Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Strinić i Bartulović rješenje za lijevi bok

20.08.2010. 22:00
Strinić i Bartulović rješenje za lijevi bok


Dat ćemo sve od sebe da osvojimo svih šest bodova. No, ne smijemo misliti da će biti lako. Grci su malo promijenili gard – kaže Bilić
Na listi se nalaze čak 23 igrača, a najveće iznenađenje predstavlja poziv za Mladena Bartulovića
Objavljivanjem popisa kandidata za utakmice s Latvijom (3. rujna, Riga) i Grčkom (7. rujna, Zagreb) izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić ovog je petka i službeno krenuo u kvalifikacijski ciklus za EURO 2012. Na njegovoj listi nalaze se čak 23 igrača, a najveće iznenađenje predstavlja poziv za Mladena Bartulovića, pomalo zaboravljenog lijevog beka Arsenala iz Kijeva.
Uz Ivana Strinića, koji se nametnuo kroz odlične igre u Hajduku, Bartulović će biti kandidat za najbolniju točku u “kockastoj” kompoziciji. Zna se da je Bilić u svojim planovima imao nekadašnjeg igrača Rijeke Manuela Pamića, od kojeg je morao odustati zbog HNS-ove suspenzije. Naime, Pamić ima neke neraščišćenih račune sa svojim bivšim menadžerom Ivanom Cvjetkovićem. No, to je već neka druga priča.
Dodatni pritisak
– Prije deset dana imali smo generalnu probu sa Slovačkom u Bratislavi. Tu je bilo dosta dobrih stvari, ali i onih na kojima još moramo raditi. Sada na raspolaganju imamo više od tjedan dana, a to vrijeme bit će nam dovoljno da se kvalitetno pripremimo – istaknuo je izbornik.
Nije tajna da je neuspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi Biliću gurnuo dodatni pritisak na leđa. Skupina za EURO, s Grčkom, Izraelom, Latvijom, Gruzijom i Maltom, ne djeluje pretjerano zahtjevno, a jasno je da se od Hrvatske očekuje siguran prolaz.
– Dat ćemo sve od sebe da osvojimo svih šest bodova u startu. No, ne smijemo se zavaravati i misliti da će biti lako. Grci su kvalitetni, a s novim izbornikom malo su promijenili gard. Sada igraju osjetno kombinatornije i puno više drže loptu u nogama. Samim time, bolje kontroliraju igru – tumačio je Bilić.
Hitri Latvijci
Suparnici s Baltika ipak nisu u tom rangu. Međutim, Bilić upozorava da je Latvija puno više od bezazlene reprezentacije koja će se zadovoljiti ponekim solidnim rezultatom.
– Kada smo prošle godine išli u Atenu, na dogovor o rasporedu odigravanja utakmica u skupini, shvatio sam da su njihove ambicije dosta velike. Oni ciljaju na jedno od prva dva mjesta i plasman na EURO. Nisu toliko kvalitetni kao Grci, ali to ne znači da su slabi. Hitri su, brzi i neugodni, a u reprezentaciji imaju nekoliko dobrih pojedinaca koji mogu riješiti utakmicu – zaključio je izbornik.
Okupljanje reprezentacije zakazano je za iduću nedjelju, 29. kolovoza, u zagrebačkom hotelu Sheraton. Nakon toga na rasporedu je odlazak u Čatež, gdje će “kockasti” tesati formu kroz iduća četiri dana.
U četvrtak, 2. rujna, iz Zagrebačke zračne luke Pleso kreće čarter za Rigu, a po završetku utakmice reprezentacija se na isti način vraća u Zagreb. Do ogleda s Grčkom Bilić će svoje izabranike trenirati u Čatežu.
 


Kandidati


Vedran Runje (Lens)
Danijel Subašić (Hajduk)
Stipe Pletikosa (Spartak Moskva)
Vedran Ćorluka (Tottenham)
Josip Šimunić (Hoffenheim)
Ivan Strinić (Hajduk)
Gordon Schildenfeld (Sturm Graz)
Jurica Buljat (Hajduk)
Darijo Srna (Šahtar)
Mladen Bartulović (Arsenal Kjev)
Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev)
Tomislav Dujmović (Dinamo Moskva)
Nikola Pokrivač (Red Bull)
Luka Modrić (Tottenham)
Ivan Rakitić (Schalke)
Niko Kranjčar (Tottenham)
Danijel Pranjić (Bayern)
Drago Gabrić (Trabzonspor)
Ivica Olić (Bayern)
Eduardo Da Silva (Šahtar)
Mladen Petrić (Hamburger SV)
Nikica Jelavić (Rangers)
Mario Mandžukić (Wolfsburg)




 


Svaka čast bijelima i modrima


Prije nego što je izdiktirao imena pozvanih igrača, Slaven Bilić osvrnuo se na više nego uspješnu prezentaciju hrvatskog klupskog nogometa u kvalifikacijama za Europa Ligu.
– Moram čestitati Hajduku i Dinamu na odličnim rezultatima i dolasku na prag plasmana u fazu natjecanja po skupinama. Ako u uzvratnim utakmicama uspiju očuvati stečenu prednost, postići će nešto fenomenalno za hrvatski nogomet. Iskreno se nadam da ćemo ove sezone konačno imati dva kluba u Europskoj ligi. Svaka im čast na onome što su napravili u prvim utakmicama – rekao je Bilić.