Turisti se odriču i suvenira

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
standovi
Josip PEDIŠIĆ
Prodaja na štandovima na šetnici pala je u odnosu na prethodne godine

Tijekom ljetnih mjeseci zadarsku Kalelargu i šetnicu krase mnogobrojni štandovi na kojima se mogu pronaći razni artikli za djecu i odrasle. Mnogi turisti zastaju i gledaju razne sitnice koje bi mogli odnijeti kući kao suvenire iz Hrvatske.

Neki od štandova prodaju suvenire, male brodice i ukrase s mornarskim uzorkom, neki izvorne suvenire od stakla te domaću rakiju, ali većina štandova prodaje artikle koji se proizvode u Kini - satove, naočale, nakit, torbe i sl.

Prijašnjih godina su vlasnici štandova, kako kažu, veoma dobro zarađivali, a neki su tijekom ljetnih mjeseci zaradili dovoljno za preživjeti zimu, međutim, ove godine je zarada slaba i rijetki trgovci su zadovoljni sezonom.

- Apsolutno nisam zadovoljan i razlika je golema u odnosu na prošle godine. Kriza se osjeća i čak nije problem u manjku turista, nego ni turisti nemaju novca i jako su skloni cjenkanju. Takvi kupci su veoma nezahvalni i znaju biti veoma naporni, pregledaju cijeli štand i sve artikle, a odu bez ikakve kupnje. Ali takav je ovaj posao, treba biti uljudan i strpljiv. Najviše se cjenkaju Nijemci, Česi i Slovaci, a moram pohvaliti Hrvate koji su najzahvalniji kupci, kazao je vlasnik štanda Jovan Mileusnić.

Na štandu koji prodaje unikatne staklene i kristalne predmete kažu kako i oni osjećaju posljedice recesije.

- U svakom slučaju osjećamo krizu, ali smo zadovoljni s obzirom na situaciju, a mislim da naš štand privlači kupce jer smo drugačiji od ostalih štandova i prodajemo unikatne predmete. Ipak turisti se cjenkaju, a najviše se cjenkaju Nijemci koji uvijek traže dodatne popuste, kazala je prodavačica na štandu "Podhraški" - proizvodnja i trgovina kristalnih unikata.

Na području Kalelarge i šetnice nalaze se ukupno 23 istovrsna štanda, a rjetki su s izvornim zadarskim suvenirima, što izaziva negodovanje građana.

- Smatram da su ti štandovi ruglo, a posebno zato jer turisti kupuju stvari koje nemaju veze sa suvenirima. Jasno mi je da ljudi trebaju zarađivati, ali ipak mislim da štandovi samo narušavaju estetiku i ljepotu šetnice. A zaklonjena je i zgrada Arheološkog muzeja. Postoji mjesto za te štandove, a to je tržnica, kazala je umirovljenica Marija Marić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno