Spasilačka služba spriječila osam utapanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bnmdrazica
Jelica FARKAŠ
Puna biogradska plaža Dražica znači i puno posla za spasilačku službu

Sigurnost na plažama važan je čimbenik u turizmu, a biogradska plaža Dražica pozitivan je primjer takve vrste. Naime, sama činjenica da ova gradska plaža već petu godinu za redom nosi Plavu zastavu, koja simbolizira ne samo čisto more i brigu za okoliš, već i dodatni angažman na širenju ekološke svijesti, dovoljno jasno govori o uloženom trudu da se ona i održi na toj razini.

Znak Plave zastave

- Plava zastava je zadnjih godina i kod nas kao i u cijelom svijetu postala snažno sredstvo promicanja ekoloških standarda i kvalitete življenja na čemu će se ubuduće i više inzistirati, kazao je Robert Zolić, upravitelj biogradske plaže Dražice.

Naime, poznato je da je cilj Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i udruge "Lijepa naša" takve kriterije uz plaže i marine proširiti i na smještajne kapacitete, promet, uređenost i opremljenost naselja i sl. Grad Biograd u tom smjeru već i danas zadovoljava znatan dio kriterija što očito i rezultira dobrom turističkom popunjenošću i zadovoljnim gostima.

- Na samoj plaži nastojimo postići maksimum. Visoki međunarodni kriteriji moraju se dosljedno primjenjivati jer dolaze i inspektori za Plave zastave koji provjeravaju ispunjavanje i najmanjih zadanih kriterija te u slučaju njihovog većeg nepridržavanja mogu Plavu zastavu i oduzeti. Nedavno su posjetili i našu plažu i uglavnom bili zadovoljni viđenim osim nekih sitnica na koje su nas upozorili i koje smo odmah otklonili, kaže Tolić, dodajući kako je jedan od osnovnih kriterija čistoća mora te redovito uzimanje uzoraka koji se šalju na analizu u Zavod za javno zdravstvo u Zadru, a čiji rezultati moraju biti jasno izloženi na informativnoj ploči.

Sigurna plaža

- Jednako važan čimbenik je i sigurnost na plaži, a u tom segmentu djeluje spasilačka služba koja s tornja nadgleda plažu i širi akvatorij. Naši djelatnici su stručni i osposobljeni za obavljanje čitavog niza najrazličitijih usluga i pomoći kupačima kojih na plaži Dražica i ovih kolovoških dana ima jako puno, kaže Tolić.

Nešto više o zahtjevnom svakodnevnom radu spasilaca na plaži kazao je Senja Salkić, spasilac kojeg smo zatekli u smjeni.

- Svakodnevno moramo biti na oprezu, jer nikada se ne zna što se kome i kada može dogoditi. Ima mirnijih dana, ali kada je plaža puna mora se maksimalno biti na oprezu. Puno je turista, velike su vrućine, a mali je broj onih koji se pridržavaju naputaka o vremenu i izlaganju suncu. Česte su, naime, sunčanice i opekline, izgubljeni mališani, a imali smo i osam opasnosti od utapanja. Na svu sreću stigli smo na vrijeme i spriječili najgore, kaže Salkić. Dosta su česte ozljede od padova, a bilo je, kako doznajemo, i fraktura lubanje, potresa mozga i sličnih težih ozljeda.

- Sva je sreća da imamo dobru suradnju s Domom zdravlja pa Hitna dolazi najbrže što može. Protekog vikenda bilo je prilično stresno za mladog spasioca jer je u dva navrata reanimirao 16-godišnjeg mladića iz Češke te ga na rukama nosio prema Hitnoj. Spasio mu je život i to mu je, kaže, najveća nagrada. Osjećaj je to koji je teško opisati. Dok je biogradska Dražica ovakva, na njoj se može bezbrižno kupati, a neodgovorne kupače koji, primjerice, požele šamponirati kosu ispod tuša ili, pak, okupati svoje ljubimce u moru moramo i dalje upozoravati i postupno educirati, zaključuju naši sugovornici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno