Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Romski orkestar otvara koncertnu sezonu

Autor: Katina Vrsaljko

20.08.2008. 22:00
Romski orkestar otvara koncertnu sezonu


Drago nam je što će se koncert, koji je već više puta rasprodan u Zagrebu, održati u dvorani Višnjik i nadam se da će se nastaviti suradnja s hiperproduktivnom zadarskom Turističkom zajednicom, Gradom Zadrom, kao i s vodstvom Sportske dvorane Višnjik, rekla je Valjak
Velebna sportska dvorana Višnjik u rujnu otvara svoju koncertnu djelatnost velikim koncertom romskog simfonijskog orkestra Budapest Gypsy Symphony Orchestra, 100 romskih violina. Koncert najvećeg simfonijskog orkestra na svijetu organiziraju agencija lupapromotion i Turistička zajednica grada Zadra, a jučer su ga na konferenciji za novinare najavili Branko Ganzulić, predsjednik TZ grada Zadra, Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra, Maja Valjak iz agencije lupapromotion i Mirko Sičić, zamjenik direktora Sportske dvorane Višnjik.
Kako je rekao Ganzulić, Zadar u tom pogledu više neće biti isti jer je ljetni koncept pun zanimljivih manifestacija Zadranima ušao u naviku, a prekretnicu u funkcioniranju TZGZ je po njemu donio koncert Zucchera. Ovo je samo još jedna spektakularna manifestacija koja će začiniti ovogodišnju posezonu, 6. rujna u 21 sat.
– Specifično prezentirana glazba ovog orkestra prodire do širokog auditorija, a kvalitetnom izvedbom oduševljava i stručnu publiku. Ovo najviše radimo radi domaćih gostiju, naših prijatelja iz Hrvatske, jer ako je njima dobro u Zadru, onda je i stranim turistima. Nadam se da ćemo s ovakvim događanjima nastaviti i tijekom jeseni, zime i proljeća zbog naših građana i studenata koji nakon studija postaju naši najvjerniji turisti, rekao je Ganzulić.
Orkestar broji 60 violina, 9 viola, 6 violončela, 10 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala, a izvodi poznatu mađarsku i internacionalnu romsku glazbu te klasičnu glazbu.
Zanimljiva je i priča o tome kako je nastao ovaj osebujni orkestar. Naime, 1985. godine je preminuo Sandor Jaroka, najpoznatiji mađarski romski stilist. Na sprovod su došli brojni mađarski Romi koji su nakon ceremonije spontano zasvirali i tako stvorili orkestar koji je do danas oduševljavao diljem cijele Europe. U stiliziranim narodnim nošnjama i u večernjim smokinzima ovi glazbenici sviraju napamet, bez partitura. Kako kaže Maja Valjak, za razliku od mnogih proslavljenih glazbenika, oni su vrlo skromni i jednostavni, a neki od rijetkih uvjeta koje traže su trideset litara kave i puno pepeljara na raspolaganju.
Ulaznice za koncert 100 romskih violina su u Zagrebu bile rasprodane i po cijeni od 300 kuna, a za zadarski koncert su cijene puno pristupačnije: 100 kuna za parter, 100 kuna za vip-tribinu i 50 za tribinu.
– Drago nam je što će se koncert, koji je već više puta rasprodan u Zagrebu, održati u dvorani Višnjik i nadam se da će se nastaviti suradnja s hiperproduktivnom zadarskom Turističkom zajednicom, Gradom Zadrom, kao i s vodstvom Sportske dvorane Višnjik, rekla je Valjak.
Isto je izrazio i zamjenik direktora dvorane Sičić.
– Ovaj veliki spektakl će otvoriti koncertnu sezonu u dvorani Višnjik i bit će prava uvertira za sve što će se tamo još događati. Osim teniskog, košarkaškog i najvećeg rukometnog spektakla u dvorani će se održavati kvalitetni koncerti. Tako će se u listopadu održati koncert Tomislava Bralića i klape Intrade pod nazivom “Zadre, volim te”, rekao je Sičić i najavio još koncert Miroslava Škore, zagrebačke filharmonije te Karlovačkog live, a dodao je da su u planu i drugi zanimljivi projekti.
Ganzulić i Šupe su tajanstveno najavili da bi se u SC Višnjik iz Opatije mogao premjestiti jedan glazbeni spektakl isključivo vezan za HRT, a traju i pregovori za održavanje sljedećeg Miss Universe Hrvatske u Zadru.