Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Susjedima u Kožinu prijetio smrću

Autor: Suzana Bandić

20.08.2009. 22:00
Susjedima u Kožinu prijetio smrću

Foto: Filip BRALA



Policija je u “slučaju Lisica” intervenirala više puta zbog njegovih prijetnji smrću susjedima i zbog uzurpacije zemljišta koje nije njegovo, a on pak, jučer to nije želio komentirati
Sve ću vas podavit ko zečeve, polomit ću vam noge i iseliti vas, majku vam je…! – prema tvrdnjama susjeda, zaprijetio je Jadranko Lisica (45), poznati zadarski ugostitelj i vlasnik boutique hotela Bastion, Goranu Živkušiću (32) iz Zagreba i dvojici njegovih prijatelja ispred takozvanih Galićevih apartmana u Kožinu u srijedu navečer te je zbog toga zaradio kaznenu prijavu.
Naime, stanari jedne od deset zgrada u tom apartmanskom naselju policiji su prijavili Jadranka Lisicu jer je uzurpirao dio zemljišta ispred njihove zgrade te podigao zidić u visini oko jednog metra zbog kojeg se pred zgradom nakupljaju oborinske vode, pa vlasnici apartmana u prizemlju strahuju od poplave. Inače, kako nam je ispričala Ivanka Živkušić, predstavnica stanara zgrade i vlasnica apartmana u prizemlju, zategnuti odnosi između Lisice i ostalih stanara traju još od travnja ove godine, kada je on započeo ograđivanje zajedničkog terena, a u srijedu su kulminirali kada je njezin sin Goran postavio dvije cijevi ispod bespravno izgrađenog zidića kako bi voda mogla otjecati.
Uzurpirao 400 metara četvornih?
– Jadranko Lisica je vlasnik apartmana na trećem katu u susjednoj zgradi i dvaju garaža u prizemlju. Najprije je podigao zidić i ogradio zemljište ispred svojih garaža, a onda se počeo širiti i ispred tog zidića. Posadio je zelenilo na kompletno zemljište na kojem je inače, prema nacrtu, predviđeno šest parkirališnih mjesta, odnosno za svaki apartman po jedno – pojasnila je uplakanim glasom Ivanka Živković novinarima jučer ujutro, dodajući kako je potom svoje “apetite” Lisica proširio i na njihov teren. Pred njihovom zgradom, tvrdi ona, uzurpirao je dio zemljišta u vlasništvu stanara zgrade te dio javne površine na kojoj je planirana gradnja šetnice. U konačnici, riječ je o zemljištu površine oko 400 metara četvornih na kojemu Lisica, navodno, namjerava graditi ugostiteljski objekt. Zbog zidića kojim je ogradio prisvojeno zemljište oborinske vode koje se slijevaju od vrha ulice ne mogu otjecati, istaknula je, pa se stoga boji otići u Zagreb da joj ne bi s prvom kišom poplavio apartman.
– Još u travnju smo pokušali razgovarati s Jadrankom Lisicom o tom problemu, ali on odbija bilo kakvu mogućnost dogovora. Tvrdi kako je to sve njegovo iako se u dokumentaciji koju smo kupivši apartmane od Marijane Galić dobili, jasno vidi da nije. Prijetio je mnogima tu u naselju no, svi se boje prijaviti ga kako ne bi upali u još veće probleme. Rekao nam je da nam je ostavio tri parkirališna mjesta i upitao što bi mi htjeli više – ispričala je napominjući kako ovo nije prvi put da policija kod njih intervenira.
Prema njezinoj tvrdnji, policija je na intervenciju dolazila i u travnju kada je Lisica započeo bespravnu gradnju, a potom još jednom i u srpnju. Tada ga je ona osobno molila da im ne zatrpava taj odvod za oborinske vode, što je on odbio prijeteći joj da će joj, kako je rekla, “odrezati noge”. U srijedu navečer situacija je eskalirala kada je Ivankin sin Goran otkopao taj otvor i u njega postavio dvije pvc cijevi kako bi voda mogla otjecati.
Tri policijske intervencije
– Dok je moj sin s dvojicom prijatelja postavljao te cijevi na balkonu apartmana u vlasništvu gospodina Lisice pojavila se izvjesna Marica, koja inače boravi u tom apartmanu. Počela je vikati da nemamo pravo to raditi, da je to sve njegovo i zaprijetila da će ga pozvati. Nakon nepunih pola sata on se pojavio, započeo urlati i prijetiti, pa smo pozvali policiju. Sada sve naše nade polažemo u njih jer nam očito ništa drugo ne preostaje, zaključila je Živkušić, napominjući još kako su im policajci obećali da će o svemu obavijestiti građevinsku inspekciju koja bi dalje trebala obaviti svoj dio posla i ukloniti sve što je bespravno izgrađeno.
Za drugu stranu priče, međutim, ostali smo zakinuti, jer Jadranko Lisica nije želio komentirati slučaj. Nakon što smo ga uspjeli dobiti na njegov mobilni telefon, predstaviti se i reći mu zbog čega ga zovemo, on nam je samo bez riječi poklopio slušalicu.


Zbog prijetnji smrću i na sudu


Protiv Jadranka Lisice na Općinskom se sudu u Zadru vodi postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozlijeda i prijetnje smrću, a zbog istih djela slijedi mu još jedno u rujnu. Naime, u ovom prvom slučaju Lisicu i Klaudija Bugariju tereti se da su u prosincu 2003. godine na parkiralištu kod Trgovinskog centra na Relji fizički i verbalno napali Damira Burčula, a u tom je okršaju Burčul zadobio prijelom kostiju lijeve strane lica.
U drugom slučaju riječ je o incidentu koji se dogodio ispred zadarskog kafića “Loyd” kada su se on i njegova dva brata fizički obračunali s Petrom Zrilićem, omamivši ga elektrošokerom.