Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šeksovo Vijeće za državnu upravu ukinuto zbog nerada

Autor: Jagoda Marić

20.08.2009. 22:00
Šeksovo Vijeće za državnu upravu ukinuto zbog nerada


Vijeće koje je trebalo pratiti reformu državne uprave i savjetovati Vladu u godinu dana održalo tek jednu sjednicu – konstituirajuću
Vlada je na posljednjoj zatvorenoj sjednici ukinula Nacionalno vijeće za vrednovanje modernizacije državne uprave, uz objašnjenje da se sjednice Vijeća nisu održavale odgovarajućom dinamikom i da to tijelo nije ispunilo očekivanje zbog kojih je osnovano. Tako je premijerka Jadranka Kosor nakon nepunih godinu dana ukinula vijeće koje je u rujnu prošle godine osnovao tadašnji premijer Ivo Sanader i na čije je čelo postavio potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Vijeće je trebalo nadzirati kako se provodi strategija reforme državne uprave, davati Vladi preporuke barem jednom godišnje i osigurati političku i stručnu podršku provođenju reforme u državnoj upravi.
Za takve je poslove, ovisno o tome što je tog trenutka aktualno, borba protiv korupcije, sprečavanje nasilja u obitelji ili nasilja među mladima, gradnji cesta, Sanader obožavao osnivati savjete, vijeća, povjerenstva, koordinacije pa ih se u pet godina nakupilo stotinjak, s time da je 41 savjetodavno tijelo Sanader naslijedio od Ivice Račana, a sam je bio najaktivniji u prvih pola godine svog mandata kada je osnovao tridesetak takvih tijela.
Kosor je, kako se čini, odlučila gasiti takva tijela, a među prvima je stradalo ono koje je godinu dana vodio Vladimir Šeks. Naši izvori iz Vlade tvrde da se na Vijeću za praćenje modernizacije državne uprave neće stati.
Vladimir Šeks jučer nam je kazao da je on sam dao prijedlog da se Vijeće ukine nakon što je osnovano Ministarstvo uprave, čime je samo vijeće poslalo nepotrebno. Primjedbu da je njegovo vijeće ukinuto jer po mišljenju premijerke i Vlade nije dobro radilo Šeks nije želio komentirati, ali je sam otkrio da se tijelo koje je trebalo osigurati stručnu i političku potporu reformi državne uprave sastalo tek jednom, i to na konstituirajućoj sjednici.
– Nakon što je Vijeće održalo konstituirajuću sjednicu na kojoj je odlučeno da Ured za upravu napravi analizu stanja u državnoj upravi kako bismo mogli raspravljati na činjeničnoj podlozi, došlo je do bitnih političkih promjena u Hrvatskoj. Hrvatsku je zahvatila gospodarska kriza, ministri su bili preokupirani, bilo ih je teško skupiti istovremeno na sjednicu Vijeća, a na tapetu je bio cijeli koncept državne uprave i nije bilo manevarskog prostora za rad jer je on bio vezan za Ured za upravu, koji je u međuvremenu ukinut, kaže Šeks.
Ne zaboravlja spomenuti da je Vladu napustio i bivši premijer, nakon čega je osnovano novo ministarstvo. Tada je Šeks zaključio da je Vijeće suvišno i Vladi je, tvrdi, predložio njegovo ukidanje. Osnivanje i ukidanje Vijeća državu nije koštalo ništa jer njegovi članovi nisu dobili nakakvu naknadu za ne(rad).
Koliko se u takvim vijećima i povjerenstvima može raditi, najbolje govori činjenica da je 2004. godine, kad je bio ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, pa je vodio i Vladinu koordinaciju za gospodarstvo, Andrija Hebrang bio član još šest različitih povjerenstava i radnih tijela. Veliki broj takvih obveza imala je i tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je, ako je suditi po prvim potezima, odlučila ukidati takva tijela.


Pet od 11 članova u ime vlade


Osim Šeksa, Vijeće je imalo još 11 članova, a pet ih je tamo bilo uime Vlade: potpredsjednica Đurđa Adlešič, ministri Ivan Šuker i Marina Matulović-Dropulić, tajnica Vlade Jagoda Premužić te nekadašnji državni tajnik u Uredu za upravu Antun Palarić. Civilno je društvo predstavljao Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatske, a svoje su adute imali i sindikati te struka iz područja uprave. Jedno mjesto bilo je ostavljeno za oporbu, ali ona nikada nije imenovala svog predstavnika, što nije čudno, s obzirom da je Vijeće održalo tek jednu, konstituirajuću sjednicu.




 


Neće stati


Naši izvori iz Vlade tvrde da premijerka Jadranka Kosor neće stati samo na ukidanju Vijeća za praćenje modernizacije državne uprave.