Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zlatna Blanka

Autor: Drago Bajković

20.08.2009. 22:00
Zlatna Blanka

Foto: AP



Blanka je za svjetsku titulu morala preskočiti 204 centimetra što joj je uspjelo iz drugog pokušaja
Blanka Vlašić obranila je naslov svjetske prvakinje u skoku u vis osvojen prije dvije godine u Osaki. Blanka je za svjetsku titulu morala preskočiti 204 centimetra što joj je uspjelo iz drugog pokušaja. Srebrnu medalju osvojila je Ruskinja Ana Čičerova, a brončanu Njemica Ariane Friedrich. Sve je počelo na visini 1,87 koju je Friedrich propuštala, a hrvatska atletičarka bez problema preskočila. Friedrich je krenula sa 1,92 i preskočila s lakoćom, baš kao i Splićanka, no letvica je bila previsoka za Amerikanku Amy Acuff i drugu Njemicu Meike Kroger.
Njemica je pauzirala i na visini 1,96, koju je Blanka također suvereno preskočila, a udarni dvojac ženskog visa pratilo je još pet atletičarki. Ni na 1,99 metara nije bilo previše uzbuđenja – Čičerova, Friedrich i Vlašić preskočile su tu visinu iz prvog pokušaja, s tim da je Blanka lagano uzdrmala letvicu koja ipak nije pala.
Njima su se pridružile i Talijanka Di Martino te Španjolka Beitia, pa je čistilište koje donosi odličja uslijedilo tek iznad dva metra (2.02 m). Sve je iznenadila Ruskinja Čičerova koja je iz prve preskočila 2,02 i time preuzela vodstvo. Blanki je to pošlo za rukom u drugom, a Friedrich tek u trećem pokušaju. Di Martino i Beitia nisu uspjele preskočiti zadanu visinu, pa je već tada bilo poznato da Splićanka ima svjetsku medalju, ali jedino je pitanje bilo kojeg sjaja.
Letvica je podignuta na 2,04 metra koju je iz drugog pokušaja preskočila jedino – Blanka Vlašić. Čičerova je triput rušila, a Friedrich je jedan skok sačuvala za 2,06, ali nije uspjela. Blanka je nakon toga pokušala napasti i svjetski rekord, ali u tri pokušaja nije uspjela. Nakon toga moglo je početi veliko Blankino slavlje. Svjetska titula se ne uspijeva obraniti svaki dan.