Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Žive ulične galerije

20.08.2010. 22:00
Žive ulične galerije


Turista ima i zainteresirani su za ove radove, ali teško im je odlučiti se za kupnju. Oni ove godine općenito slabije troše, a pogotovo na ovakve stvari, kazao je prodavač, naglasivši kako se za kupnju pak najčešće odlučuju strani turisti i to najviše za motive grada Zadra
Osim štandova sa suvenirima, nakitom, kapama, torbicama, satovima, u vrijeme turističke sezone gradske su ulice prepune i prodajnih mjesta s umjetničkim slikama. Kako su i mnogi artikli na tim štandovima kopije poznatih dizajnera, tako se među slikama mogu naći i reprodukcije poznatih slikara, ali isto tako ima i originalnih radova akademskih slikara. Tako se na jednom od štandova u neposrednoj blizini Narodnog trga već nekoliko sezona zaredom prodaju i radovi zadarske akademske slikarice Ane Kolege.
Mornari i brodovi
Radovi ove umjetnice odišu različitim motivima, no ipak prevladavaju oni morski, odnosno mornarski. Kako navodi djevojka koja prodaje ove radove, sada, u vrijeme sezone, zadovoljni su s prodajom, jer turisti su zainteresirani i često kupuju, a najdraži su im kupci koji se svake godine vraćaju po još jednu sliku.
– Ove se slike na istom mjestu prodaju već četiri ili pet sezona i zadovoljni smo prodajom. Naravno, kad je sezona na vrhuncu i prodaja je u skladu s tim, dok dolaskom jeseni prodaja opada. Najviše nas veseli što iz godine u godinu raste broj onih stranih gostiju koji postaju naši stalni kupci, pa tako svaki put kad se vrate u Zadar dođu po još jednu sliku, kazala je prodavačica, pojasnivši kako su sve slike izrađene tehnikom akrilne boje na kartonu, a slike su mahom s motivima mornara, brodova, ljubavi i glazbe.
Osim slika, ova akademska slikarica u svojoj ponudi ima i razglednice s istim motivima, a prodavačica navodi kako se i one jako dobro prodaju.
– Zadrani kupuju, ali ne toliko koliko gosti i to podjednako i domaći i strani. Ne znam koju bih naciju ili strukturu gostiju izdvojila kao najbolje kupce, svi su podjednako zainteresirani. Cijene slika su od 300 kuna na više, a svaka slika ima svoju cijenu koja ovisi o njezinu motivu i formatu, dok se razglednice prodaju po 8 kuna, kazala je prodavačica, napomenuvši kako je prosječnu dnevnu prodaju teško izračunati jer sve ovisi o danu, pa se tako ponekad tijekom cijelog dana ne proda niti jedna slika, a ima dana, obično dok je ružno vrijeme pa turisti masovno šetaju, razgledavaju, kupuju, kad se proda i više od deset slika u jednom danu.
Ulje na platnu
Na obližnjem je, “konkurentskom”, štandu svoje, kao i radove svojih kolega slikara izložio još jedan zadarski akademski slikar, koji na istom mjestu umjetnička djela prodaje već desetak godina. Radovi koje on prodaje izrađeni su tehnikom ulja na platnu, a mahom odišu motivima grada Zadra, ali i poznatijim motivima drugih dijelova hrvatske obale.
– Ove godine je prodaja slabija nego prije, ali s obzirom na recesiju, to smo i očekivali, jer kriza je zahvatila sve pa tako i nas.
Mislim da se trebamo prilagoditi vremenu u kojem živimo, pa tako i prihvatiti činjenicu da moramo raditi više, a imati manje. Turista ima i zainteresirani su za ove radove, ali teško im je odlučiti se za kupnju. Oni ove godine općenito slabije troše, a pogotovo na ovakve stvari, kazao je ovaj prodavač, naglasivši kako se za kupnju pak najčešće odlučuju strani turisti i to najviše za motive grada Zadra, jer svatko od njih sa sobom želi odnijeti nešto što predstavlja grad koji je posjetio.
Cijene ovih djela kreću su od 100 pa do 500 kuna, ovisno o veličini slike, a kako je kazao prodavač, Zadrani se za kupnju odlučuju rjeđe i to uglavnom ako traže neki prikladan rođendanski ili vjenčani dar.