Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vozač: Htio sam se policajcima zahvaliti za ljubaznost i pomoć

Autor: Suzana Bandić

20.08.2009. 22:00
Vozač: Htio sam se policajcima zahvaliti za ljubaznost i pomoć


Ivan Madunić, vozač kamiona, potvrdio je da je policajcima dao 20 eura diskretno ih ubacivši kroz prozor automobila, jer im se htio zahvaliti za ljubaznosti i pomoć
Na Županijskom sudu u Zadru jučer je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Ivice Šestana, 35-godišnjeg policajaca zadarske postaje Prometne policije kojeg se sumnjiči za primanje 20 eura mita i Ivana Madunića (42), vozača kamiona zbog davanja mita.
Prema optužnici koju u ovakvim slučajevima zastupa USKOK-ov tužitelj, policajac Šestan tereti se da je 10. listopada prije tri godine između 10 i 11 sati na cesti u blizini Bibinja, kao policajac postaje Prometne policije PU zadarske kontrolirao promet u redovitoj policijskoj ophodnji zajedno s još jednim kolegom te je utvrdio da je Ivan Madunić počinio prometni prekršaj.
Madunić je vozio kamion marke “kia” te ga je nedozvoljeno i nepropisno opteretio.
Policajac Šestan ga je zaustavio i rekao mu da je za taj prometni prekršaj predviđena novčana kazna, a Madunić mu je na to ubacio 20 eura kroz prozor službenog, policijskog automobila.
Šestan potom, nije zabilježio Madunićev prekršaj niti je kako stoji u optužnici, “poduzeo druge službene radnje zbog provođenja prekršajnog postupka protiv Ivana Madunića”.
Jučer je svjedočio Nino Grgurević, zaposlenik u trgovini građevinskim materijalom u kojoj je Madunić tog dana kupio “ytong” blokove kazavši kako je osobno ukrcao samo dvije palete građevinskog materijala u Madunićev kamion marke “kia” te da on nije mogao biti preopterećen. Svoje su iskaze dali i optuženici.
Optuženi policajac Ivica Šestan ispričao je kako je taj dan s kolegom Lukom Grbićem išao na hitnu intervenciju na Bilom brigu te da su na putu do tamo primjetili kamion parkiran uz cestu kod bivšeg “Polikema” uz koji je stajao vozač koji je pregledavao gumu. Stoga su, branio se Šestan, stali da vide u čemu je problem i treba li mu pomoć.
– Rekao je da ima problem s gumom, a ja i kolega smo ga pitali je li možda previše natovario kamion, rekao je Šestan dodajući kako je na to Madunić izvadio dokumente i pokazujući im, komentirao kako je nemoguće da dvije palete tih blokova teže više od 1.500 kilograma, koliko mu je ograničenje za vozilo. Prema njegovom iskazu u tom je trenutku Maduniću zazvonio mobitel. Rekao im je da razgovara s vlasnikom restorana “Tamaris” te ih pozvao da odu tamo s njim na marendu što su oni, tvrdi, odbili. U tom je trenutku pored njih prolazio vozač na “cirkular pili” koji im je nešto pokušavao reći, no zbog buke nisu ga čuli. Istovremeno, vozač kamiona, drugooptuženi Madunić, sjeo je u svoj kamion, pozdravio ih i otišao.
Tek kada je otvorio vrata službenog automobila, vidio je 20 eura na sjedalu, tvrdio je Šestan. Uzeo je novac i stavio ga u džep namjeravajući kasnije, po završetku radnog vremena uvesti to u zapisnik, no svega pola sata kasnije, njegovi kolege su došli po njega i sproveli ga na obradu.
Njegovu priču potvrdio je i drugooptuženi Ivan Madunić kazavši kako je istina da je policajcima ubacio novac u automobil bez njihovog znanja, jer im se htio zahvaliti na ljubaznosti što su stali i pokazali volju pomoći mu, a s obzirom da su odbili marendu koju im je najprije ponudio.
Suđenje se nastavlja.