Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Suze i očaj na sprovodu sestre i brata

20.08.2010. 22:00
Suze i očaj na sprovodu sestre i brata


Ne pamti se pogreb na benkovačkom Gradskom katoličkom groblju kao ovaj 22-godišnje Marine Palavre i njenog dvije godine starijeg brata Marina Kambera koje je prošle srijede u tragičnim događajima u kafiću Amadeus u Benkovcu usmrtio 33-godišnji Marko Dukić iz Lisičića.
Dan tuge i boli u Benkovcu: nepregledno mnoštvo u koloni žalosti. Bio je to emocijama nabijen sprovod, na kojem su se prelamali krici i jauci neutješnih roditelja i rodbine. U srcima i dušama svih okupljenih i tuga i bol, u oku suza, na licu grč. I to sve sabijeno u jedno. Roditelji odjedanput sahranjuju kćer i sina.
Desetine bijelih i crvenih ruža. Zajednička i pojedinačne slike tragično preminulih u rukama najbližih. Suze, plač, naricanje… Izmjenjivali su se jecaji i uzvici majke koja je u krvavoj noći ostala bez dvoje djece. Grč u srcu, bol u duši. Teško je naći riječi utjehe i ohrabrenja. Ostajemo zatečeni, gotovo nijemi pred tragedijom izgubljenih života. Tisuću nam pitanja prolazi mislima, a odgovore ne nalazimo.
– Dico moja, zašto me napuštate, plakala je majka Radoslava Klicić grleći 10-godišnjeg sina, a shrvan otac Tome Kamber pridržavan od dvojice jedva je stajao na nogama iznad posljednjeg počivališta kćeri Marine i sina Marina. Bijeli vijenci i cvijeće podsjećali su na dva mlada, bespotrebno ugašena života.
Obred pogreba je predvodio benkovački župnik don Emil Knežević. Nitko se od nepreglednog mnoštva nad otvorenim grobom ni najkraćim nekrologom nije oprostio od Marine i Marina. Brat i sestra sahranjeni su u bijelim kovčezima,s bijelim križem na kojima su stajala njihova imena. U grobnici su pokopani jedno pored drugoga, a netko od obližnjih je jecajući rekao: “Brate i sestro, čuvajte jedno drugoga…”
U zraku će uvijek ostati lebdjeti neodgovoreno pitanje: Što se te kobne srijede navečer događalo u glavi Marinina bivšega dečka Marka Dukića, da na njezin 22. rođendan presudi njoj, njezinu bratu i na koncu sam sebi?  Dukić je pokopan dan prije u obližnjem Lisičiću.
“O Bože zar si pozvao mene” i posljednji “Fala” odsvirao je trubač na izuzetno tužnom ovozemaljskom oproštaju od Marine i Marina. Katolički pogreb prati i euharistijska žrtva. Misa za pokojne održana je nakon pogreba u benkovačkoj crkvi Male Gospe.
U subotu je, prema odluci gradonačelnika Branka Kutije, u Gradu Benkovcu bio dan žalosti. Gradonačelnik je zajedno s dogradonačelnikom Mirkom Erstićem i suradnicima vidno utučen nazočio na posljednjem ovozemaljskom oproštaju od dvoje mladih Benkovčana, Marine i Marina.