Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zabilježen manji broj vatrogasnih intervencija

Autor: Dragana Glavočić

20.08.2009. 22:00
Zabilježen manji broj vatrogasnih intervencija

Foto: Adam VIDAS



Ovogodišnja sezona je zadovoljavajuća zbog malog broja požara. Svega tri požara su gorjela na šumskom predjelu, i to kod željezničke pruge u Bibinjama, na cesti Novigrad-Posedarje i na području Duševića Mlina, kazao je Žagar
Visoke temperature, suho raslinje i višemjesečne suše čest su uzrok izbijanja požara, a osobito ako se tome pridoda nepažnja turista i poljoprivrednih radnika u polju.
Kakva je situacija ovog ljeta po pitanju požara, razgovarali smo s Deanom Žagarom iz Hrvatskih šuma.
– Ovogodišnja sezona je zadovoljavajuća zbog malog broja požara. Svega tri požara su gorjela na šumskom predjelu, i to kod željezničke pruge u Bibinjama, na cesti Novigrad-Posedarje i na području Duševića Mlina. Radilo se o manjim požarima koji su zahvatili nisko raslinje, a ugašeni su zahvaljujući brzoj intervenciji mještana i vatrogasne postrojbe, kazao je Žagar upozoravajući da je još rano donositi bilo kakve zaključke o tome kakva je bila sezona po pitanju požara.
Inače, kako ističe Žagar, u gašenju požara postoji izvrsna suradnja policijske uprave, vatrogasne zaštite i Centra 112. Šumarija Zadar provodi protupožarnu zaštitu na području od 40.000 hektara šumskog zemljišta te obuhvaća teritorij od Zadra, Nina, Starigrada, Zemunika do Sukošana.
Protupožarnu prevenciju Hrvatske šume provode na četiri načina, pomoću šest motrilica rapoređenih kako bi se moglo vidjeti kompletno područje koje se motri, pomoću ophodnje vozilom koje ima opremu za gašenje te pomoću pješačke ophodnje koja patrolira na četiri mjesta gdje je povećana opasnost od izbijanja požara. U provođenju protupožarne zaštite Šumarija Zadar raspolaže sa 200 kilometara protupožarnih puteva.
S ovom požarnom sezonom na zadarskom području zasad je zadovoljan i zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.
– U odnosu na prijašnje godine ove sezone imali smo mali broj požara, a tome je pripomogao kišoviti lipanj. Početak sezone bio je poprilično dobar, no u drugom dijelu imali smo veći broj intervencija. Ako padnu veće količine oborina i nikne mlada trava koja usporava širenje požara, možemo reći da požara većih razmjera neće biti do kraja ljeta, kazao je Šoša. Meteorolozi su najavljivali oborine, no one uvijek zaobiđu Zadar i njegovu okolicu tako da opasnost od požara uvijek postoji.
– U 90 posto slučajeva glavni krivac požara je ljudska nepažnja i to prije svega kampera i radnika u polju, kazao nam je Šoša.