Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Niče maslinik na 400 hektara kamenjara

Autor: Velimir Brkić

20.08.2009. 22:00
Niče maslinik na 400 hektara kamenjara

Foto: Velimir BRKIĆ



U prvoj fazi posadit će se oko 30 tisuća sadnica. Planirana ukupna investicija u toj fazi je 2,5 milijuna eura. U drugoj fazi, od 2013. do 2015. godine, planirana je izgradnja pogona za preradu maslina te čuvanje i promet maslinova ulja, najavljuje Surić, dodajući kako bi se na plantaži trebalo zasaditi oko 120.000 maslina te proizvesti oko milijun litara ulja godišnje
Na benkovačkom području na predjelu k.o. Lepuri desetak kilometara istočno od Benkovca u neposrednoj blizini Lepura, Lisičića i Brguda na 100 hektara šumsko-pašnjačkog zemljišta, u prvoj fazi na ukupno 400 hektara kreću veliki planovi.
Maslinska gora
Brdo Sanogorac pretvara se u pitomu maslinsku goru. Zajedno s golemim prostranstvom obraslim makijom i niskim raslinjem za nekoliko godina nadasve hrabri ulagač, vlasnik tvrtke “Elegant turizam” d.o.o Ljubomir Ljubo Surić, pretvorit će to područje u beskrajni maslinik. Jedan od najvećih, ako ne i najveći u ovom dijelu Europe.
Umjesto kamena u ovom dijelu Bukovice, moglo bi se reći, već za koju godinu moći ćemo gledati kako to izgleda kad i kamen procvjeta, odnosno ozeleni. Odavde će poteći božansko maslinovo ulje.
– Radove na pripremi terena za sadnju 100 hektara maslina na šumsko-pašnjačkom zemljištu u Lepurima sredinom mjeseca svibnja svečano su otvorili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Agencije za razvoj. Tvrtka “Elegant turizam” d.o.o. iz Privlake je kao investitor dobila u dugogodišnji zakup kraški teren koji će u iduće dvije-tri godine pretvoriti u maslinik koji će se obrađivati u skladu s najsuvremenijom tehnikom i metodama u maslinarstvu, rekao je Surić dodajući kako će maslinik omogućiti proizvodnju milijunskih količina ekstra djevičanskog maslinova ulja koje će itekako biti tržišno konkurentno.
Ovih dana očekuje se potpisivanje novog Ugovora o služnosti za još 150 hektara, a do kraja godine i za još 150 hektara zemljišta. S već postojećih 100 hektara, gotovo u potpunosti očišćenih od makije i niskog raslinja, ukupna površina buduće plantaže maslina iznosit će nevjerojatnih 400 hektara. Zanimljiv je podatak da je od 1995. godine do 2008. na području Zadarske županije podignuto tek oko 700 hektara maslinika. Maslina je i najraširenija kultura Zadarske županije s preko 750.000 stabala, dok će kod Lepura niknuti, vjerovali ili ne, čak 120.000 stabala maslina.
U sveopćem trendu pretvaranja šume, makije i neobrađenih površina u maslinike, Surićev projekt najveće je ulaganje u proizvodnju u Zadarskoj županiji koje će u konačnici zajedno sa svim potrebnim sadržajima i ekonomskim dvorištem u svrhu seoskog turizma, iznositi oko 100 milijuna vlastitih kuna. Ali možda i najvažnija činjenica da će u nerazvijenom području, doslovce na surovom, a već sutra oplemenjenom kamenjaru koji je, usput rečeno, bio proglašen šumom, posao pronaći preko 150 radnika. Stoga svatko onaj tko se odluči za ovu investiciju čovjek je koji zaslužuje posebno priznanje i svaku pomoć i divljenje.
– U masliniku će se uvesti najsuvremeniji sustav navodnjavanja zahvaljujući izvorima vode koji se nalaze u srcu buduće plantaže, reći će Surić.
Da bi bukovačko, dalmatinsko maslinovo ulje postalo svjetski brend na tržištu, pored već dostignute visoke kvalitete potrebna je i kvantiteta.
Plantaža “Sanogorac”
– U prvoj fazi od 2010. do 2012. godine posadit će se oko 30 tisuća sadnica, među kojima će biti zastupljene sve vodeće domaće i introducirane sorte. Planirana ukupna investicija u ovoj fazi je 2,5 milijuna eura. U drugoj fazi od 2013. do 2015. godine planirana je izgradnja pogona za preradu maslina te čuvanje i promet maslinova ulja, najavljuje Surić, dodajući kako bi se u konačnici na budućoj plantaži pod radnim nazivom “Sanogorac”, trebalo zasaditi oko 120.000 komada sadnica maslina te proizvesti oko milijun litara ekstra djevičanskog maslinova ulja godišnje.
Ovoga nam se ljeta, svim vrućinama usprkos, na bukovačkom kamenjaru događaju čuda. Veliki se posao zahuktao. Ljudi i strojevi zapeli da na njemu procvjetaju masline. No, cijela ova bukovačka, dalmatinska priča ne bi bila potpuna bez crnog vina, smokava i mendula.
– Sve u svemu, kad cijeli projekt bude gotov, na nekadašnjoj goleti trebalo bi se zelenjeti 120.000 tisuća stabala maslina na oko 320 hektara, 100.000 trsova na 30 hektara te po 10 tisuća stabala smokava i mendula na 40 hektara. Dakako, i velika gospodarska zgrada, moderna uljara i vinarija, punionica, podrumi u brdima, proizvodni pogoni za preradu smokava i mendula, pomalo zaboravljenih i zanemarenih kultura u Dalmaciji koji će doživjeti svojevrsnu renesansu.
Ovaj nevjerojatni projekt zasigurno će pronaći put do potrošača, turističkih pohoda na buduće najveće ovakvo gospodarstvo u ovom dijelu Europe. I, što je najvažnije, sigurno zaposlenje za 150-200 djelatnika svih profila. U sezoni i dvostruko više na projektima sadnje i obrade maslina, grožđa, smokava i mendula.
– Želim zaokružiti cijeli ciklus proizvodnje mediteranske hrane preko proizvodnje plodova i prerade vlastitih plodova s najsuvremenijom tehnologijom i ugrađenim znanjem vrhunskih stručnjaka. Slijedeći vlastitu viziju koja glasi: želimo biti kvalitetni, originalni, razvojno orijentirani, s visokim stupnjem zadovoljstva djelatnika, kupaca, gostiju i turista. Želimo postići prepoznatljivost u Hrvatskoj u kvaliteti, originalnosti i razvoju. Cilj je da istu prepoznatljivost postignemo i u Europskoj uniji, govori Surić.
I nije to vraćanje tradiciji povratak u prošlost, nego iskorak u budućnost čime će se znatno povećati površine pod višegodišnjim nasadima i valorizirati ruralni prostori, što će u konačnici rezultirati snažnim poticajem u agro-turističkoj ponudi kroz prezentaciju autohtonih i ekološko proizvedenih proizvoda. I na kraju najveće značenje Surićeva projekta je u očuvanju tradicijskih posebnosti i otvaranju novih radnih mjesta.