Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Usain Bolt brži od Johnsona

Autor:

20.08.2008. 22:00
Usain Bolt brži od Johnsona

Foto: AP



Kinezi imaju uvjerljivo najviše zlatnih medalja, ali priče s Igara u Pekingu koje će se zauvijek pamtiti ipak ne pišu njihovi sportaši. Nakon američkog plivača Michaela Phelpsa Olimpijske igre u Pekingu dobile su drugog super junaka, jamajčanskog sprintera Usaina Bolta koji je jučer zlatnom odličju na 100 metara dodao zlatno i na 200, također uz svjetski rekord! Bolt je ciljem prošao za 19.30 sekundi, dvije stotinke brže od Michaela Johnsona u Atlanti 1996. godine. Bila je to zapravo vrlo “dosadna” utrka budući da je Bolt pobjegao konkurenciji kao da je riječ o maratonu, a ne o sprintu. Ostala je utrka Bolta protiv štoperice, ovoga puta Jamajčanin nije gubio vrijeme na slavlje prije cilja i nadmašio je svjetski rekord čuvenog Michaela Johnsona.
– Ovo je sjajno, sjajan osjećaj, ostvario mi se san. Nisam ovo očekivao, iako sam znao da ću biti brz. Ali nisam očekivao da mogu srušiti rekord. Šokiran sam. Doista sam šokiran – rekao je Bolt nakon utrke koja će usprkos Phelpsovim čudima ostati light motiv Igara, materijal za špice sportskih emisija i simbol pekinške smotre. Bolt je pobjedu proslavio na svoj način, poljubio je tartan, skinuo zlatne sprinterice i u kameru galamio “Ja sam najbolji na svijetu”. A potom je 90.000 ljudi na Ptičjem gnijezdu zapjevalo “Happy birtday to you” jer junak danas slavi 22. rođendan! Kakva priča, da nije istina mislili bi da ju je režirao najbolji holivudski majstor.
– Bolt je Superman! Ovo je bila nevjerojatna izvedba, sjajnija od one na 100 metara. Kada sam vidio Boltov start mogao sam samo uzdahnuti. Tako visoki momci ne bi smjeli imati tako dobar start. Bolt je želio ovaj rekord i u njega je uložio svaki djelić svoje energije – rekao je bivši rekorder Michael Johnson odmah poslije utrke.
Bolt je inače deveti čovjek u povijesti Olimpijskih igara koji je povezao zlatne medalje na 100 i 200 metara na Olimpijskim igrama, ali prvi koji je to učinio sa svjetskim rekordima. Posljednji koji je prije njega povezao sprinterske pobjede bio je Carl Lewis 1984. godine u Los Angelesu. Iako su u priči ostali sasvim po strani, a u utrci nekoliko metara iza, za spomenuti je i ostale nositelje odličja. Srebro je pripalo Churandyju Martini iz Nizozemskih Antila (19.82), a bronca Amerikancu Shawnu Crawfordu (19.96).