Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Repeša: U Njemačkoj očekujem pomake

Autor: Igor Perković

20.08.2009. 22:00
Repeša: U Njemačkoj očekujem pomake


Hrvatska košarkaška reprezentacija nastavlja pripreme za predstojeće Europsko prvenstvo, što se u rujnu održava u Poljskoj. Izabranici Jasmina Repeše u završnih će dvadeset dana raditi isključivo na podizanju sportske forme kroz trening i prijateljske oglede. Već danas putuju u Njemačku gdje će nastupiti na turniru zajedno s Poljskom, Makedonijom i momčadi domaćina. Dan prije, u zagrebačkom hotelu “Panorama” Repeša je govorio o pripremama i očekivanjima na EP-u.
– Pred nama je period u kojem valja dosegnuti optimum u formi, kako individualno, tako i kao ekipa. Ove utakmice koje su pred nama ne moraju poslužiti kao ogledni primjer naše snage na EP-u. Često te utakmice ne daju pravu sliku, a najvažnije je da budeš pravi onda kada to treba. Nadam se da ćemo biti bolji nego do sada, da ćemo ostvariti daljnji napredak u svim elementima igre – rekao je Repeša.
Dobru podlogu za napredak košarkaši su napravili u prvom dijelu priprema kada su trideset dana potrošili na bazični dio. Program je specifičan, niti jedna druga reprezentacija koja nastupa na EP-u nije provela tako duge bazične pripreme.
– To je tako jer su neki igrači imali i po mjesec i pol dana pauze prije početka priprema, a i naš je zadatak da te igrače u klubove pošaljemo spremne i bez ozljeda kako bi mogli imati dobru sezonu. Sada smo iscrpljeni, teško nam je, i u tijelu i u glavi, ali to je normalno s obzirom na stadij priprema – dodaje Repeša.
Umor se vidio i u pripremnim susretima s Poljskom i Slovenijom u kojima je Hrvatska ostvarila samo jednu pobjedu u četiri nastupa. Identične ozljede Planinića, Rozića i Popovića pogubnije su posljedice od samog rezultatskog neuspjeha.
– Žao mi je što se gledateljima u Pazinu i Poreču nismo pokazali u boljem svijetlu, no to je naše trenutno stanje. Prije tih susreta nismo stigli odraditi niti dva treninga i bilo bi bolje da su one igrane nešto kasnije. Treninga s loptom do sada gotovo da nije ni bilo i rezultat je realan. Sada, nakon susreta s Slovenijom, imali smo četiri dana za trening i očekujem da se na turniru u Njemačkoj vide prvi kvalitativni pomaci – dodaje Repeša.
Izbornik je popis skratio na petnaest imena a novo kraćenje, na konačnih dvanaest putnika odradit će se neposredno prije prvenstva. Repeša se na kasni rez odlučio zbog nepredviđenih okolnosti.
– Bilo bi bolje da se što prije fokusiramo na igru samo s igračima koji će igrati na EP-u, no situacija je takva da ne smijemo prerano srezati listu. Prkačin je zaliječio ozljedu lakta, no pripreme su ga slomile. Kaže da mu je lakat sada najmanji problem i da ga doslovce sve boli. Bit će bolje kada se odmori, no do tada moramo imati rezervnu varijantu. Isto je i s ozljedom šake Kasuna – pojasnio je Repeša.
Nakon više od pola priprema došlo je vrijeme da se još jednom preispitaju ciljevi reprezentacije i očekivanja od nastupa na EP prvog stratega izabrane vrste. Stoji li Repeša i dalje iza izjave da idu po medalju?
– Ja nisam nikada rekao da idemo po medalju, već da idemo napraviti korak više. Nakon uspješnog plasmana na Olimpijske igre i dobrih rezultata na prošlim natjecanjima imamo pravo tako razmišljati. Svoj optimizam temeljimo na nekoliko stvari. To je činjenica da smo ekipa koja ima vrlo malo promjena u rosteru, u odnosu na druge gotovo najmanje. Jedini imamo u potpunosti nepromijenjen stručni stožer, što garantira kontinuitet vođenja vrste. A prije svega tu je jedinstveni timski duh koji se izgradio među igračima nakon minulih uspjeha – ističe Repeša.