Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaplovit će jedrenjak od štapića

Autor:

20.08.2008. 22:00
Zaplovit će jedrenjak od štapića

Foto: Alenka FESTINI



Moji bližnji imaju često neke želje, a ja slobodnog vremena baš i nemam. Radim u Komunalnom društvu, a nakon posla, umjesto da se malo odmorim, radije se vratim na par sati svom hobiju, kaže Dragišić, dodajući da rado daruje svoje radove, ali da bi volio imati malo više slobodnog vremena da dovrši svoj jedrenjak
Mali vestern grad koji ima crkvu, bar, banku, konjušnicu, zgrade, kuće, sagrađen je od drvenih štapića za pečenje ražnjića i drvenih štapića od sladoleda. To zanimljivo djelo sagradio je Zoran Dragišić, paški zet, inače Slavonac rodom koji se hobijem modeliranja i maketarstva bavi preko pet godina.
Ideja da gradim makete od raznih veličina i debljina štapića nastala je spontano, priča nam o svom radu Dragišić.
Vestern gradić
– Po zanimanju sam stolar i od djetinjstva sam zaljubljenik u modelarstvo i makete. Ozbiljnije sam se posvetio ovom hobiju kada je moja kći Stela bila beba. Morao sam često biti uz nju dok je spavala pa sam odlučio naći sebi zabavu, ali pod uvjetom da ne stvaram buku. Prvo sam nacrtao model crkve, uzeo sam štapiće za ražnjiće i krenuo polako i pažljivo slagati i lijepiti. Budući da sam od djetinjstva inspiriran vestern filmovima, ideja da sagradim mali gradić bila mi je stvarno velika želja. I tako je krenulo, nakon crkve, sagradio sam banku, konjušnicu i sve ono što čini jedan gradić iz holivudske produkcije vesterna. Za tu gradnju trebalo mi je skoro tri godine, kaže Dragišić, dodajući da je došao na ideju da u svom hobiju može koristiti i štapiće od sladoleda čemu se posebno radovala njegova kći.
– Takav način gradnje nju je oduševio, jer je mislila da upravo ona mora pojesti puno sladoleda, našalio se Dragišić.
– No, na sreću Stela ima puno prijatelja i prijateljica koji su mi rado pomogli sakupljati štapiće, kaže Dragišić.
Kuća za barbiku
Nakon vestern gradića Dragišić je prije dvije godine počeo graditi jedrenjak dug oko 180 centimetara.
– Ovo je stvarno zahtjevan posao, ima tu puno materijala, raznih štapića, i nešto malih drvenih pločica. Vjerujem da ću ga završiti do kraja ove godine, ako Bog da zdravlja, kaže Dragišić kojemu je kći već odredila novi posao – sagraditi “štapićastu” kuću za njezinu barbiku.
– Uvijek mi nešto iskrsne. Moji bližnji imaju često neke želje, a ja slobodnog vremena baš i nemam. Radim u Komunalnom društvu, a nakon posla, umjesto da se malo odmorim, radije se vratim na par sati svom hobiju, kaže Dragišić, dodajući da rado daruje svoje radove, ali da bi volio imati malo više slobodnog vremena da dovrši svoj jedrenjak.