Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader i Granić pozivali Hypo banku u Hrvatsku

20.08.2010. 22:00
Sanader i Granić pozivali Hypo banku u Hrvatsku


Riječ je o dobrim, iskrenim izjavama potpore jer bez pristanka narodne banke i stranke na vlasti teško da se može osnovati banka u nekoj zemlji, rekao je Striedinger
“Hrvatska je zemlja koja ima budućnost i hrvatska će strana sve učiniti kako bi se omogućio dolazak Hypo banke” – ovim riječima su svojevremeno Ivo Sanader i Mate Granić pozivali Hypo banku da dođe u Hrvatsku, izjavio je u velikom razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju (APA) Günther Striedinger, nekadašnji član Uprave Hypo banke i jedan od protagonista najveće financijske afere u Austriji. Protiv Striedingera se vodi istraga zbog navodno nezakonite dokapitalizacije Hypo banke i drugih optužbi. I Granić i Sanader su jako željeli da Hypo banka dođe u Hrvatsku, a s Wolfgangom Kultererom, trenutno pritvorenim dugogodišnjim direktorom Hypo banke, spojio ih je tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock.
– Riječ je o dobrim, iskrenim izjavama potpore koje smo prihvatili i mi i druge banke, jer bez pristanka narodne banke i stranke na vlasti teško da se može osnovati banka u nekoj zemlji, rekao je Striedinger te dodao kako se pozivima pridružio i tadašnji guverner Hrvatske narodne banke.
Poslovne veze s generalom
Striedingera se sumnjiči i da je zajedno sa Vladimirom Zagorcem omogućavao pranje novca, no on u razgovoru opovrgava da je na bilo kakav način bio umiješan u ilegalne aktivnosti. Njegove poslovne veze sa Zagorcem bile su, kaže, “u okviru funkcije i ništa više od toga.” Tko god kaže da je “Hypo surađivao s ratnim zločincima i sam vrag zna s kim”, prema Striedingeru “nema pojma” i “ne želi o tome ozbiljno izvještavati”.
– Suradnja s generalom Zagorcem i hrvatskom državom temeljila se na procjenama da je riječ o utjecajnom generalu i da je Hrvatska država koja ima budućnost, rekao je Striedinger te dodao kako “2004. godine nitko nije znao što će se jednom dogoditi sa Zagorcem”. Bivši član uprave Hypo banke opovrgnuo je i navode da je osnovao tvrtku u Lihtenštajnu, koja se povezuje sa Zagorcem i preko koje se navodno prao novac za Hypo banku. Striedinger je naglasio kako se nada da će državno odvjetništvo objaviti informacije o bankovnim računima, i da će se vidjeti da su njegove tvrdnje točne.
Otkrivena neslaganja
Zanimljivo je i da sve više izlaze na vidjelo neslaganja između Striedingera i Kulterera.
– Ono što je Kulterer rekao prilikom uhićenja za mene je neshvatljivo. Prvo je 15 godina šef Uprave i Hypo banka je njegovo dijete, a zatim kaže da nije bio prisutan, gotovo da nije bio u banci kada su se sporni događaji odvijali, rekao je Striedinger. Striedinger i Kulterer su se razišli ranije zbog različitih gledanja na neke poslove banke. Unatoč tomu što mu se Striedinger u međuvremenu navodno ispričao zbog odnosa prema njemu, Kultereru predbacuje odgovornost za tvrdnje kao primjerice da je Zagorec Striedingerov “čovjek”.
Konačno, Striedinger tvrdi kako nije ništa zgriješio i da će prema potrebi na sudu dokazati svoju nevinost.
 


Istražni postupak i u Sloveniji


U tijeku je policijska istraga oko poslovanja slovenskih podružnica austrijske Hypo banke, objavio je jučer slovenski poslovni dnevnik Finance. Policijska uprava Ljubljana potvrdila je kako je od srpnja u tijeku istražni postupak, no nisu željeli reći ništa više od toga, kao ni odgovoriti na pitanje je li zahtjev za istragu pokrenut iz Austrije, te tko je u krugu ispitanih, odnosno osumnjičenih.




 


Sanader na diskusiji o Daytonu


Ivo Sanader sudjelovat će na ovogodišnjem Europskom forumu u Alpbachu, malom austrijskom mjestu u Tirolu. Sanader će 30. kolovoza sudjelovati u panel diskusiji “Dayton – 15 godina poslije”, a uz njega će na ovu temu razgovarati Valentin Inzko, Goran Radman, Ahmet Shala i Samuel Žbogar.