Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar ruši turističke rekorde

20.08.2010. 22:00
Zadar ruši turističke rekorde


Turistički rezultati, ostvareni u dosadašnjem dijelu godine, ispunjavaju naša očekivanja. Vjerujemo kako će se pozitivni turistički rezultati nastaviti i u kolovozu i rujnu. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i svega što se događa kod nas i oko nas, tako da nismo očekivali previše, a eto, unatoč svemu tome, Zadar i Zadarska županija ruše turističke rekorde, navodi Branko Ganzulić, predsjednik Turističke zajednice grada Zadra
Prvi put u povijesti zadarskog turizma, u prvih sedam mjeseci ove godine u Zadarskoj županiji ostvareno je preko četiri milijuna noćenja. Za takve rekordne rezultate, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, zaslužan je izvrstan srpanj. Naime, u Zadarskoj županiji je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 1,2 milijuna noćenja, a nakon toga je uslijedio odličan srpanj
Unatoč udarima recesije koja je pogodila i najjača europska turistička odredišta, izvrsni srpanjski rezultati na Jadranu izbrisali su turističke minuse iz prvih šest mjeseci ove godine. Naime, u srpnju je na Jadranu boravilo 2,7 milijuna turista što je devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Oni su ostvarili 19 milijuna noćenja odnosno sedam posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ujedno to je najbolji srpanj u povijesti hrvatskog turizma, a ostvarenim rezultatima izbrisani su turistički minusi iz prve polovice tekuće godine.
Naime, u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je turistički minus u odnosnu na isto razdoblje 2009., ali je zahvaljujući srpanjskim rezultatima cijeli turistički sektor u prvih sedam mjeseci ušao u plus. Upravo u tom razdoblju zabilježeno je 5,5 milijuna turističkih dolazaka što je tri posto više u usporedbi s prvih sedam mjeseci prošle godine. Ostvareno je 31 milijun noćenja odnosno oko pet posto više u odnosnu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Ostvareni rekordi
Trend obaranja turističkih rekorda koji stiže s državne razine slijedi i Zadarska županija. Prvi put u povijesti zadarskog turizma, u prvih sedam mjeseci ove godine u Zadarskoj županiji ostvareno je preko četiri milijuna noćenja. Za takve rekordne rezultate, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, zaslužan je izvrstan srpanj. Naime, u Zadarskoj županiji je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 1,2 milijuna noćenja, a nakon toga je uslijedio odličan srpanj. Tako je u srpnju Zadarsku županiju posjetilo 381.379 turista što je 11 posto više nego prošle godine kada ih je bilo 343.956. Oni su ostvarili 3.093.191 noćenje što je 10 posto više nego u srpnju prošle godine kada je bilo 2.800.644 noćenja.
Kao što je bilo i za očekivati najveći broj turističkih dolazaka i noćenja u srpnju ostvaren je u Zadru, koji je posjetilo, kako navodi Branko Ganzulić, predsjednik Turističke zajednice grada Zadra, najviše Nijemaca i Austrijanaca te Slovenaca i Slovaka.
Zahvaljujući niskotarifnim avionskim kompanijama, Zadar u sve većom broju posjećuju i turisti iz Veliki Britanije, a Ganzulića veseli i povratak gostiju iz susjedne Italije. Kao atraktivnu turističku destinaciju Zadar su ove godine prepoznali i Rusi, Francuzi, Belgijanci i Španjolci, za koje Ganzulić kaže kako su izuzetno dragi gosti jer su karakterom slični Dalmatincima. Ono što Ganzulića žalosti je nedostatak domaćih gostiju bez kojih turistički rezultati nikad nisu dovoljno kvalitetni. Oni trebaju biti značajan udio u ukupnoj strukturi gostiju jer domaću destinaciju, svojim prisustvom čine još poželjnijom.
– Turistički rezultati, ostvareni u dosadašnjem dijelu godine, ispunjavaju naša očekivanja. Vjerujemo kako će se pozitivni turistički rezultati nastaviti i u kolovozu i rujnu. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i svega što se događa kod nas i oko nas, tako da nismo očekivali previše, a eto, unatoč svemu tome, Zadar i Zadarska županija ruše turističke rekorde. Ostvarene turističke brojke rezultat su niza aktivnosti i drugih okolnosti, a uloženi trud se višestruko isplatio jer Zadar je prepoznat kao jedna od najpoželjnijih mediteranskih turističkih destinacija, govori Branko Ganzulić, dodajući kako se Zadar polako prilagođava zahtjevima turističkog tržišta, a veliki doprinos rekordnim brojkama daju niskotarifne aviokompanije kojima posljednjih godina na zadarsko područje dolazi značajan broj turista.
Hrvatska turistička zajednica i Grad Zadar prepoznali su značaj niskotarifnih aviokompanija te sufinancirali njihov dolazak u zadarsku Zračnu luku. Njima, danas u Zadar i Zadarsku županiju dolaze turisti iz različitih europskih zemalja. U konačnici, kako navodi Ganzulić, zračni most kojim je povezan Zadar s europskim metropolama, velikim dijelom zaslužan je za rekordne turističke brojke.
– U ostvarenim, rekordnim turističkim brojkama, tek mali udio čine domaći gosti. To me rastužuje jer bez njih nema kvalitetnih turističkih rezultata. Upravo veliki udio domaćih gostiju u ukupnoj turističkoj strukturi podiže kvalitetu pojedine destinacije i čini je još poželjnijim turističkim središtem. Domaći gosti zaslužuju poštovanje, njih moramo vratiti. Treba pronaći način na koji će se na Jadran vratiti domaći gosti, možda čak u vidu nekakvih subvencija, poput onih kojima dobar dio Europe štiti svoje ljude, usluge, proizvode…, kaže Ganzulić, ističući kako Hrvatska, pa tako i Zadar ima jaku turističku konkurenciju na Mediteranu zbog čega moramo poštivati i boriti se svakoga gosta.
Nedovoljna hotelska ponuda
Prema Ganzulićevim riječima, Zadar, iako je prepoznat kako poželjna turistička destinacija još uvijek nema kompletnu hotelsku ponudu odnosno uslugu. Tu Ganzulić navodi nedostatak najelitnijih kreveta, odnosno hotela s pet zvjezdica. Njegova izgradnja je planirana, a po realizaciji tog projekta Zadar će se moći razvijati i u smjeru kongresnog centra, odnosno središta, što je osobito popularno u zimskim mjesecima.
– Uz najelitnije krevete odnosno hotel s pet zvjezdica, Zadru još uvijek nedostaju i ležajevi u centru grada, dakle na Poluotoku. To će se djelom riješiti izgradnjom hostela na Kalelargi. Hostel u centru grada, Zadru će mnogo značiti jer studenti su izuzetno zanimljiva populacija gostiju. Bez obzira odakle dolazili i bez obzira koliko su spremni potrošiti, moramo poštivati svakog gosta koji dođe u Zadar. Umjesto Zadra, ti isti gosti mogli su izabrati bilo koju drugu, pa čak i jeftiniju destinaciju te tamo trošiti novac, bez obzira o kakvoj se potrošnji radi, kaže Ganzulić, dodajući kako svaki gost koji je Zadar prepoznao i odabrao kao odredište za odmor vrijedan je poštovanja.
Zadar je danas prepoznatljivo turističko središte na Mediteranu iz više razloga. Njegove prirode ljepote i kulturno-povijesna baština, obogaćene su raznovrsnim sadržajima, odnosno aktivnostima koji turistima jamče aktivan odmor. Pasivan odmor, kako ističe Ganzulić, više nikoga ne zanima, niti prolazi na turističkom tržištu.
– Konkurencija na turističkom tržištu je nemilosrdna, pasivni odmor odavno je već stvar prošlosti. Najtraženije destinacije su one koje nude aktivan odmor s pregršt različitih aktivnosti, duhovnih, kulturnih, gastronomskih, sportskih… Stoga, nije bilo druge, nego i u recesijskim vremenima, pripremiti program koji će se probiti na turističkom tržištu. Iako nije bilo lako, pomiriti dvije krajnosti – štednju i raznolikost – koja podrazumijeva i dovođenje velikih imena, zvijezda u Zadar, uspjeli smo. Za nama su sad već koncerti Paca de Lucie, Seala, Natalie Cole i Gregoriana, koji su u Zadar privukli publiku sa svih strana svijeta i različitih generacija, podsjeća Branko Ganzulić, dodajući kako je Zadar, jedan od rijetkih gradova u Europi kojemu je pošlo za rukom da u tako kratkom vremenu ugosti toliko velikih zvijezda.
Srpanj u Zadru obilježile su i jubilarne 50. Glazbene večeri u Sv. Donatu. Od inicijalne ideje zadarskog dirigenta Pavla Dešpalja i njezinog ostvarenja prošlo je već 50. festivalskih godina unutar kojih su Glazbene večeri u Sv. Donatu postale jedan od najstarijih hrvatskih festivala koji kvalitetom i domišljatošću svojih programa te svojom koncepcijom svake godine osvježava tople zadarske ljetne večeri. I ove godine, kako navodi Ganzulić, Glazbene večeri u Sv. Donatu, kvalitetom opravdale su opravdale svoju dugovječnost i kao takve zaslužuju divljenje.
Kultura, zabava, umjetnost
Ni ove godine nije izostala tradicionalna ljetna kulturna manifestacija Zadarsko kazališno ljeto. Sastavni dio Zadarskog kazališnog ljeta, posvećenog dramskim, plesnim i drugim scenskim djelima, je i Festival suvremene glazbe. Predstave i koncerti odvijali su se u kulturno-povijesnim ambijentima grada Zadra. Inače, Zadarsko kazališno ljeto održava se od 1995. godine, i to najprije kao dramska, a zatim kao dramska, glazbena i plesna manifestacija. Dosadašnja kazališna ljeta temeljila su se na nacionalnom kazališnom programu te takvim programom učinila Zadar kulturno prepoznatljivom sredinom gdje se domaća publika pokazala najzahvalnijom i najustrajnijom. Koncepcija posljednjih kazališnih ljeta djelomično je promijenjena u odnosu na prethodna, odnosno, realizirano je njegovo proširenje na međunarodni dramski i glazbeno-scenski program s namjerom da se obuhvate interesi šire publike te obogati sadržaj cjelokupne turističko-kulturne ponude Zadra.
– I ZadarSnova sastavni je dio ljetnih događanja u Zadru. Iako je riječ o drugačijem pristupu različitim vrtama umjetnosti taj međunarodni festival suvremenog kazališta ima vjernu publiku, navodi Ganzulić, dodajući kako se ovim ljetnim festivalom prikazuju najnovija dostignuća na polju moderne umjetnosti.
U posljednjih 13 godina, koliko je prošlo od prvog festivala, ZadarSnova ugostio je preko 850 gostujućih umjetnika i predstavio više od 200 multimedijalnih projekata iz čitavog svijeta. Festival je koproducirao i pomogao razne plesne i kazališne projekte, umjetničke izložbe i izraze nezavisnih umjetničkih skupina na lokalnom i nacionalnom nivou.
– Zadar se ponosi autohtonim proizvodima, među kojima su Noć punog miseca i Millenium jump. Te dvije manifestacije s vremenom su postale prepoznatljiv zadarski brend i stekle planetarnu popularnost, kaže Branko Ganzulić te dodaje kako je ove godine održana deseta, jubilarna Noć punog miseca.
Ovogodišnji tradicionalni festival kulture, hrane i običaja zadarskoj kraja na Rivi osvijetljenoj bakljama, uz koju su se brodovi pretvarali u ploveće štandove ponudio je sve od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužile su najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog Šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija. Uz tom jedinstvenom ambijentu posjetitelji su imali prilike upoznati folklor i običaje okolice Zadra i zadarskih otoka.
Millenium jump, četvrti po redu, bio je dosad najmasovniji skok, a okupio je oko 1500 sudionika i gledatelja. Ni loše vrijeme nije omelo skakače koji su u moru svojim tijelima formirali osmijeh.
– Ljeto u Zadru nudi niz raznovrsnih događanja, program je sastavljen tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Tematske večeri na Narodnom trgu i feštice petkom na Poluotok privlače i mnoštvo Zadrana, tako da je Zadar živi i noću, grad je pun ljudi, govori Ganzulić te navodi kako će feštice i tematske večeri održavati na Poluotoku do kraja rujna.
Kraj kolovoza obilježit će Film Forum Zadar 2010, prvi međunarodni filmski festival s fokusom na europsku koprodukciju. Zadar će se tako na kulturnu kreativnu mapu upisuje i filmom, odnosno uglednim gostima iz svijeta sedme umjetnosti koji dolaze na “Film forum Zadar”.
Osnivač i umjetnički ravnatelj ovog zahtjevnog kulturnog projekta, koji osim prikazivanja dobrih filmskih naslova ima za cilj okupljati struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije, europski je redatelj i producent Sergej Stanojkovski. Kreativni partneri festivala su Arsenal, glavni grad kulture Europe Ruhr 2010, prva europska eksperimentalna TV 2010 Lab, a projektu se pridružuju Sveučilište u Zadru, Gradska knjižnica, Muzej antičkog stakla Zadar, informatičko učilište Algebra, TZ Grada Zadra, Zadarska županija, te europska kulturna prijestolnica Pečuh sa svojim regionalnim filmskim fondom i Cine Pecs International Film Festival.
Film Forum Zadar prvi će put u Hrvatskoj predstaviti EAVE program, jedan od vodećih trening i razvojnih programa za producente u Europi koji raspolaže jedinstvenom mrežom s više od tisuću profesionalaca.
Nakon što se u posljednjem tjednu kolovoza u Zadru zavrte brojni premijerni filmski naslov, grad polako ulazi u posezonu, za koju se Branko Ganzulić nada kako će biti uspješna.