Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Bourneovo nasljeđe” za početak zadarske filmske avanture

Autor: Valentina Pletikosić

20.08.2012. 22:00
“Bourneovo nasljeđe” za početak  zadarske filmske avanture


“Bourneovo nasljeđe” otkriva još mračniji sloj intrige, dublju mitologiju i novog heroja koji se mora boriti za život kada njegov program odjednom postane teret
Treće izdanje Avvantura Festival Filmforuma Zadar započet će hrvatskom premijerom globalne filmske senzacije “Bourneovo nasljeđe”, odnosno novim dijelom franšize nastale prema predlošku romana Roberta Ludluma.
U novom dijelu se pojavljuje i novi špijun Aaron Cross, kojega glumi Jeremy Renner, dvaput nominiran za Oscara. Renner glumi operativca koji je podvrgnut tajnom vladinom programu, još opasnijem od onog kojem je podvrgnut Bourne. Uz njega u novom nastavku, u režiji Tonyja Gilroyja, gledat ćemo i dobitnicu Oscara Rachel Weisz i dvaput nominiranog za Oscara – Edwarda Nortona. “Bourneovo nasljeđe” otkriva još mračniji sloj intrige, dublju mitologiju i novog heroja koji se mora boriti za život kada njegov program odjednom postane teret. Prikazivanje ovog filma u hrvatskim će kinima započeti 30. kolovoza, a Zadrani će ga besplatno moći pogledati na otvaranju festivala, u subotu 25. kolovoza, u 21 sat na Forumu.
Istoga dana, ali na Poljani Šime Budunića, bit će prikazani filmovi iz programa “First and Second Films” i to “Oliver Sherman” u režiji Kanađanina Ryana Redforda te “The First Rasta”, mladog redateljskog dvojca Helene Lee u Christophea Farnariera. Drama “Oliver Sherman” priča je ratnom veteranu koji se osjeća izgubljeno i izolirano od svijeta, a odlazi živjeti na selo kako bi pronašao čovjeka koji mu je spasio život u ratu. Pronalazi ga i polako se uvlači u njegov život i obitelj, ali Sherman je opasna i nestabilna osoba, prepuna bijesa i ljubomore. Projekcija počinje u 20.45 sati.
Biografski film “The First Rasta” (Prvi rasta), priča je o mladiću Leonardu Percivalu Howellu, koji početkom 20. stoljeća napušta rodnu Jamajku i postaje mornar. Mladić revolucionarnog uma, začetnik rastafarijanizma, ovaj je pokret osnovao 1939. godine po povratku na rodni otok, a legendarni Pinnacle gdje su pripadnici rasta zajednice djelovali, rezultat je njegovih stajališta i mješavine ideja o boljševizmu, anarhizmu, Ghandiju i drugima koji su ga nadahnuli. Film “The First Rasta”  možete pogledati u 22.45 sati. Napominjemo da je ulaz na sve projekcije besplatan.