Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zemuničani sanjaju sportsku dvoranu i podvožnjak

20.08.2010. 22:00
Zemuničani sanjaju sportsku dvoranu i podvožnjak


Izrada projektne dokumentacije za izgradnju podvožnjaka ispod zatvorene ceste koja presijeca pistu Zračne luke trebala bi biti gotova do sredine listopada kako bi ušao u državni proračun za 2011. godinu, rekao je Marušić
Jučer je u Zemuniku Donjem na prigodan način obilježen Dan općine u čijem su sastavu mjesta Zemunik Donji, Zemunik Gornji i Smoković, s ukupno 1.950 žitelja, koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice Mira – kraljice Hrvata.
Prije svečane sjednice Općinskog vijeća i svete mise zadušnice za sve poginule u Domovinskom ratu koju je predvodio novi župnik don Zdenko Dundović, izaslanstva Općine, zemuničke Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata i UHDDR-a, te županijska Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće kod centralnog križa na mjesnom groblju Sv. Kata i kod spomen-obilježja u centru Zemunika Donjeg, u znak sjećanja na poginule branitelje.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u atriju osnovne škole nakon uvodnog slova novoizabranog predsjednika OV-a Ivice Šarića, načelnik Općine Josip Marušić govorio je o postignutim rezultatima tijekom minule godine.
Nismo se predavali
– Unatoč određenim poteškoćama i političkim turbulencijama, nismo se predavali. Štoviše, iako je naše razvojne projekte usporila kriza i recesija, iste smo nastojali dovesti što bliže provedbi. Za to smo uložili i dosta novca, na svoj, nadaleko poznat način obraćanja, rekao je načelnik Josip Marušić.
– Za izgradnju sportske dvorane vrijedne 16 milijuna kuna kupili smo potrebno zemljište i riješili imovinsko-pravne probleme. Očekuje se izrada glavnog projekta i konačni početak radova, poručio je Marušić.
Vezano za izgradnju podvožnjaka ispod zatvorene ceste koja presijeca pistu Zračne luke, izrada projektne dokumentacije trebala bi biti gotova do sredine listopada kako bi ušao u državni proračun za 2011. godinu.
– Nadam se brzom raspisivanju natječaja za javnu nabavu za taj podvožnjak. Ovih dana nas očekuje još jedan sastanak s Hrvatskim cestama u Zagrebu, najavio je Marušić koji je potom govorio o poduzetim aktivnostima za što skorije oživljavanje poduzetničke zone Šušnjavača na površini 56,15 hektara koja se naslanja na zone Murvica i Crno, kao i o poslovno-stambenoj zoni u Zemuniku Gornjem površine 16,69 hektara.
– Osnovali smo trgovačko društvo, nabavili tzv. kombinirku, gradili nogostupe i autobusne nadstrešnice, postavljali turističku signalizaciju, na javnoj rasvjeti postavljali štedne žarulje, sufinancirali učeničke knjige i prijevoz, vodili brigu o studentima, poljoprivrednicima, udrugama, socijalno ugroženima i nemoćnima, nabrajao je Marušić.
Zrilić: Zemuniku Poljoprivrednu školu
Da o razvoju Zemunika brine i Zadarska županija nazočnima je na svečanosti potvrdio župan Stipe Zrilić, založivši se još jednom da se u ovome ravnokotarskom mjestu izgradi Srednja poljoprivredna škola, koja bi u neposrednoj blizini imala i poljoprivredne površine namijenjene praktičnom dijelu nastave. No tome se, dodao je, protivi zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića.
– Pozitivni turistički val neka od Zračne luke krene i Zemunikom i zaleđem, poželio je Zrilić.
S nekoliko biranih i poticajnih riječi nazočnima se obratio i saborski zastupnik Branko Kutija. Potom su Tomislav Marijan Bilosnić i Renata Peroš u školskom atriju otvorili izložbu slika “Sveci” jednog od najpoznatijih živućih slikara naive Milana Generalića. Izložba će potrajati do 31. kolovoza.
U kulturno-umjetničkom programu nastupile su domaće snage, KUD Sveta Kata i ženska klapa Kandelora, koje su na zaista osobit, zemunički način dodatno “začinele” jedan od najposjećenijih obilježavanja Dana općine u Zadarskoj županiji.
Proslava zemuničke fešte se nastavlja u nedjelju, na blagdan Kraljice Mira – kraljice Hrvata. Središnja sveta misa s procesijom započinje u 11 sati, dok će na Sportskom centru “Usrid sela” u 21 sat početi koncert splitske grupe Magazin.
 


Obnova Sv. Kate


– Druga faza obnove crkve Sv. Kate iz 17. stoljeća, u čemu s 200 tisuća kuna sudjeluje i Ministarstvo kulture, završit će do 25. studenoga za blagdana Sv. Kate, najavio je Marušić nakon što je govorio o izmjenama i dopunama Prostornog plana i počeku katastarske izmjere i osnivanju novih zemljišnih knjiga.




 


Anti Paleku nagrada za životno djelo


Općinska nagrada za životno djelo u odsutnosti je dodijeljena Anti Paleki. Godišnje nagrade su dobili mladi boćari Mateo Čanković i Antonio Bilosnić te trener u BK Bulin Ivica Šestan. Nagrada je uručena i dječjem vrtiću Zvijezdica ravnateljice Sandre Milin Bajlo kao i profesorici matematike Milki Ivković koja se potom nadasve toplim riječima zahvalila uime nagrađenih.


 


Srpski donačelnik


Na svim jučerašnjim događanjima – odavanju počasti braniteljima, misi zadušnici i svečanoj sjednici – nazočio je i predsjednik zemuničkog SDSS-a Dragan Daničić, zamjenik načelnika iz redova srpske nacionalne manjine, koji je na dopunskim izborima u mjesecu lipnju kao jedini kandidat osvojio 49 glasova i postao donačelnik.
– Zaista ne vidim ništa neuobičajeno u mom prisustvu na proslavi Dana općine Zemunik čiji sam stanovnik i službenik, jedan od dvojice donačelnika. To mi je dužnost i obaveza, rekao je Dragan Daničić.