualno bilo je iseljavanje naroda u prekomorske zemlje, naročito ljudi iz Dalmacije. Dubrovački biskup Josip Marčelić u svojoj je biskupiji snažno poticao ovakve oblike socijalno-gospodarskog organiziranja, jer je to bio preduvjet ostanka našeg čovjeka na svojoj zemlji. Također, bio je veliki zagovaratelj ovakvog organiziranja posla te je čak 1905. godine postao i prvim dioničarem.

Uljarska zadruga
Uljarska zadruga u Preku započela je svoj život s osamdesetak upisanih članova. Ritam poslovanja je bio vrlo usklađen iz godine u godinu, gdje su se pred početak meljave određivali svi uvjeti rada te su se izabirali ljudi koji će upravljati i raditi tijekom prerade. Također, određivale su se nadnice i rad zadruga u pripremi te članarina.

Koliko je maslinovo ulje značilo za prečkog i otočnog težaka, zabilježio je zapisničar iz Preka riječima: "Ima zadrugara koji ove godine nisu ni mljeli masline pa se može zaključiti kako će teško naš težak moći ovo izdržati jer ne samo što mora kupovati ulje, nego mu je teže budući da ne može za ulje dobiti druge živežne namirnice kako je to običavao."

Rad u uljari obavljao se se bez nadnica i hranarine, jer su na postrojima radili samo vlasnici prerađenih maslina. Broj prerađenih maslina varirao je od uspješnih godišnjih kampanja pa do slabijih godina.

Uljarska zadruga u Preku permanentno ulaže u unapređenje svojeg pogona. Prema potrebi pogon se širi, nabavljaju se motori i tijeskovi. Nabavlja se tehnika koja može pospješiti dobivanje kvalitetnijeg ulja i bolje poslovne rezultate. Kontinuirano se šalju članovi zadruge na maslinarske tečajeve koje organiziraju zadružni savezi, a stručni poslovi u pogonu obavljaju se vrlo profesionalno. Također, uređeni su popratni sadržaji, uredi, dvorana za sastanke ravnateljstva i dioničara.

Uljarska zadruga u Preku je, moglo bi se reći, glavni gospodarski subjekt u proteklih stotinu godina, a pomaže razvoju društvenih aktivnosti. Danas zadruga broji oko petsto članova, a to je najviše od početka njenog djelovanja. Upravo su je sloga i zajedništvo među njenim djelatnicima održali na životu.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno