Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dancima olimpijsko zlato na zadarskom brodu

Autor: Roman Morović

20.08.2008. 22:00
Dancima olimpijsko zlato na zadarskom brodu


Osobno ih niti ne poznajemo, ali znali smo da im moramo pomoći jer ne bi bilo fer da posada koja je tijekom čitave regate bila najbolja izgubi zlatnu medalju na tako nesretan način – prepričava Ivan Bulaja
Što su Olimpijske igre  najbolje je pokazala jedna od najljepših sportskih priča ispričanih u  Pekingu. Mjesto radnje je Qingdau, a  događaj je olimpijska jedriličarska regata klase 49er. Hrvatska posada iz  JK Uskok Pavle Kostov i Petar Cupać  natjecanje je okončala na 17. mjestu  od 19 posada, a do kraja regate preostao je samo još posljednji plov, tzv.  medal race najboljih deset posada.  Nakon 12 plovova danska posada Jonas Warrer i Martin Kirketerp Ibsen  imala je veliku prednost pred drugoplasiranim Španjolcima i samo ih je  formalno odrađivanje medal racea  dijelilo od zlatne olimpijske medalje.  A tada se dogodilo nešto posve nepredvidljivo, gotovo nevjerojatno. 
– Danska posada je držala prvo  mjesto nakon dvanaest plovova sa  jednom solidnom prednošću, čime su  pokazali da su najbolji, a prije starta  posljednjeg plova, tzv. medal racea,  slomio im se jarbol – kazao je trener  hrvatske posade Ivan Bulaja i objasnio razlog takvog razvoja događaja.
– Bili su izuzetno veliki valovi s  jakom morskom strujom i to je jednostavno bila lutrija tko će se više  puta prevrnuti. Bilo je vrlo napeto i  spektakularno za gledati, ali po mnogima se taj plov nije trebao niti održati zbog loših uvjeta.
U slučaju odustajanja od posljednjeg plova Danci bi ostali bez medalje na četvrtom mjestu i morali su  što prije pronaći zamjenski brod kako bi ipak mogli startati.
– Bila je to zaista velika slučajnost.  U novinarskom centru u Qingdau su  se nalazili ljudi iz danske reprezentacije, te glasnogovornica našeg saveza Zrinka Grancarić. Čim su saznali za puknuće jedra odmah su je  pitali postoji li kakva mogućnost da  im posudimo brod. Ona nas je nazvala, a mi smo naravno odmah pristali. Osobno ih niti ne poznajemo, ali  znali smo da im moramo pomoći jer  ne bi bilo fer da posada koja je tijekom čitave regate bila najbolja izgubi zlatnu medalju na tako nesretan  način  – prepričava Bulaja uistinu nevjerojatan razvoj događaja.
Najbolje od svega je što se sve to  dogodilo u samo nekoliko minuta i  Danci nisu imali puno vremena za  isplovljavanje.
–  Danci jednostavno nisu imali vremena zatražiti dozvolu za promjenu  broda, jer se sve dogodilo vrlo brzo.  Predviđeno vrijeme za start je četiri  minute nakon startnog signala, a oni  su krenuli svega nekoliko sekundi  unutar tog vremena. Ipak, to što nisu  bili na svom brodu im je samo mogao  biti hendikep, a nikako prednost jer  sve posade malo modificiraju svoje  jedrilice kako njima odgovara. Veliki  je uspjeh što su oni uopće uspjeli stići  do cilja s našim brodom – kaže Bulaja.
I uspjeli su Danci. Došli su do  sedmog mjesta u medal raceu, te tako  zadržali prvo mjesto i zlatnu medalju, no tek je tada uslijedila prava  drama. Dva je dana vijećao regatni  odbor o tome treba li Dancima oduzeti medalju ili ne. Radi se naime o  tome da danska posada nije imala  vremena prijaviti promjenu broda, te  su po pravilima i trebali biti diskvalificirani, no Olimpijske igre ipak  nisu bilo kakva regata.
– Regatni odbor je imao osnove po  kojima ih je mogao diskvalificirati, ali  na svu sreću presudili su u korist  sporta i dodijelili Dancima zlatnu  medalju. Cijelo vrijeme smo dobivali  podršku i pohvale od svih drugih  jedriličara i strepili smo do posljednjeg trenutka kako će se rasplesti ta  situacija. Možemo samo zamisliti kako je u tim trenucima bilo danskoj  posadi, a dečki su nam i sami priznali  da im je to bio najgori dan u životu, jer  bi u slučaju diskvalifikacije ostali bez  ikakve medalje, na četvrtom mjestu.  Mislim da je pobijedio olimpijski duh  i zaista sam ponosan što smo im baš  mi mogli ustupiti naš brod – rekao je  Bulaja.
Nakon svega Danski olimpijski odbor predložio je hrvatsku posadu za  nagradu za fair play, no Zadrani ističu  kako im je najveća nagrada sama  činjenica što su im uspjeli pomoći.
– Ponosni smo da se hrvatsko ime  spominje u tako lijepom kontekstu, a  stekli smo i mnogo novih prijatelja.  Da se radilo o bilo kojoj drugoj posadi  mi bismo učinili isto, a siguran sam da  bi tako postupila i bilo koja druga  olimpijska posada – zaključio je Bulaja.
 


Rezultatski mogli i bolje
Pavle Kostov i Petar Cupać na koncu su zauzeli 17. mjesto od  19 posada, a o njihovom rezultatu trener Ivan Bulaja kaže:
– Nismo baš u potpunosti zadovoljni jer smo očekivali malo viši  plasman. Uvjeti su bili onakvi kakve smo i očekivali, a to je vrlo  lagani vjetar s nezgodnim valom, na što se dečki nisu uspjeli  potpuno naviknuti, s obzirom da jedre tek godinu i pol dana u  ovoj klasi. Nama više odgovara malo jači vjetar ili lagani vjetar  bez vala, a ovako smo imali malo problema s brzinom. Ipak, dali  su sve od sebe i to je najvažnije, a za nas je i sam plasman na  Olimpijske igre bio velik uspjeh. Očekivali smo plasman barem  par mjesta više ali i ovako moramo biti vrlo zadovoljni jer na  Olimpijadi zaista nema slabih posada.