Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šuker proizvodi stampedo prijevremenih umirovljenika

20.08.2010. 22:00
Šuker proizvodi stampedo prijevremenih umirovljenika


Za one kojima nedostaju samo godine života za odlazak u mirovinu penalizacija ne bi trebala biti veća od 1 posto, naglasio je Hrelja
Pridružili smo se koaliciji lijevog centra, jer je to sigurnost za opstanak Hrvatske stranke umirovljenika kao parlamentarne stranke, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji je dodao kako su odnosi unutar koalicije SDP-HNS-IDS-HSU mirni, te kako će se “pregovori oko programa i rada buduće koalicijske vlade intenzivirati sredinom rujna”.
– Najvažnije je dobiti izbore i da se u Hrvatskoj promijeni vlast, jer je HDZ zasitio građane svojim vladanjem Hrvatskom. Dokaz toga je i prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji je Vlada poslala u saborsku proceduru. Ovaj je zakon egzistencijalan za većinu hrvatskih radnika i budućih umirovljenika i oko toga mora postojati konsenzus socijalnih partnera, a ne preglasavanje kakvo se događa kod nas. Svi se busaju u prsa junačka, a nikako da dođu do dogovora. Kada bi se otvorila javna rasprava naš argument bio bi da ne možemo stalno govoriti o financijskoj održivosti ili neodrživosti mirovinskog sustava, nego o moramo sagledati kakve su posljedice na ljude. Ovaj Vladin prijedlog penalizira prijevremene umirovljenike s 4,08 posto za jednu godinu i s 20,4 posto za pet godina. Žele umanjiti efekt tridesetogodišnjeg ulaganja u mirovinski sustav za trećinu što nije razmjerno stavljanju u odnos 40 i 35 godina radnog staža. Govorim o smanjenju za trećinu, jer na onih 20,4 posto treba dodati 12 posto koji će, zbog tih pet godina, trajno nedostajati. Ako bi se usvojio ovakav prijedlog, kažnjeni bi bili oni koji će u mirovinu ići od 1. siječnja sljedeće godine, rekao je Hrelja dodajući kako ministar financija Ivan Šuker “proizvodi stampedo prijevremenih umirovljenika” koji bi mogli izabrati odlazak u mirovinu prije stupanja na snagu zakona koji će ih oštetiti.
– Sadašnja penalizacija od 9 posto za pet godina radnog staža nije dobra, ali je možemo prihvatiti kao kompromisno rješenje. Mi ćemo, međutim, predložiti zakon usmjeren prema onima koji imaju 40 godina radnog staža. Cilj mirovinskog osiguranja mora počivati na godinama uplata doprinosa i pravu koje iz toga proizlazi, a ne može se dopustiti umanjivanje tog prava s obzirom na godine života. Za one kojima nedostaju samo godine života za odlazak u mirovinu penalizacija ne bi trebala biti veća od 1 posto, naglasio je Hrelja dodajući kako drugi stup mirovinskog osiguranja ima problema, ali kako ga ne treba rušiti.
– Tristo tisuća ljudi već je u mirovini po drugom stupu. Njima se žuri da se ovo pitanje riješi, ali za sve druge ime vremena i potrebno je ovom problemu pristupiti polako, konzultirajući stručnjake s područja mirovinskog osiguranja. Uostalom, siguran sam da su se i mirovinski fondovi i mirovinska osiguravajuća društva dobro osigurali, jer trebate uplatiti 300.000 kuna da biste imali mjesečnu isplatu od 1.000 kuna, rekao je predsjednik HSU-a.
Hrelja se protivi i predloženom ubrzanom postupku izjednačavanja radnog vijeka muškaraca i žena uz napomenu kako “u odluci Ustavnog suda ne stoji da je ovo izjednačavanje potrebno provesti do 2018., već bi bilo dovoljno proces započeti do te godine”, te kako ovo izjednačavanje nije uvjet ulaska u EU.
– Mi s ovim riskiramo imati velik broj prijevremenih umirovljenika, ali i invalidskih mirovina, jer žene koje su zaposlene u poljoprivrednim kombinatima, trgovinama gdje rade i po 12 sati ili ugostiteljstvu gdje su sezonski poslovi vrlo naporni, jednostavno neće biti u stanju obavljati svoje radne zadatke, zaključio je.
 


HSU u Zadru ostaje s HDZ-om


Napominjući kako koalicijski partneri ne traže da HSU na lokalnoj razini razvrgne koalicije s HDZ-om, Hrelja je kazao kako takvog razvrgavanja neće biti ni na razini Grada Zadra i Zadarske županije gdje je ova stranka članica peteročlane vladajuće koalicije na čelu s HDZ-om.
– Lokalne koalicije nitko ne dira. Naše je stajalište da stupanje u koaliciju lijevog centra na nacionalnoj razini za parlamentarne izbore nije razlog raskida lokalnih koalicija koje su potpisane s drugim strankama, ukoliko partneri na lokalnoj razini poštuju koalicijski sporazum i provode ga, kazao je Hrelja.
Predsjednik zadarske podružnice HSU-a i vijećnik u Gradskom vijeću Zadra Duško Vuković dodao je kako će u Gradskom vijeću HSU “i dalje podržavati one koji uspješno vode ovaj grad”.




 


Nedostaje nam jaka domaća banka


– I banke moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za kriznu situaciju jer uživaju pogodnost da im Vlada garantira štedne uloge građana do 400.000 kuna, istaknuo je Hrelja dodajući kako se “sada vidi koliko nam nedostaje jedna jaka domaća banka”.