Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Benkovačko kolo na neumskoj plaži

20.08.2010. 22:00
Benkovačko kolo na neumskoj plaži


KUD “Branimir” prvi je KUD iz Zadarske županije koji sudjeluje na ovoj međunarodnoj smotri. Večer hrvatskog folklora treći put organizira KUD “Humski glas” iz Neuma, a u okviru obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja
KUD “Branimir” iz Benkovca danas nastupa na Večeri hrvatskog folklora u Neumu, kao prvi KUD iz Zadarske županije koji sudjeluje na ovoj međunarodnoj smotri. Večer hrvatskog folklora treći put organizira KUD “Humski glas” iz Neuma, a u okviru obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja.
KUD “Branimir” će izvesti pjesme i napjeve Bukovice i Ravnih kotara – Benkovačko kolo ili biračko kolo.
U lijepom ambijentu, na pozornici na neumskoj plaži, nastupit će još i KUD “Luke” iz Višića, KUD “Širokopoljac” iz Širokog polja, KUD “Kamešnica” iz Podhuma, HKUD “Vladimir Nazor” iz Sombora, “Sinovi Velebita” iz Novog Vinodolskog, humoristi Vlado Omazić i Jakov Čeko te KUD domaćin “Humski glas” iz Neuma.
KUD “Branimir” iz Benkovca djeluje od 1996. i ima folklornu, glazbenu i literarnu sekciju. Radi na očuvanju hrvatskih narodnih običaja, pjesme i plesa, a kratkim igrokazima oživljava zaboravljeni narodni humor. Radi na čuvanju kulturne baštine, naročito s mladim naraštajima.
Društvo je nastupalo na svim važnim smotrama širom lijepe naše, sudjelovali su u HRT-ovim emisijama Lijepom našom i Hrvatska kulturna baština, zatim su nastupali na Đakovačkim vezovima, na dječjim Vinkovačkim jesenima i na Državnoj smotri Vinkovačke jeseni, a na smotri pučkih igrokaza Brodskog kola osvojili su Šokačkog oskara za najbolju glumačku izvedbu u 2007. godini.
KUD “Branimir” organizira Etno festival i Međužupanijsku smotru folklora Benkovac ususret Božiću.
Članovi su Papinske misije, a imaju i kumstvo za dvoje siročadi iz Ruande, na što su posebno ponosni.
Uz brojna priznanja i pohvale za čuvanje i vjernu prezentaciju kulturne baštine, sretni su što baš oni u Neumu predstavljaju običaje našeg kraja.