Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Saslušanje trojice bivših oficira JNA krajem ovog mjeseca

Autor: Minja Gugić

20.08.2008. 22:00
Saslušanje trojice bivših oficira JNA krajem ovog mjeseca


Nakon saslušanja ove trojice svjedoka, istraga protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena mogla bi biti završena. On je, podsjećamo, osumnjičen da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio stravičan zločin nad mještanima Škabrnje 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je
Nadležni sudac Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu zakazao je za kraj ovog mjeseca istražno ročište na kojem bi se u svojstvu svjedoka trebala saslušati trojica bivših oficira JNA, a čije je saslušanje predložilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u okviru nastavka istrage protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (47).
Tako će u Beograd ovih dana otputovati i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona, koji bi sa svoje strane trebao ispitati trojicu bivših oficira, a zamolnica beogradskom Specijalnom sudu za njihovim ispitivanjem poslana je iz Zadra još sredinom srpnja.
Podsjećamo, optuženi  Rađen  je krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru. Osumnjičen je da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo ubila 43 osobe, većinom civile.
U dosadašnjoj istrazi saslušano je više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije. U svom iskazu pred istražnim sucem Vladimirom Mikolčevićem, Ernest Rađen je zanijekao sve što mu se stavlja na teret, tvrdeći da toga dana uopće nije bio u Škabrnji, a da je kasnije kad je saznao za zločin, ponavljao je u dva navrata u svojoj obrani pred istražnim sucem, pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.
Saslušanjem ove trojice bivših oficira krajem ovog mjeseca u Beogradu, istraga protiv Ernesta Rađena mogla bi biti završena.
On je od dana uhićenja i dalje u pritvoru zadarskog Istražnog centra.