Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Presuda za Glavaša pred uručenjem BiH

20.08.2010. 22:00
Presuda za Glavaša pred uručenjem BiH


Uopće još ne razmišljam o služenju kazne, jer sam nevin čovjek, kaže Glavaš, koji najavljuje ustavnu tužbu, međutim tužba Ustavnome sudu ne odgađa izvršenje kazne
Branimir Glavaš očito je odlučio kaznu zatvora odslužiti u BiH, jer da je želi služiti u Hrvatskoj, morao bi doći, izjavio je jučer našemu listu Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, koji je presudu Glavašu u četvrtak uputio Ministarstvu pravosuđa, a ono ju je jučer i primilo, nastavljajući pripreme za utamničenje osuđenika.
No, Glavaš Devčiću uzvraća žestoko – Ne znam na osnovu čega zaključuje da sam odlučio kaznu služiti u BiH. Uopće još ne razmišljam o služenju kazne, jer sam nevin čovjek. Do 17. rujna traje rok za ustavnu tužbu, moji odvjetnici na tome rade, pa nastavljam pravnu bitku da dokažem nevinost – kazao je Glavaš jučer telefonom za naš list.
Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila nam je jučer da je ministarstvo primilo presudu. Dodala je kako traju pripreme za upućivanje presude Ministarstvu pravde BiH te za ostale postupke sukladne Sporazumu Hrvatske i BiH o izvršavanju pravomoćnih presuda. Ona nije mogla kazati kada će taj posao biti dovršen, i kada će zahtjev za izvršenjem presude biti upućen u susjednu zemlju.
Sudac Devčić pojasnio nam je kako presuda Glavašu u BiH mora biti “prevedena” na Kazneni zakon te zemlje.
– Taj se postupak u pravu zove egzekvatura. Nadležni sud mora prihvatiti hrvatsku presudu, jer se u BiH izvršava presuda suda te zemlje, a ne suda iz Hrvatske – objasnio je Devčić. Procedura će, dakle, najvjerojatnije izgledati tako da će Ministarstvo pravosuđa presudu poslati Ministarstvu pravde BiH, a ono će je proslijediti Sudu BiH u Sarajevu, koji će presudu potvrditi. Tek potom bi Glavaš mogao u zatvor. Trenutno se ne čini da bi se tome postupku mogle ispriječiti još kakve proceduralne prepreke. Tužba Ustavnome sudu, koju najavljuje Glavaš, ne odgađa izvršenje kazne, pa se čini kako je samo još pitanje vremena, a ne i sudske procedure, kada će morati u zatvor. Zato i čudi njegovo odbijanje da uopće počne razmišljati kamo će u zatvor.
 


Nevažno je li Glavaš primio presudu


Mediji su se jučer bavili time je li Glavaš ili nije primio presudu, nagađajući kako bi to moglo biti presudno za mogućnost njezina izvršenja. Hina je, primjerice, objavila da je “Ministarstvo pravosuđa zauzelo stav da prije nego što Glavaš primi presudu ne može pokrenuti postupak izvršenja pravomoćne presude u BiH”, što su u Ministarstvu našem listu neslužbeno demantirali. “Točno je da osuđenik, prema sporazumu s BiH i Kaznenom zakonu, mora primiti presudu da bi ona bila izvršena, ali u ovome slučaju ima i drugih načina”, kazali su u Minsitarstvu. Sudac Devčić, pak, kazao nam je kako se “kazna može izvršiti i bez da osuđenik primi presudu, inače bismo se dovijeka mogli igrati mačke i miša”. Ipak, “Županijski sud u Zagrebu nema službenu potvrdu da je osuđenik primio presudu. To što netko kaže u medijima, nije službeno”, reagirao je Devčić na Glavaševu tvrdnju, koju je ponovio i našem listu, kako je presudu primio 16. kolovoza, te da je potpisao i potvrdu o tome.