Privatni smještaj u plusu, hoteli u laganom minusu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Turistička sezona u Biogradu na Moru u punom je  jeku. Tako i turistička špica, koja je ove godine započela nešto kasnije, još  uvijek traje. Potvrđuje to i  velik broj dolazaka proteklog vikenda te - unatoč  najavama koje su govorile  suprotno, ipak pojačan dolazak Talijana karakterističan za sredinu kolovoza.

Ovih dana tako u Biogradu odmara oko 13.000  gostiju, a riječ je o brojci na  razini prošlogodišnje.  Nažalost, velik je broj i onih  neevidentiranih. Prema  slobodnim procjenama boljih poznavatelja prilika riječ je o najmanje tisuću, a  možda čak i dvije tisuće  gostiju koji na različite  načine koriste situaciju, nebrigu ili neefikasnost službi  koje bi trebale donijeti više  reda u toj domeni.

Pad prometa u kampovima

Bilo kako bilo, dosadašnji tijek sezone može se  ocijeniti dobrim. U većini  smještajnih kategorija promet je na razini prošle godine, a neke vrste smještaja  čak bilježe i porast.

Prema podacima kojima  raspolaže TZ grada Biograda grad je u prvih sedam  mjeseci ugostio ukupno  95.853 turista, koji su u tom  razdoblju ostvarili 551.994  noćenja. U 12 biogradskih  hotela zabilježeno je 27.850  dolazaka, a ostvareno je  107.031 noćenje.

Najviše, dakako, u tri hotela hotelske kuće Ilirija d.d.  gdje je u spomenutom razdoblju boravilo 14.247 gostiju sa 55.435 ostvarenih  noćenja.

Drugi najveći hotel u gradu - hotel Adria bilježi 6.261  dolazaka i 25.507 noćenja.  Slijedi hoteli Bolero i IN, a  svoj doprinos u ukupnim turističkim brojkama dali su i  drugi manji obiteljski hoteli.

Hoteli u odnosu na prošlu  godinu bilježe lagani pad  prometa od oko 5 posto,  slično kao i autokampovi.  Naime, u devet je biogradskih kampova evidentirano  20.894 dolazaka i 151.423  noćenja, što je za četiri posto slabije nego u prvih sedam mjeseci protekle godine.

Slovenci najbrojniji

Dobru popunjenost i ove  sezone zabilježio je privatni  smještaj gdje je 16.349 gostiju ostvarilo 109.122  noćenja, što je za šest posto  više nego lani. Kada je o  strukturi gostiju riječ onda  valja kazati da nekih većih  iznenađenja u odnosu na  prošlu godinu i nema. Slovenci su i dalje na prvom  mjestu po brojnosti. Tako je  i ove sezone biogradsko područje posjetilo 17.435 gostiju iz Slovenije koji su ostvarili 107.296 noćenja. Na  drugom su mjestu Austrijanci sa 12.030 dolazaka i  70.434 noćenja.

Treći su Česi koji bilježe  9.831 posjetitelja i 63.994  ostvarena noćenja. Slijede  Nijemci, Slovaci, Poljaci.

Turistički djelatnici u  ovom drugom dijelu sezone  očekuju nešto veći broj talijanskih državljana koji već  tradicionalno rado posjećuju Biograd i ostala mjesta Zadarske županije.

U svakom slučaju, lijepo  vrijeme ide na ruku i gostima i biogradskim turističkim djelatnicima.

Naime, mnogi od brojnih i  raznovrsnih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja  odvijaju se na otvorenim  prostorima, što je dodatni  bonus uspješnosti ovogodišnje turističke sezone u  Biogradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno