Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sljedeće ljeto vlakići na struju?

Autor:

20.08.2009. 22:00
Sljedeće ljeto vlakići na struju?

Foto: Zvonko KUCELIN



Koncesionari se slažu kako bi vlakići trebali ići na neki prihvatljiviji pogon, koji neće biti toliko glasan niti će zagađivati prirodu te kažu kako će, ako Grad tako odluči, udovoljiti tim uvjetima
Turistički vlakići koji i ove godine prevoze turiste oko grada, ali i po samoj gradskoj jezgri od sljedeće će godine, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije voziti na struju.
Naime, kao što je većini građana poznato, ove sezone po Zadru voze dva turistička vlakića – crveni vozi po gradskoj jezgri te zeleni koji prevozi turiste na dužoj relaciji, od Puntamike do Branimirove obale.
Ove su godine oba turistička vlakića vozila na dizelsko gorivo zbog čega su izazvali brojne rasprave i negodovanje građana. Naime, mnogi su se bunili da vlakići glasno bruje, da su to u biti prerađeni traktori te da ispuštaju plinove neugodna mirisa. Osim negodovanja zbog buke građani su se bunili i zbog toga što vlakići usporavaju promet vozeći po gradskim prometnicama. No, vlakići ne mogu voziti brže od 25 kilometara na sat, a kako koncesionari kažu, ne bi ni imalo smisla voziti brže jer onda turisti ne bi mogli ništa vidjeti.
Odluku o prometovanju gradskih vlakića donijelo je Gradsko vijeće 1. ožujka 2006. godine. Osim dozvole iz Grada za obavljanje prijevoza turista bilo je potrebno dobiti i suglasnost od MUP-a, što oba koncesionara imaju.
Iz Gradske uprave rekli su nam kako nije bilo javnog natječaja za dodjelu koncesije za obavljanje prijevoza turista već su dva obrta “Točkica” i “Gaz-bil” samoinicijativno dostavili molbe te su nakon toga dobili koncesije.
I sami koncesionari se slažu kako bi vlakići trebali ići na neki ekološki prihvatljiviji pogon, koji neće biti toliko glasan niti će zagađivati prirodu, te kažu kako će, ako Grad tako odluči, udovoljiti tim uvjetima.
Sudeći po izjavama koje je gradonačelik Zadra Zvonimir Vrančić već davao, od sljedećeg ljeta turisti bi mogli uživati u bešumnoj vožnji i razgledavanju povijesnih znamenitosti u centru Zadra koje neće biti zaglušeno bukom motora vlakića.