Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Pune” torbe od 399 do 725 kuna

Autor: Katarina Belić

20.08.2008. 22:00
“Pune” torbe od 399 do 725 kuna


Djeca imaju širok izbor i torbi i školskog pribora pa je takav i raspon cijena. Primjerice, 399 kuna stoji najjeftinija anatomska školska torba, a 725 kuna ona najskuplja. Ipak izbor roditelja je najčešće “zlatna sredina” pa se najviše prodaju torbe po 449 kuna, kaže Daliborka Viduka voditeljica poslovnice “Mozaik knjige”
Ovih dana u zadarskim knjižnicama gužvaju se roditelji i školarci u potrazi za torbama i školskim priborom. Iako potrebno opremanje za novu školsku godinu počinje već početkom kolovoza ipak većina roditelja ostavlja to za zadnja dva tjedna pred nastavu zbog čega i nastaju tako velike gužve, posebno u manjim knjižnicama.
Zlatna sredina
– Mali je broj roditelja koji kupuju potreban pribor mnogo prije početka nastave, o tome se razmišlja nakon Velike Gospe kada i ljetne vrućine malo popuste, kazala nam je Daliborka Viduka voditeljica poslovnice “Mozaik knjige”.
Djeca imaju širok izbor i torbi i školskog pribora pa je takav i raspon cijena. Primjerice, 399 kuna stoji najjeftinija anatomska školska torba, a 725 kuna ona najskuplja. Ipak izbor roditelja je najčešće “zlatna sredina” pa se najviše prodaju torbe po 449 kuna.
Važno je istaknuti da su to cijene “punih” torbi i najviše ih kupuju prvašići, a svaka od njih sadrži novčanik, privjesak za ključeve, vrećicu za tjelesni odgoj i po dvije pernice, jednu punu s priborom i jednu praznu. Neovisno o tome bira li dječak ili djevojčica, uvijek se najviše traže one oslikane torbe i to s poznatim likovima ili iz filmova ili iz crtića. Tako doznajemo da djevojčice žele uvijek one ružičaste sa slikom barbika, dok su dječacima najzanimljiviji Spiderman i Ninja kornjača. Ono što je najvažnije je da su sve torbe kvalitetne i od provjerenih proizvođača kao što su Convers, Hamma i Benneton pa neke imaju jamstvo i do tri godine i što je veoma bitno, lagane su.
Naime, u najranijoj dobi djeteta, dok ono još raste i razvija se, jako je važno da je torba kvalitetna što znači da prati tijelo i da ima anatomsku postavu. Na taj način djeci je maksimalno olakšano svakodnevno nošenje ionako “prenatrpane” torbe knjigama i svom potrebnom školskom  opremom.
Kupnja na odgodu
– Zanimljivo je to da su, iako roditelji imaju uvijek neki svoj prijedlog ili želju, djeca ipak ta koja u 90 posto primjera donesu konačnu odluku. Roditelji bez obzira na cijenu žele udovoljiti djetetu pa su u konačnici djeca ta koja odlaze u kupnju školskog pribora, otkriva Daliborka Viduka.
Sveukupan iznos koji roditelj mora izdvojiti da bi u potpunosti opremio svoje dijete za početak školske godine kreće se od 1.000 kuna pa do 2.000 ako se bira malo skuplji pribor i torba.
U odnosu na prošlu godinu cijene torbi su narasle za 10 posto, dok je cijena školskog pribora već godinama ista.
– Nisu se cijene znatno promijenile, čak je nešto pribor i pojeftinio, primjerice bojice koje su bile 13 kuna sada su 10 kuna. Ipak jednom roditelju s troje djece je sve to poprilično skupo pa iako postoje simbolični popusti na veće iznose, roditelji često teško podnose taj trošak koji dođe odjednom. Nastojimo im to barem malo olakšati time da mogu plaćati duže vrijeme i na odgode, čekovima i karticama, kaže Viduka.
Najgore prolaze roditelji prvaša jer oni moraju kupovati i školske torbe i školsku opremu u cijelosti, dakle, prvi put i ako pored toga obitelj ima više od jednog djeteta iznos je velik, a tome svakako ne ide u prilog ni činjenica da su time roditelji riješili tek pitanje školske torbe i školskog pribora, a preostaje im još i obuća, odjeća…
Katarina BELIĆ
 — Slika