Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bahatost Danaca motivirala “paklene”

Autor: Ivan Volarić

20.08.2008. 22:00
Bahatost Danaca motivirala “paklene”

Foto: AP



U dramatičnoj završnici Goran Šprem je sedmim pogotkom potvrdio polufinale protiv Francuske
Hrvatska rukometna reprezentacija izborila je polufinale na Olimpijskim igrama svladavši Dansku 26:24 u dramatičnoj utakmici. Uvertira susreta bio je “izbor” Danaca, uvjerenih kako će nastaviti niz započet u Norveškoj, kada su dva puta slavili, između ostaloga, i u finalu Europskog prvenstva. Ta bahatost Danaca, koji su praktički mogli birati s kim će igrati u četvrtfinalu, dodatno je motivirala “paklene”.
Sjajan je bio ulaz hrvatskih rukometaša u utakmicu. Poslije početnog vodstva preko Hansena, Hrvatska je do desete minute napravila seriju od 5:0, a četiri pogotka postigao je Goran Šprem, tri iz kontranapada. Hrvatski rukometaši primijenili su upravo dansku taktiku. Strpljivo su igrali u napadu, čvrsto u obrani, što je otvaralo mogućnost laganih pogodaka iz  kontri. Sve do 20. minute prvog poluvremena Hrvatska je imala stalnu rezultatsku prednost od četiri-pet pogodaka, međutim u 26. minuti Danci su izjednačili na 11:11. Posljedica tog rezultata su brojne izmjene koje je Lino Červar morao napraviti, jer su se naši igrači strašno trošili u obrani. Tek tada je zapravo počela prava bitka na terenu. Igralo se gol za gol, ali su se hrvatski rukometaši ipak uspjeli odlijepiti na dva pogotka razlike (14:12), što je bio konačni rezultat prvog poluvremena.
U drugom dijelu “pakleni” su uspjeli samo pet minuta držati tu razliku. Tada su Danci s tri uzastopna pogotka (Boesen i Christiansen dva) preokrenuli rezultat i poveli 17:16. Danci su posljednji put bili u vodstvu u 43. minuti (18:19), a nakon toga hrvatski rukometaši ponovo preuzimaju inicijativu. Mirza Džomba, koji je do tada pogađao pet puta sa sedam metara, u 49. minuti postigao je svoj prvi gol iz igre za 21:20. Lacković, a potom i Balić povećavaju na 23:20.  Valja spomenuti da je Mirko Alilović bio jedan od junaka utakmice, skupio je 14 obrana.  Europske prvake u igru je u završnici pokušao vratiti i sudački dvojac iz Španjolske, dosuđenim nepostojećim sedmercem, no pravda je zadovoljena kada Spellerberg nije uspio realizirati kazneni udarac. Danci su ipak još jednom uspjeli priprijetiti i dvije minute prije kraja smanjiti na samo pogodak prednosti. Međutim, sjajni Goran Šprem postigao je svoj sedmi pogodak na utakmici, a tridesetak sekundi prije kraja Vori je, nakon hrvatskog “time-outa”, potvrdio pobjedu. U posljednjim trenucima susreta Noeddesbo samo je ublažio poraz za konačnih 26:24. Veliko slavlje hrvatskih rukometaša, koji su i dalje u igri za obranu olimpijskog zlata iz Atene.
HRVATSKA – DANSKA 26:24
PEKING – Olimpijski sportski centar. Gledatelja 6.000. Suci:  Breto i Huelin (Španjolska).
HRVATSKA: Losert, Alilović,  Sulić, Balić 2, Duvnjak, Lacković 3, Vori 2, Dominiković,  Džomba 6 (5), Horvat 1, Vuković,  Šprem 7, Metličić 2, Valčić 3.
DANSKA: Hvidt, Henriksen,  Boesen 3, Joergensen, Jensen, Christiansen 6 (2), Spellerberg 3 (2), Hansen 1, Noeddesbo 3, Sarup, Boldsen 1, Lindberg 4, Bruun Joergensen 1,  Nielsen 2.
Sedmerci: Hrvatska 6 (5), Danska 6 (4).
Isključenja: Hrvatska 4, Danska 8 minuta.
Rezultati, četvrtfinale:  Francuska – Rusija 27:24, Island – Poljska 32:30, Hrvatska –  Danska 26:24, J. Koreja – Španjolska 24:29.
Polufinale, 22. kolovoza  (12): Francuska – Hrvatska,  (14.15): Island – Španjolska.


Ovo je momčad
Davor Dominković je protrčao kroz “mix  zonu” s vojničkim pozdravom  i povikom Nihau! Kineski  pozdrav bio je očito namijenjen Dancima. Ivano Balić  je također bio euforičan, odskakutao je kraj hrvatskih novinara s uzdignutim rukama i  prepustio Igoru Voriju da  preko hrvatskih medija poruči Dancima što ih ide nakon  što im je na terenu pokazao  da su olimpijski pobjednici iz  Atene još uvijek spremni na  velike stvari.
– Znate što ću reći. Bit ću  malo nepristojan. Mogu li?  Ovako, htjeli su nas, izvukli su  nas i dobili su po onoj stvari.  Imali su mogućnost birati i  izabrali su nas. Tu su nas  podcijenili. Gadno su se prevarili. Odigrali smo pametno,  jako pametno. Danci su mogli  pobijediti Nijemce sa pet golova razlike, ali željeli su dobiti sa šest da bi igrali s  Hrvatima – kazao je Vori.
Goran Šprem zabio je vrlo  važne golove u završnici  utakmice, iako je prije samo  nekoliko dana bio na tribinama. Upao je u momčad  kao pričuva umjesto ozlijeđenog Vukića i promovirao se  jednog od junaka četvrtfinala.
– Ma nema junaka, ovo je  momčad. To će vam svi igrači  reći. Najvažnije da igramo  dobro obranu, pokazali smo  da nismo zaboravili igrati rukomet. Pravi turnir je počeo  ovom utakmicom, ostali smo  u borbi za medalju. Izbacili  smo europske prvake, jednu  od najjačih ekipa na turniru,  ali što je jednako važno igrali  smo dobar rukomet. To je  najvažnije za iduću utakmicu.  Francuzi? Moramo igrati dobro u obrani, tvrdo, u kost…  Ako odigramo  kao  protiv Danaca ne moramo se nikoga  bojati. Nadam se da ćemo se  vratiti doma u Hrvatsku veseli  i sretni, a svi znamo što to  znači – rekao je Šprem.
Pero Metličić se okrenuo  suparnicima u polufinalu i  starim znancima Francuzima.
– Nema nepoznanica između nas i njih. Siguran sam  da nas jako respektiraju i  čisto sumnjam da su nas priželjkivali u polufinalu. To ne  znači da ćemo sigurno pobijediti, ali siguran sam da nas  se boje – kazao je Metličić.